België, Antwerpen24 november 2022, door Isa de Laat

Kerst in Antwerpen: deze tips mag je niet missen

België, Antwerpen, 24 november 2022, door Isa de Laat

Kerst in Antwerpen: deze tips mag je niet missen

Oe la la la, heb jij even geluk dat je kerst in Antwerpen mag vieren. Al lang is het namelijk zo dat je niet meer naar Duitsland moet trekken voor een magische kerstbeleving, want ook in België weten ze hoe je lichtjes moet ophangen, kerstmuziek moet draaien en hoe ze Glühwein moeten inschenken. Belgisch favoriet? Misschien wel Antwerpen, want je bent er binnen no time met de auto of de trein. En als je gaat, doe het dan goed, want op deze plekken in de stad heb je de meest magische kerst.

 

En ohja, als je er dan toch bent: check onze favoriete horeca in de stad dan sowieso!

Zalig in Antwerpen

Zalig in Antwerpen

Kerst vier je samen, dat voorop gesteld. Dat hopen we althans en gunnen we iedereen. Familie, vrienden, je eigen gezin: jezelf terugtrekken, de hele dag in pyjama rondhangen, kerstfilms kijken, Mariah & co uit de speakers en jezelf pas omkleden (in velour en glitters uiteraard) tegen de tijd dat het eten op tafel komt. Vrede op aard op de best mogelijke (en lekkerste) manier die we kunnen bedenken. Maar… Niemand zegt dat je dat thuis moet doen, wel? Juist. Wij zoeken iedere kerst het allerliefst een groot huis op een leuke locatie uit die voor iedereen bereikbaar is en waar we precies dat doen wat we hierboven beschrijven, met als enige aanpassing dat een rondje buiten véééél leuker is ergens anders dan thuis.

Met het gevaar om ons eigen (kerst)adresjes te gaan verliezen, schuiven wij het liefst aan bij een van de enorme vakantiehuizen van Zalig in Antwerpen of Zalig aan Zee. In Antwepen heeft eigenaresse Kathleen twee huizen: een in de Leeuwenstraat waar je met 10 man terecht kunt, en een in de Lange Ridderstraat waar maar liefst 14 mensen in kunnen overnachten! Beide huizen staan verdekt opgesteld in hartje (hartje hartje hartje!) Antwerpen centrum.

Dat is feest, zeer zeker ook voor het kleine spul want de slaapverblijven van beide huizen kennen te gekke en hele slimme sluipdoorkruipdoor bedden die in een soort witte ‘stapelbedgrotten’ zitten. Logeren met neefjes en nichtjes was zelden leuker! En ja, beide huizen (en dat geldt ook voor de andere huizen verspreid over de Vlaamse kust) zijn voorzien van álles wat je ook maar nodig zou kunnen hebben tijdens zo’n lang (kerst)weekend, van tips in de buurt tot alle keukengerei voor een uitgebreid kerstmaal. En nu dus niet gaan boeken. Dank.

World of Aperitivo

World of Aperitivo

Helemaal met de kerst is Antwerpen op haar allermooist. En heel leuk: van 24 november t/m 31 december 2022 heb je de World of Aperitivo in Antwerpen. Als je een voet zet in het kerst-walhalla, snap je waar die beloftes vandaan komen. Bij MARTINI (en Bart!) zijn ze dol op la dolce vita en dat is te merken. De winkel staat vol feestelijke cadeaus, Christmasy decoratie en tafelaccessoires en spul dat je borrel naar een hoger niveau tilt. De komst van de Kerstman is niet de enige reden voor een feestje, ook de MARTINI Floreale en MARTINI Vibrante worden gevierd: feestelijke rakkers die behoren tot MARTINI’s famiglia di aperitivos. In de winkel kun je ze mixen om je eigen cocktail te maken. Met een winkelmandje in de ene en cocktail in de andere hand wordt kerstinkopen doen opeens een stuk minder stressvol. Dat je ze niet zelf hoeft in te pakken scheelt ook een hoop.

Brunch & apero op 50 meter hoogte

Brunch & apero op 50 meter hoogte

Een beetje cliché, maar joh, het reuzenrad hoort er wel bij. En dit reuzenrad in Antwerpen scoort punten, omdat je er rondom de kerst terecht kunt voor een onvergetelijk ontbijt of apero moment. Dit houdt dus in dat je 45 minuten lang (met maximaal vier personen) op 50 meter hoogte wat kunt drinken of eten.

Ontbijtje? Hebben ze. Met het Bubbels in the Sky ontbijt zit je snor. Liever iets anders? In het apero assortiment zitten allerlei hapjes van geitenkaas tot charcuterie en van een hartige macaron tot een witte truffel.

Liever voetjes op de vloer?

Liever voetjes op de vloer?

Dan sturen we je door naar Barts Best of: bakkie, brekkie en brunch in Antwerpen. In het immer leuke Anvers aan fijne ontbijt, koffie en brunchzaakjes geen gebrek.

Combineer twee vliegen in een klap bij Boker Tov op het Zuid, schuin tegenover het KMSKA.  Geopend van 08.00 tot 20.00 uur kun je hier terecht voor ontbijt tot brunch en early diner. En wie eerder heeft gesnoept van Tel Aviv, weet dat je tafel vol zal raken met kleine gerechtjes als hummus, muhammara, pita, za’atar, tabouleh, olijven en meer lekkers. In de Deli & Giftshop scoor je er nog snel originele cadeaus voor onder de kerstboom.

Nog meer cocktails..

Nog meer cocktails..

Sorry, we kunnen het niet laten om nog een cocktailplek te benoemen (we zijn immers liefhebbers). Feestelijk cocktails sippen doe je bij Marnigold. Sinds september 2022 vind je op de Antwerpse Vrijdagmarkt Marnigold, vernoemd naar de symbolische goudbloem.

Tien punten voor het interieur, dat is geïnspireerd op de gouden jaren van Hollywood met een knipoog naar grootsteden als Londen en Parijs. Naast cocktails hier ook van wijn en bier. Neem hier een kijk op hun Instagrampagina.

Antwerpen ontdekken met de koters? Vijf wijken met de bijbehorende leukste horeca-adressen van Antwerpenhere you go!

Handmade en vegan cinnamon rolls bij Have a Roll

Handmade en vegan cinnamon rolls bij Have a Roll

Kerst betekent zoetigheid. De beste vegan zoetigheid vind je bij Have a Roll. Na een succesvolle eerste pop-up bleef Have a Roll op volle toeren draaien. Combineer je bezoek aan Antwerpen met een lekkernij.

Tot aan de feestdagen verkopen ze aan de Oudaan een amandelpasta met cinnamon roll smaak.

Kunst kijken bij KMSKA

Kunst kijken bij KMSKA

In september 2022 heropende het KMSKA haar deuren, na een elf(!) jaar durende renovatie. Naast kunst kijken, kun je hier ook heerlijk eten bij restaurant Madonna. Dit museum wordt vergeleken met het Rijksmuseum en dat snappen we wel. Het gebouw is prachtig, enorm en je vind er zowel oude als modernere kunst.

 

En natuurlijk is er tijdens de kerstperiode iets speciaals: amateurkunstenaars krijgen de kans hun werk tentoon te stellen. En ook hier weer de mogelijkheid om te shoppen; de giftshop van het museum zorgt voor originele cadeaus dit jaar.

Nog meer activiteiten:

Nog meer activiteiten:

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience: wat hebben Harry Potter en Kerstmis met elkaar gemeen? Magie it is. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience geeft je meteen het gevoel dat je in de wereld van Harry Potter terecht komt. Al meer dan vijf eeuwen bewaart ze cultureel erfgoed.
  • COCON: wellness hartje stad bij het wellness revelatie COCON. Hier vind je alle beautyservices onder één dak en trek je je letterlijk terug in je eigen privé cocon. Je kiest zelf je lichtinstellingen en de muziek die wordt afgespeeld. Laat ondertussen je haar onder handen nemen, geniet van een manicure en sluit af met een ontspannende massage.
  • Nog meer cadeautjes shoppen? Deze lijst moet je hebben.
  • Old school Winterpret: vanaf het Centraal Station leidt een lichtslinger je tot in het historische hart van de stad. De stad vult zich met  klassiekers zoals de kerstmarkt en de schaatsbaan op de Groenplaats.

Slapen

Slapen

Nog geen slaapplek? Lees dan eerst over deze 19 hotels en B&B’s in Antwerpen.

Maar om in de kerstsfeer te blijven kun je een van de verschillende hotels in Antwerpen kiezen, die met plezier bijdragen aan het magische eindejaarsgevoel.  Zo kun je bij hotel FRANQ een Holiday Package boeken. Bij ontvangst word je verwelkomd met een hot aperol of warme chocolademelk. De kamer is gevuld met cadeautjes (en een Winter in Antwerpen gids) en de volgende dag start je met een ontbijt met bubbels. Om het helemaal af te maken is er ook het Holiday Season Culinary Package.