Nederland, Breda16 december 2018, door Maartje

Mijn eerste keer: restaurant Breda (in Amsterdam)

Nederland, Breda, 16 december 2018, door Maartje

Mijn eerste keer: restaurant Breda (in Amsterdam)

Breda dus, maar dan in het centrum van Amsterdam. Opgericht door het inmiddels welbekende culinaire drietal Freek, Guillaume en Johanneke (ja, die van Guts & Glory, Maris Piper en voorheen ook van Barts favoriet én buuf Daalder). Na vier weken wachten, want populair en maak dan maar eens een reservering voor een groep van zes, was het moment dan eindelijk daar: mijn eerste keer Breda!

Restaurant Breda

Restaurant Breda

En populair is het. Wij hadden een reservering om 20u maar bij binnenkomst (ons 6-tal dus, en dan komt er wel wat binnen zeg maar) zat het restaurant nog helemaal hartstikke bommetje vol. Met een drankje aan de bar hebben we nog zo’n 20 minuten moeten wachten. Is ok want met een biertje in de hand ben ik snel tevree. En de sfeer zat er in dus nogmaals: dikke prima. Eenmaal aan tafel mochten we kiezen uit een drietal menu’s; een ‘Kleine selectie aan gerechten’, een ‘Ruime selectie aan gerechten’ of ‘De hele mikmak’. Je begrijpt, de keuze was snel gemaakt. Komen we namelijk weer terug bij mijn motto dat je bij een eerste keer gewoon álles uit de kast moet halen. Inclusief wijnarrangement, uiteraard. What else.

En toen? Toen kwam het menu. Het wisselende chefsmenu dus. Kleine frisse gerechten zoals rode bieten met geraspte wortel, een stukje zalm met extra gerookte zalm en spinazie en… Dat was heus lekker maar ik moet zeggen, eerlijk is eerlijk, we vonden het, 6-koppig sterk, niet héél erg bijzonder. Niet zo bijzonder als de door ons zeer gewaardeerde Mac van Dinther het vlak na de opening opschreef (“Eén hap bij Breda en we zijn om”) en ook niet zo enthousiast als Maartje (Bart dus) altijd is en me op het hart drukte dat ik écht een keer moest gaan.

Ligt het aan ons of heeft het drietal zijn energie iets meer in het nieuwe Maris Piper gestoken in de Pijp (waar Maartje ook alweer zo enthousiast over is en waar we waarschijnlijk de volgende keer weer heen moeten). Daarnaast kwam, in tegenstelling tot het best wel even wachten aan de bar, het eten wel errug snel door, was de bediening wel errug hectisch en de akoestiek wel errug slecht waardoor we elkaar, toch gezellig aan dezelfde tafel, amper konden verstaan. Met pijn in mijn hart moet ik dus bekennen dat ik niet heel snel een tweede keer terug zal gaan naar Breda. Misschien kwam het door de torenhoge verwachtingen (is ook nooit goed handig bij een eerste keer) maar eerlijk? Ik had er net wat meer van verwacht… Op een positieve noot: de bediening is wél heel erg lief en het interieur is een stunner. (Foto’s instagram.com/restaurantbreda)