Nederland, Gelderland26 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 7: tijd om de Achterhoek in de spotlight te zetten

Nederland, Gelderland, 26 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 7: tijd om de Achterhoek in de spotlight te zetten

En zo komt er bijna een einde aan de Ode aan het Landschap editie. Maar niet voordat de Achterhoek nog in het zonnetje is gezet. Ook in het oostelijke deel van ons land heb je een verborgen schat aan pracht en praal. Je vindt hier een landschap van dikke stuwwallen, meren, beken, rivieren, zandvlaktes en moerasbossen. Stuk voor stuk decorstukken die een typisch coulisselandschap vormen. Na elke nieuwe bocht vind je wel weer een nieuw decor. Het landschap van de Achterhoek vertelt een verhaal en dit jaar wordt dit uitgedragen tijdens verschillende initiatieven. Lees je mee?

 

Waar gaan we slapen? We zijn hartstikke 'op' Villa Ruimzicht en haar zus Villa Wanrooy en wist je dat je in de Achterhoek ook een te gekke wijngaard vind? Lees hier over die verrassende Nederlandse wijngaard(en). Ook echt niet missen is Welgelegen in Groenlo. And thank us later.

Kunstroute IJselbiënnale

Kunstroute IJselbiënnale

Goed nieuws voor de kunstjagers onder ons! Pomp je fietsbanden op en hoppa op ontdekkingstocht naar de IJssel. Want van 18 juni tot en met 19 september is het werk van 27 kunstenaars langs een route aan de IJssel te zien (tussen Doesburg en Zwolle). Enne… De kunstenaren brengen niet alleen een ode aan de rivier, maar delen ook hun blik op de klimaatsverandering op de IJselvallei in hun werken. Lekker in de buitenlucht naar kunstwerken kijken én wat opsteken – wat een dagje uit.

Silo Art Tour

Silo Art Tour

But there is more! Tijdens de Silo-Art-Tour kun je nog meer kunstwerken door het landschap vinden. Oh en als je dacht dat deze tour éénmalig was, dan heb je het goed mis, want De Silo-Art-Tour is here to stay, ha! Deze Art-Tour is gebaseerd op de beroemde Silo Art Trail in Australië, waarbij 37 silo’s als canvas dienden voor gigantsche muurschilderingen. De Silo-Art-Tour verbindt diverse kunstwerken en objecten van street art kunstenaars die je kunt vinden op verschillende agrarische locaties. Gebouwen die normaal gesproken als ‘lelijk’ werden bestempeld zijn omgetoverd tot kunstwerken in de buitenruimte.

Ontdek verborgen paden

Ontdek verborgen paden

Héél lang geleden (in de zeventiende eeuw) is er in de Achterhoek een heel netwerk van kerkenpaden ontstaan. In die tijd was het katholicisme verboden, maar toch bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. Om niet gepakt te worden, bezochten ze schuilkerken en moesten ze flinke afstanden overbruggen om bij die kerken te komen. Over weilanden, langs slootjes, over bruggen en door bossen. Niks was te gek. En zo ontstonden de ‘verborgen’ paden. Maar het leuke aan dit verhaal is dat vele jaren later de buurtbewoners het initiatief namen om deze paden te restaureren naar fietspaden, zodat je met je tweewieler deze kerkenpaden kunt verkennen. Er zijn tien fietsroutes die je langs één of meerder verborgen plekken en paden leiden. Het enige wat je moet doen, zijn de genummerde wit-groene bordjes volgen. Oh, en bij elke route krijg je tips voor fijne horeca onderweg en lees je meer over de bezienswaardigheden.

Als je geen zin hebt in de heuse fietstocht over de paden en je wilt rustig slenteren, kun je natuurlijk ook aan de wandel. No problemo.