9 december 2019, door Maartje

Hoe je je eitje wil? Nieuw in Amsterdam: De Uitsmijter

9 december 2019, door Maartje

Hoe je je eitje wil? Nieuw in Amsterdam: De Uitsmijter

Hehe, lekker wel, al die Amsterdamse zaken die 'gewoon' weer terug gaan naar wat altijd al goed was. Never change a winning teamHet nieuwe Levain et le Vin is daar een goed voorbeeld van (zuurdesembrood en natuurwijn, that's it), het Italiaanse Domenica doet een duit in het no fuss zakje en, in de categorie 'eieren', het lijdend voorwerp in dit stukje schrijven, schuiven we met plezier aan bij Oeuf in de Pijp. Want wat ons betreft is een ei the way to go in de ochtend. En de middag. Dat vinden meer mensen, vandaar dat 1 november 2019 De Uitsmijter opent.

De Uitsmijter Amsterdam

First things first: de locatie van de Uitsmijter is top, in een hoekje waar nog geen fatsoenlijke tent zich had genesteld op een koprol afstand van de RAI in het altijd gezellige Amsterdam Zuid.
Het interieur is lekker want, geheel in thema is alles voornamelijk geel. Okergeel. En daar houden we van. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat je van geel blij wordt. Win-win.
Het idee van De Uitsmijter is ook om blij van te worden: de 27 jarige eigenaresse wilde een horecaconcept neerzetten waar je snel geholpen wordt (uitsmijters!) maar ook lang kunt zitten met een kop koffie. Nee: met meerdere koppen koffie. En zo ontstond de Uitsmijter.
Lavinia (zo heet de eigenaresse) stelde voor haar Uitsmijter een menu samen met voornamelijk uitsmijters (duh) én, sinds deze maand, ook een aantal kleine, want meer algemene uitbreidingen zoals een croissant en de vegan bar. Zo is er echt voor iedereen wat wils, zelfs voor mensen die niet blij worden van een uitsmijter.
So not us, moeten  we zeggen. Wij gaan gewoon keihard voor die uitsmijter hoor. Want de zaak doet zijn naam eer aan: Uitsmijters met een hoofdletter U zijn het. Een mega tip is de royale vega uitsmijter met gegrilde groente en een heerlijke spread met Israëlische kruiden. Uiteraard komt er ook een kleine salade bij.
En dat niet alleen: Lavinia dealt het liefst met lokale ondernemers en is alles van A tot Z een bewuste keuze. Zo zijn de koffiebonen van een kleine Amsterdamse ondernemers en betaal je 1 euro voor onbeperkt plat of bruisend water, geld dat naar ontwikkelingslanden gaat, voor schoon drinkwater. We like that. 
Voor kids zijn de meiden bij De Uitsmijter al even lief en in de zomer is het een heerlijke plek om buiten op de lange banken neer te strijken voor koffie dates (in de winter binnen is dat overigens ook geen straf!).
Naast de nodige uitsmijters wordt er ook elke dag vers lekkers gebakken. Gevulde speculaas, muffins, taartjes… Afijn: Ga daarheen.
Europaplein 71, Amsterdam