Spanje, Mallorca4 juli 2020, door Maartje

Hola Mallorca! 5 x het leukste van het Spaanse eiland

Spanje, Mallorca, 4 juli 2020, door Maartje

Hola Mallorca! 5 x het leukste van het Spaanse eiland

En... Het een van de plekken uitgebreid beschreven in het boek van Barts Boekje: Los Little Escapos. Ruim 208 adressen voor elk weekend van het jaar in Spanje. Vamos! Hier alvast een voorproefje, de rest lees je in het boek (en die bestel je bijvoorbeeld hier)

Ca’s Patro March Mallorca

Ca’s Patro March Mallorca

Dat plaatje op de cover van dit boek? Dat is dus Ca’s Patro March, een andere favoriet aller tijden. Het eenvoudige (maar steengoede) visrestaurant staat in de kleine fabelachtige rotsenbaai van Deia – de beste plek voor een verfrissende plons in de verre omgeving, zeker voor iedereen die niet van zand houdt (die mensen bestaan weet ik). Parkeren dien je stukken verderop te doen aangezien auto’s niet superdicht bij de baai mogen komen. Geeft niks, de klim is prima te doen. Eenmaal aangekomen zijn er twee opties: naar rechts waar een meer cafetariastijl restaurant zit, prima voor een frietje en een drankje, en waarvoor de mensen ietwat ongemakkelijk (maar dat zal niemand ooit toegeven) op de rotsen liggen te zonnen. Of naar rechts, naar de parel die Ca’s Patro March heet. Al moet je, als je rond het lunchuur aankomt en geen reservering hebt, een wachttijd inlassen. In de zomer word je zelfs zonder pardon weggestuurd – je bent gewaarschuwd. Kom je vroeg of laat, dan is er altijd wel een plekje. Neem de tijd: de flessen superlichte rosé of witte wijn waar de condens vanaf drupt zien er nergens lekkerder uit en minder dan een flesje bestellen is ondoenlijk. Hetzelfde geldt voor de eenvoudige visgerechten die zo vanuit de baai op de grill lijken te zijn gesprongen. Een genot. Klaar? Plonsen maar. En pas naar huis als je je tenen niet meer kunt zien onder water.

Nu alvast meer Mallorca ontdekje-plekjes? Komt-ie: Barts Boekje x Mallorca

VILLA SON FONT Mallorca

VILLA SON FONT Mallorca

De meeste adressen in Los Little Escapos schreef ik vanuit het duo-vakantie-oogpunt. Dat ligt immers aan de oorsprong van het Little Escape-concept: er héél even tussenuit, last minute als het kan en niet te ver weg. Dat gebeurde voorheen in mijn optiek vooral met zijn tweeën. Ware het niet dat ook veel van de Barts Boekje-volgers kids hebben en dus ook weleens met hen er op uit willen (joh). Of een adres zoeken voor een getaway met vrienden al dan niet inclusief al het offspring. Afijn, een hele uitleg voor de reden dat het boek doorspekt is met slaapplekken die je als koppel niet snel zult boeken (of je moet de loterij gewonnen hebben), maar die met een aantal mensen ineens best oké zijn (of nog steeds niet; het boek is ook om een beetje te dromen). Zoals Villa Son Font, niet ver van Palma en het strand van Illetas aan de westkust van Mallorca. De villa is zo’n klassieke Mallorcaanse: enorm en dichtbij de kust. Het huis werd modern gerenoveerd en sfeervol ingericht: Mallorca meets Ibiza meets Scandinavië. Er zijn drie kamers en een suite.

BIKINI HOTEL Soller

BIKINI HOTEL Soller

Wat mij betreft is het stadje Sóller aan de westkust de beste uitvalsbasis voor een verblijf op Mallorca. Het is er zowel authentiek als een beetje toeristisch (een beetje mag) en de westkust heeft uiteraard de mooiste zonsondergangen. Sóller is goed te bereiken vanaf Palma en heeft volop hotels maar na een beetje strepen in de keuzes staken 2 hotels er toch bovenuit. Een van die twee is het hippe Bikini Hotel, voor de andere, mijn topfavoriet, moet je het boek er bij pakken (Los Little Escapos koop je hier). Het adults only Bikini Hotel is een droom van een hotel zonder hoog gegil en geplons, althans, niet van kleine kinderen. Het design is op zijn zachtst gezegd geweldig: elk hoekje willen we mee naar huis. En ook de locatie is spot on. Kamers zijn aan de prijs maar ook hier geldt: een dag in het restaurant is minstens zo leuk.

Het is even klimmen (en afzien) maar dit onwaarschijnlijk knappe strandje vind je ook op Mallorca: het mooiste baaitje van Mallorca

Es Verget Mallorca

Es Verget Mallorca

In het boekje staan onder dit kopje, in het hoofdstuk Mallorca, drie geweldige ietwat afgelegen restaurants. Deze, restaurant Es Verget Mallorca, eveneens afgelegen, en dat dan aan de kust in Cala Tuent, is al 45 jaar een must go. Het staat aan een van de maagdelijk witte baaien in het noordwesten en de paella is fantastisch. Iedere dag tot 18 uur open, daarna is het te donker hier.