Nederland, Den Haag16 juni 2019, door Jorien Thijs

De lievelingen van Den Haag

Nederland, Den Haag, 16 juni 2019, door Jorien Thijs

De lievelingen van Den Haag

Oh oh Den Haag, wat mogen we je graag. Zin in een 24-uurtje in de Hofstad? Maak dan een tour langs deze gevestigde favorieten en verse leukerds in de stad:

Kaafi

Kaafi

But first: Kaafi. Niet nieuw, wel nog altijd het adres voor koffie met een punt. Een van de eerste, zo niet de eerste, die een luxe koffiebar opende in de Hofstad. Boy, wat waren en zijn we daar blij mee. De sympathieke eigenaar en barista Zeeshan Makik schenkt er een perfect bakkie met een van de speciale blends op de machine. Signature ‘dish’ is de pistache kardemom cheesecake, elke dag vers gebakken door zijn moeder. Proef je. Regel voor jezelf een plekje op het kleine terrasje buiten en je bent een gelukkig mens.

Kaafi

Confetti

Confetti

Net even anders en dus net even leuker, dat is lunchroom Confetti aan de Prinsenstraat. Zowel het interieur als de menukaart is een feestje. Pastelkleuren op de muur, glitters, discoballen en vintage. Alles waar je van droomde als je als kind een partijtje gaf en dingen waar we nog steeds blij van worden. Zoals ook de snoepkettingen op de toonbank. Op de kaart zaken als broodjes geitenkaas met gegrilde perzik en toast met pindakaas, gebakken banaan en choco schaafsel. Koffie komt van Ief & Ido Koffiebranderij en is speciaal gebrand voor Confetti. Waar is het feestje? Hier is het feestje.

Confetti

Foto: Sascha Gorter

Vincenzo’s Osteria

Vincenzo’s Osteria

Nieuweling aan de Piet Heinstraat is Vincenzo’s Osteria. Waar je geen pizza eet (zoals aan de overkant achter die mintgroene gevel), maar pasta. Italiaanse klassiekers met een twist. Zo’n plek die het op ieder moment en in elk gezelschap goed doet, dat is Vincenzo’s. Betaalbare happen, mooie wijnen. Alles afgetopt met echte Italiaanse dolci. You had us at tiramisu.

Vincenzo’s Osteria

PLENTY

PLENTY

De jongste van het stel: PLENTY in het Zeeheldenkwartier. Daar waar voorheen een schoenenzaak zat, huist nu dit koffie- en lunchzaakje dat door de twee eigenaressen is ingericht met nieuwe meubels en vintage vondsten. Resultaat: knusse zitjes bij het raam, bloemen op tafel, alles fris en fijn. De keuken is 100% plantaardig en dat klinkt voor ons als een excuus om niet te hoeven kiezen. Doen we dus ook lekker niet. Kaneelbroodjes, pannenkoeken en worteltaart met koffie van Giraffe, een kleine branderij uit Rotterdam. Geen zin in zoet? Da’s gek, maar ook voor jou is de keuze reuze. Toast met paddenstoelen, verse bagels met avocado. Alles trouwens ook om mee te nemen, mocht je net als wij vaak op doorreis zijn als je door de Piet Hein fietst.

Plenty

Lot Sixty One

Lot Sixty One

Onze vaste stop in Mokum als we toe zijn aan een caffeine fix. Waar we aan de Kinkerstraat vaak coffee on the go halen (want on the go en toch geen plek), strijken we bij deze dependance aan de Torenstraat maar al te graag even neer. Binnen met laptop of sinds kort buiten achter het café. Hoera voor de terrasvergunning die de mannen hebben gekregen. Het is duidelijk dat de plantjes nog wat liefde nodig hebben, maar stiekem heeft het wel wat, zo’n ‘geheime’ tuin met her en der picknicktafels en stoelen. Urban hangout it is. Over de koffie zijn we kort: hier drink je een bakkie pleur zoals het heurt.

Lot Sixty One

Stadsvilla Hotel Mozaic

Stadsvilla Hotel Mozaic

Op slenterafstand van het centrum ligt Stadsvilla Mozaic. Een boutique hotel dat is gevestigd in twee monumentale panden in de Archipelbuurt. Niet vaak sliepen we zo hemels als hier. Want oh die bedden, de fluffy dekens, de zachte maar niet te zachte kussens. Bijtanken-deluxe en alleen daarom al een adresje om nog eens terug te keren. Alle kamers zijn ruim en een deel heeft een halfopen badkamer. De setting heeft iets nostalgisch en de service is persoonlijk met een hoofdletter P.

Hotel Stadsvilla Mozaic

 

Filya Indoor Garden

Filya Indoor Garden

Stadstuinwinkel Filya mogen we gerust als groene oase middenin het Haagse bestempelen. Het is er heerlijk rondjes dwalen langs de grote, kleine, tropische, niet-tropische plantjes. Ieder hoekje even picture perfect en dankzij het glazen dak, zo lekker licht. Je krijgt er spontaan groene vingers van, of in ieder geval zin om je eigen woon-, slaap, -ach waarom niet- badkamer te voorzien van een cactus of een hangplant. En naast plantjes zijn er potjes, heel veel potjes. Zo mix en match je gemakkelijk een gezellige plantenweelde bij elkaar.

Filya Indoor Garden