Nederland24 oktober 2023, door Michel + Renske

Save it for a rainy day… Dit zijn de leukste musea van Nederland voor kids

Nederland, 24 oktober 2023, door Michel + Renske

Save it for a rainy day… Dit zijn de leukste musea van Nederland voor kids

Is het al vakantie? Wie de kiddo's een week, twee weken of zelfs zes moet zien te vermaken, hoopt natuurlijk op prachtig weer zodat we onbekommerd de paden op en de lanen in kunnen. Maar wat als het onverhoopt een keer slecht weer is? Nou, dan doe je een potje educatief en neem je het kleine spul mee naar de leukste musea van het land. Want, en dat wist je misschien niet, Nederland heeft een paar musea die niet alleen heel leerzaam, maar minstens net zo leuk zijn! Dit zijn onze favoriete musea van Nederland voor kids.

LAM MUSEUM IN LISSE (EN METEEN WAT LEKKERS IN DE OMGEVING)

LAM MUSEUM IN LISSE (EN METEEN WAT LEKKERS IN DE OMGEVING)

Wanneer musea echt, écht goed zijn, is het een genot om er met kroost heen te gaan. Zij wat wils, jij wat wils. Ying en yang enzo. Afijn, precies zoals het moet zijn (en alles behalve getrek omdat het ‘moet’). Komt goed uit: er zijn steeds meer musea die echt hun best doen het leuk te maken voor de kleintjes. Niet met een sneu kinderhoekje, maar écht leuk en volop vermaak voor het kleine tuig.

 

Enter het LAM museum in Lisse. Precies dat wat hierboven staat en daarmee een perfecte plek voor een vakantiedag of regenachtige namiddag.

lees meer

Code Cacao in het Zaansmuseum

Code Cacao in het Zaansmuseum

En een (herfstvakantie) tip vanuit het hart, gegeven door het kleinste Barts Boekje ‘lid’ Vito: deze kleine vriend ging namelijk met zijn klas naar de leukste chocoladefabriek van Nederland om daar een dagje te ‘werken’. Dat was in het Zaans Museum waar Code Cacao zit. Oktober is de ‘Cacaomaand’ in de Zaanstreek vanwege de verse aanvoer van cacaobonen. Daarom is er In het Zaans Museum van alles te beleven rond het thema cacao en chocolade. Voor alle kleine Choco-experts, cacaobazen, koekjesinpakkers en/ of bonbon designers, echt een mega leuk uitje.

Enne: tijdens de herfstvakantie (14 t/m 29 oktober) is Code Cacao bij het Zaans Museum iedere dag te bezoeken. Ga met je hele familie op een spannende missie door de Chocoladefabriek. Kraak de Code en ontdek het geheim van chocolade.

Koop je tickets hier. 

Naturalis in Leiden

Naturalis in Leiden

Neem een bezoek aan museum Naturalis in Leiden. Het prachtige museum is voor iedereen die meer wil ontdekken over de rijkdom van de natuur.

Het gebouw waarin het museum huist is prachtig (alleen daarom al een bezoek en een bezichtiging waard) en er zijn enorm leuke exposities voor jong en oud. Daarbij heeft Naturalis een combinatie van ‘zien, doen en beleven’ voor ogen: goed gelukt! Het museum is al leuk met kids vanaf 2 jaar. Zo loop je bij de eerste zaal al langs allerlei beesten die het nodige enthousiasme oproepen (olifaaant, tijgeeeeer), al zijn dé redenen dat je naar Naturalis gaat natuurlijk de dino’s. Die zijn op een waanzinnige manier zijn neergezet – onvergetelijk, ook voor grote kinderen. Lees meer
`

Het Kinderboekenmusem in Den Haag

Het Kinderboekenmusem in Den Haag

Waar nemen we de koters nu weer mee naar toe? Zoek je nog een binnenactiviteit (binnen, want we leven nog steeds in de Lage Landen en moeten het strand vanwege windhozen en hagelbuien zo nu en dan skippen) voor de kids, denk dan eens aan het kinderboekenmuseum in Den Haag! Een leuke middag of ochtend voor iedereen, beloofd.

In het grote gebouw van de eveneens grote Haagse bibliotheek, zit het kinderboekenmuseum verscholen. Het museum is eigenlijk al leuk vanaf een jaar of 1,5 a 2 jaar. Zo vind je er een verdieping voor de kleintjes en zit er ook nog een ruimte die wat leuker is voor de wat oudere kindjes. Vanaf zes jaar krijg je bij je toegang een gadget waar je de interactieve spelletjes mee kan “unlocken”. Extra leuk voor grote broers en zusjes! Geen teleurgestelde gezichtjes.
Lees meer (+ fijne Kids To Go tips voor in Den Haag!)

We mogen sowieso graag een boekje open slaan met de koters. Hier lees je over onze favoriete voorleesboekjes.

Nemo in Amsterdam

Nemo in Amsterdam

Oke, het lijkt bijna alsof we het er ons gemakkelijk vanaf willen maken… Maar niets is minder waar: wetenschap & technologiemuseum Nemo is en blijft een dijk van een tip voor wie de kids wil vermaken en ze meteen ook nog wat bij wil brengen. Oke, wel pas echt leuk vanaf een jaartje of vier, maar wie een heel kleintje en een iets groter kleintje te vermaken heeft, kan hier dus zijn lol op.

Enne, als je dan toch in de buurt bent: de bovenste verdieping van de bibliotheek aan de andere kant van het water is ook echt een hit, zeker voor de iets grotere kleintjes die van computerspelletjes houden. Leuk voor echt álle leeftijden in het nieuwe ‘zwembad’ dat aan de achterzijde van het Scheepvaartmuseum werd gecreëerd. Juist, in het IJ. In het water ligt hier een drijvend boardwalk waardoor de binnenhaven afgeschermd is voor, jawel, zwemmers! Zwemmen met een nogal indrukwekkend schip op de achtergrond, wie daar niet van onder de indruk is, moet vast nog geboren worden.

Wat betreft de klassieke museum: iedere vakantie wordt er van alles voor kids georganiseerd bij het Rijksmuseum in Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem is indrukwekkend (en leuk) voor groot en klein. En eentje om nooit te vergeten: onze favoriet, Museum Voorlinden natuurlijk!

Het Muizenhuis winkel & werkplaats in Amsterdam

Het Muizenhuis winkel & werkplaats in Amsterdam

Oke, het is niet echt een museum maar jeetje, wat zijn we iedere keer weer onder de indruk van Het Muizenhuis winkel & werkplaats in hartje Jordaan in Amsterdam. Waarschijnlijk is er in heel Nederland geen kleinere zaak waar zóveel te zien en te beleven valt: de hele rechterwand werd ‘ingericht’ als gigantisch huis voor kleine muisjes, de hoofdrolspelers in de Muizenhuisboeken. Natuurlijk is het doel om (minstens) een van de boeken mee naar huis te nemen, wat allerminst een straf is (superleuke cadeautjes ook), maar terwijl je aan het uitkiezen bent, is het een feest om met een van de kleine verrekijkers te bestuderen wat de muisjes allemaal aan het beleven zijn.

 

(beelden via citymom.nl)

Het Nijntje Museum in Utrecht

Het Nijntje Museum in Utrecht

Het Nijntje museum is met stip onze favoriet voor de allerkleinsten. Waarom? Je waant je in het Nijntje museum in een kidswalhalla (en heel stiekem ook voor jezelf) . Ja, het is er druk en oke, er zijn veel hysterische lichtelijk overdreven moeders en vaders… Maar als je dat kunt negeren, dan is het opperbest vermaak voor jong en oud.

Lees meer

Spoorwegmuseum Utrecht

Spoorwegmuseum Utrecht

Voor alle kleine machinisten, conducteurs en ach, iedereen die toettoet kan zeggen! Het Spoorwegmuseum in Utrecht verdient een pluim vanwege zijn eenvoud en toch ontzettend leuk zijn. Er is kleur en er zijn wielen, wat willen mini mannetjes (maar meisjes ook hoor!) nog meer?

Enne, om een en andere voor jezelf ook opperleuk te houden: het Stay Okay Hotel heeft écht leuke themakamers die bij het Spoorwegmuseum horen. Kun je er zelf een lekker wijntje bij pakken.

Wil je meer te leuke en kindvriendelijke logeerplekken in Nederland? Hebben we! Lees meer

NATUURMUSEUM FRYSLÂN IN LEEUWARDEN

NATUURMUSEUM FRYSLÂN IN LEEUWARDEN

De hit van het Natuurmuseum Fryslân is de populaire OnderWaterSafari, die onlangs compleet is vernieuwd. Een mooi voorbeeld van hoe musea tegenwoordig allesbehalve saai zijn; tijdens deze safari stap je namelijk in een voertuig en maak je een ride door de kleurrijke onderwaterwereld van Nederland. Wedden dat je koter nog een rondje wil? Via sloten en meren richting de Waddenzee en natuurlijk komen ook de grachten voorbij. Spot safari-style de Big Five van de Hollandse wateren.

Lees meer