Nederland4 oktober 2022, door Anna Sophie Wellink

Jahaa, het fruitpluk seizoen is begonnen en dit vinden we de leukste fruitpluktuinen van het land

Nederland, 4 oktober 2022, door Anna Sophie Wellink

Jahaa, het fruitpluk seizoen is begonnen en dit vinden we de leukste fruitpluktuinen van het land

Samen met het kleine spul op pad en plukken maar. En dan niet alleen plukken, maar ook smullen. Tuin overall aan of iets anders leuks en comfortabels, voetjes in de kaplaarsjes en go go go. Hier een lijstje met de leukste pluktuinen door heel Nederland. En dan hebben we het niet alleen over vruchten plukken, maar ook veldbloemen en groentetuinen. Ja we know, er valt veel meer te plukken dan alleen fruit. Eerlijk, zomerfruit plukken vinden we stiekem het lekkerst, maar die andere zijn ook erg leuk en een keer wat anders, ha.

 

Kinderen meenemen is natuurlijk absoluut geen must: zonder die rauwdouwers kom je misschien nog wel met meer (en ongeknakte bloemen) thuis.

Olmenhorst, Lisserbroek

Olmenhorst, Lisserbroek

Afijn, het is weer zo ver: het seizoen waarin we de woensdagmiddag én alle weekenddagen besteden aan appelplukken bij Landgoed Olmenhorst. Oke, niet iedere woensdag en niet ieder weekend, maar het zou wel kunnen, mochten we willen. Er kan er weer geplukt worden. Na het plukken appelsap met ofcourse appeltaart in de kas. En het fijne is na het rennen, hollen, duidelijk en de speeltuin inclusief die appeltaart en sap, is het hele spul inclusief de oudjes zelf, zoet voor een aantal uur. Wil je meer dan een keer? Snappen we, adopteer een boom voor 29,75 euro en krijg per mail updates hoe de boom erbij staat, bloeiend, in de knop, diep groen en meer van dat soort appelboom ontwikkelingen. Een appelboom als cadeau bij Olmenhorst, veel beter wordt het niet hoor.

Landgoed Olmenhorst

Het Aardbeienterras, Rijsbergen

Het Aardbeienterras, Rijsbergen

Van mei tot november kun je bij Het Aardbeienterras zelf komen plukken en je krijgt er zelfs een aardbeien knipdiploma. Deze aardbeien/ recreatieboerderij vind je in het buitengebied van het Brabantse kerkdorpje Rijsbergen, in het hart van de grootste aardbeienteelt van heel Europa, ja hoe leuk, leg dat de kids maar een uit. Na het pukken, knippen what ever, raden we je sterk aan om even neer te strijken op het terras voor de high strawberry, inclusief chocolade fondue. Yes please alleen daarom zouden we al afreizen naar het altijd gezellige zuiden.

Tot snel, heel snel Aardbeienterras. 

For a rainy (en/of easy going) day: de fruitrolletjes van Bear (die pluk je zo uit de kast)

For a rainy (en/of easy going) day: de fruitrolletjes van Bear (die pluk je zo uit de kast)

Geen idee hoe het met jullie zit… Maar wij krijgen het echt niet altijd voor elkaar om de fruitschaal wekelijks vol met zelf geplukt fruit te hebben liggen. Laat staan dat we de lunch-trommels van het wat grotere kroost altijd helemaal on fleek hebben wat betreft de schijf van vijf. Lang leve de betere fruit- en groentehacks! Zoals de BEAR fruitrolletjes die dus gewoon helemaal verantwoord in die schijf van vijf fruittaartpunt passen! We kid you not. (side note: de basis voor een goed gevulde lunchbox zijn producten met een beetje eiwit en rijk in voedingstoffen, aangevuld met een handje noten en (gedroogd) fruit. Daarnaast hebben kinderen ook dagelijks twee tot drie porties zuivel of verrijkte plantaardige alternatieven (bijvoorbeeld soja- of haverproducten) nodig om voldoende calcium binnen te krijgen. Ten slotte geven voldoende koolhydraten, bijvoorbeeld uit volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, een muesli/krentenbol en peulvruchten, je kind een flinke portie energie. Dat je het weet).

Howachtstop! Snoep dat in de Schijf van 5 past? Ga je mond spoelen! Nee nee, het is echt zo. De BEAR fruitrolletjes zijn gemaakt van 100% fruit en niets anders en zitten daardoor vol met vitaminen en mineralen. Het fruit voor de rolletjes wordt met zorg geplukt en daarna in het geheel zachtjes tot een moes verwerkt. Deze moes gaat de oven in en wordt vervolgens op lage temperatuur gebakken. Door het fruit niet te schillen en op lage temperatuur te bakken blijven alle vezels en vitaminen intact. Het is daarom niet nodig om iets anders dan fruit, zoals concentraten of suiker, toe te voegen. BAM. BEAR

Fruittuin van West, Amsterdam

Fruittuin van West, Amsterdam

Voor de kids zit de dagelijkse fruithap wel snor. Een stuk leuker, een zelf geplukte appel mee naar school. Op naar de Fruittuin van West. Een pluktuin in Geuzenvel-Sloterveld. Niet direct om de hoek, we know, geloof ons maar de fietstocht is het meer dan waard. Op locatie tref je struiken vol bessen, frambozen en aardbeien en bomen met frisse appeltjes en zoete peren. Bij de ingang krijg je een mandje vol bakjes om te vullen en een eierdoosje. Er hoppen namelijk ook kippen rond in de boomgaard en de eitjes mag je zelf rapen. Midden op het terrein zit een ruim opgezet caféetje waar je – uiteraard – verse appelsap en homemade vruchtentaart besteld. Allemaal natuurlijk hartstikke bio, duurzaam en eco maar vooral heel erg lekker. Aanrader, check vooraf even de website om te weten wat de oogst van de dag is. Ook leuk de bio winkel op het terrein, rondsnuffelen, tassen vullen en back home voordat het escaleert en mini you niet meer bij in de bakfiets past.

Fruittuin van West

 

Bosjes fruit, Drenthe

Bosjes fruit, Drenthe

De Pluktuin Bosjes Fruit is een pluktuin met zomerfruit, vinden we stiekem het lekkerst. Midden in landelijk Drenthe. Drenthe is leuk kijk maar. Alles gaat hier op een zo natuurlijk mogelijke manier. Best interessant, dit doen ze door de inzaai van wilde bloemenmengsels die zorgen voor extra wilde bestuivers zoals de wilde bijen en hommels. Blijven alle plaagdieren mooi weg, ha. Je krijgt er bij binnenkomt je eigen mandje, de kids kunnen er helemaal los, plukken maar. Ook leuk, je kunt hier niet alleen vruchten plukken maar ook veldbloemen. Het liefst hebben we onze tuin vol staan van die knappe veldbloemen, jij ook? Lees hier alle tips en tricks. 

 

Pluktuin Bosjes Fruit

Tuinderij De Groenteboer, Utrecht

Tuinderij De Groenteboer, Utrecht

Wil je stiekem gewoon je eigen tuintje? De naam verklapt het al een klein beetje, bij Tuinderij De Groenteboer betaal een vast bedrag en kun je het hele seizoen los. Genieten maar van je eigen oogst. Heel fijn, de medewerkers van Tuinderij De Groenteboer zaaien, planten en onderhouden je tuin. Het enigste wat jij hoeft te doen, is langs komen om je eigen groenten en fruit te oogsten. Samen met je kid(s) de eigen groenten ophalen, om ze vervolgens s’avonds zonder enige moeite nog naar binnen te krijgen bij het kleine spul. Onder het motto: kijk jongens deze sla hebben we vanmiddag zelf opgehaald uit onze eigen tuin. Nou, verser dan dat ga je het niet krijgen hoor. Ook hier geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest, of terwijl verser en biologischer ga je het niet krijgen. Op naar Utrecht, je hebt hier namelijk nog veel meer leuke (buiten) adresjes. 

Tuinderij De Groenteboer

Ha, pluk niet alleen fruit, maar ook de dag.

Zelfpluktuin Texel, Oudeschild

Zelfpluktuin Texel, Oudeschild

Groente, bloemen en fruit, hier is alles te plukken. Daarna blijf je lekker hangen op het binnen- of buitenterras met homemade taart, aardbeien limonade en niet alleen voor de kids maar ook voor onszelf, vruchten smoothies, healthy it is of schepijs. Voor deze tuin moet je wel even naar Texel, vinden we niet erg. Want Texel is ó zo leuk en eigenlijk ook zo dichtbij. Ook heel leuk je trouwe viervoeter mag mee, wel aangelijnd, snappen we. Voor de kids ook nog een kabouter pad, kabouter Berry leert het kleine spul alle kneepjes van het vak. Van zaadje tot kabouterjam. De bijbehorende boerderij is ook een aanrader, zelfgemaakte producten zoals jams, limonadesiropen en dessertsauzen, om je vingers bij af te likken.

Zelfpluktuin Texel