Nederland, Den Haag23 maart 2021, door Barts Boekje

5 x de allerleukste new arrivals van Den Haag

Nederland, Den Haag, 23 maart 2021, door Barts Boekje

5 x de allerleukste new arrivals van Den Haag

Jazeker, het werd weer eens tijd om even wat uit Haagse hoek te laten horen! Want hier achter de duinen gebeurt ook nog steeds van alles (as we speak worden trouwens vóór die duinen nu de strandtenten weer opgebouwd, LEGGO). Van nieuwe pizzaovens tot een verzameling van typisch Haagse producten bij elkaar, komt-ie: 

Summum Brand Store

Summum Brand Store

Het summum van (die konden we niet laten liggen) de naderende lente? Een naderende nieuwe lentegarderobe. Want hallo, al kunnen we niet heel veel kanten op, een nieuwe garderobe misstaat niemand. Komt het even dondersgoed uit dat je tegenwoordig in de binnenstad (op het leukste stukje binnenstad om precies te zijn) van Den Haag bij de kakelverse winkel van het Amsterdamse modelabel Summum terecht kunt.

In de Hoogstraat, je weet wel, dat mooie stukje richting Noordeinde (doe je daar gelijk een bakkie bij Bookstor, win-win) zit-ie. De brandstore werd – we gingen al even kijken – echt een pláátje. Ga. Maak een afspraak en steek jezelf in het nieuw. Een frisse start. Ook de Haagse ondernemers hebben immers de beste versie van jou verdiend als je er de deur weer plat gaat lopen. 

 

In het winkelgebied rondom het koninklijk paleis wil je sowieso zijn. Hier zitten de meeste exclusieve shops en bijzondere boetiekjes, plus knusse koffieshops – De Haagse auteur Johan Gram noemde de buurt ooit ‘het hart van de flaneurswereld’. Afijn: locatie on point. En van een beroemd broodje bal bij slagerij Dungelmann is nog nooit iemand ongelukkig geworden. De nieuwe Summum-winkel zit in een voormalige winkel/woonhuis in artnouveaustijl, ontworpen door architect Johan Mutters. De winkel is groot, de ruimte rond de paskamers (en de paskamers zelf) zijn ruim (thank you very much) en de Summum-collectie is deze zomer meer dan fijn! Een echte feel good collectie is het. Met van die kledingstukken die je simpelweg nooit meer uit wilt doen, dankzij de fijne pasvorm en materialen. We vielen voor de denims van biologisch katoen: hiervoor werd 90% minder chemicaliën, 95% minder water en 40% minder energie is gebruikt. Lekker. Op elk vlak. De denim rokken zijn er van een paperbag waist tot maxi plissé met print (favoriet). Dus nog een keer: GA!

Hoogstraat 30, Den Haag
Summum

Ohana Sushi Shop

Ohana Sushi Shop

Wederom een naam die je misschien al eens voorbij hebt horen komen (ahum, you heard it here first, ahum), maar deze uitbreiding is zeker ook het noemen waard. Net als in Rotterdam nu ook in Den Haag een filiaal helemaal gericht op sushi. Alle classic sushi rolls zijn van de partij, maar ook speciale inside out versies, zoals de beef truffel roll (ja, beef met truffelmayo en zelfs asperges) of de moku salmon roll (met geflambeerde zalm). En vegan delight rolls voor de vegans onder ons. In de schattige Papestraat moet je zijn (voor afhaal, maar er wordt ook zonder pardon bij je thuis bezorgd). 

Ohana Sushi Shop

De Kade

De Kade

Stiekem alweer even een tijdje, maar bij De Kade aan de Dunne Bierkade – daar waar je pre-corona zo heerlijk aan het water van een Vietnamese ijskoffie zat te sippen – is de boel tegenwoordig feestelijk uitgebreid met een flinke to-go bakkerij naast het restaurant. Heerlijke zoetigheden van kaneel- of kardamombullars tot cinnamon rolls en flinke brownies tot sticky pecan pie. Maar ook hartig lekkers en goed brood. Mooie (flinke!) zelfgemaakte bagels “op z’n New Yorks” en spectaculaire hartige specials. Over dat laatste overdrijven we niet, afgelopen weekend werkten we een flink bakje (zeg maar bak) zelfgemaakte friet met parmezaan, rozemarijn en truffelmayo naar binnen. Moeten we nog doorgaan? Oh ja, ook nog mooie natuurlijke wijnen te koop. Wat doe je hier nog? 

De Kade

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Vincenzo’s numero 4

Vincenzo’s numero 4

Jawel, jawel, wie even met zijn ogen knippert heeft numero 3 (Vincenzo’s Statenkwartier bij de Fred, oftewel de Frederik Hendriklaan) misschien gemist, maar de Haagse Vincenzo heeft er samen met zijn compagnon een 4e plekkie bij. En wel middenin het centrum, op een hoekje van de Prinsestraat (een van onze lievelings). Hier wederom een grote pizzaoven, die vorige week nog 1223 km aflegde vanuit Modena om zich hier te vestigen. En ons vanaf nu nóg meer gaat voorzien van verse Italiaanse pizza’s. In het pand – een voormalig slagerij – werd (of stiekem wordt?) als een gek geklust, maar kun je vanaf nu al afhalen of pizza’s laten bezorgen. De speakeasybar met geheime deur in de kelder (waarover wordt gefluisterd) laat nog even op zich wachten… Verder hebben ze bij Vincenzo’s trouwens ook niet stil gezeten, want tegenwoordig kun je 3 van hun bestsellers ook in bevroren vorm afhalen, om zelf thuis af te bakken.  

The Hague’s Finest

The Hague’s Finest

Mooi bruggetje van Vincenzo’s frozen pizza’s naar een andere nieuwe parel middenin het centrum: The Hague’s Finest. Een prachtige winkel, of eigenlijk een soort super etalage met bonte verzameling van allerlei Haagse producten. En dat gaat ver, kunnen we je vertellen. Van Pompernikkel marmelade tot wasmiddel van het Haagse Seepje, en van Haagse honing tot Give a Pom sloffen of heerlijke verzorgingsproducten van Naïf (yup, ook Haags). Mooi initiatief om eens stil te staan bij het feit dat jouw dagelijkse producten ook gewoon hartstikke lokaal verkrijgbaar zijn. Zie het dus als een Haagse supermarkt, inclusief Vincenzo’s frozen pizza’s. Maar ook muziek van Haagse bands! Of Haagse kunst, of Haagse boeken. Bedenk het en er is een Haagse versie van. Haagse makers op een voetstuk dus. Top voor een Haags cadeautje, en nee, geen groengele I Dûh Haag pet, wél een Eiber, Kompaan of de Prael bier pakket (of Brouwerij Scheveningen, of Hart Beach IPA of… Een van die vele andere Haagse goudgele pretcilinders die je kâhd ken gan zette). Tijdens deze lockdowntijden is The Hague’s Finest open in het weekend vanachter hun Haagse loket, waar je ook een écht Haags bakkie haalt. Groetjâhs.

The Hague’s Finest