Nederland3 juli 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 8: tijd om Flevoland in de spotlight te zetten

Nederland, 3 juli 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 8: tijd om Flevoland in de spotlight te zetten

En zo zijn we alweer aan het einde beland van de Ode aan het Landschap serie. We zeggen het dan nog één keer, vooruit - 2021 is het jaar van het landschap. En daarom vieren we al het moois van de Nederlandse natuur. We sluiten deze editie af met een banger: hiep hoi, Flevoland! De jongste provincie van ons mooie land. Je zet hier niet alleen voet op de bodem van de Zuiderzee. Nee, ook op de vruchtbare voedingsbodem van natuur, kunst en innovatie. Lees je mee?

(en waar gaan we slapen? Bij het nieuwe Camping - herstel - Glamping de Parel natuurlijk!)

 

Toeren naar het jongste nationaal park van ons land - Nationaal Park Nieuw Land

Toeren naar het jongste nationaal park van ons land - Nationaal Park Nieuw Land

Als je de provincie doorkruist, merk je dat de dorpen en steden met de tijd mee aan het veranderen zijn. Maar je ziet ook delen van het verleden terug. Vindplaatsen van scheepswrakken herinneren je eraan dat je gewoon op de bodem van de Zuiderzee staat. Zo is Nationaal Park Nieuw Land zelf ook geschiedenis aan het schrijven, ha! De Marker Wadden zijn hier onlangs aangelegd om de natuur van het Markermeer te verbeteren. Pluspunt dat je hier vanuit Lelystad zo met de boot in een uurtje bent. Het landschap van Flevoland gaat zo haar eigen gang, met hier en daar wat hulp van de mens. Dit is dan ook de rode draad van de natuurgebieden hier: aangelegd, maar uiteindelijk wilde en volwaardige natuur. Let’s enjoy nature.

Beeld links van Allwrite

Beeld rechts van Marjolein den Hartog

Land Art

Land Art

Flevoland kun je eigenlijk zien als één groot kunstwerk. Er is zoveel moois en altijd ruimte voor nieuwe ideeën. Dit wordt getoond door een heuse roadtrip van negen spectaculaire landschapskunstwerken die je door het verleden, heden en de toekomst meenemen. Nergens ter wereld kun je zo dicht bij elkaar zoveel land art bewonderen. Denk aan de indrukwekkende Groene Kathedraal (Marinus Boezem), Sea Level (Richard Serra) en het veertig jaar oude Observatorium (Robert Morris). Dit belooft een unieke ervaring te worden. Dus pak die stappers maar uit de kast en wandelen, ha!

Beeld van Visit Flevoland

Een zomer op Schokland

Een zomer op Schokland

Schokland ligt in Flevoland als een heuse fata morgana in een zee van weilanden. Dit was once upon a time een eiland in de Zuiderzee, maar is nu vooral een plek waar je geniet van de natuur en geschiedenis. En deze zomer is er allerlei leuks te beleven in Schokland. Schokland is deze zomer namelijk (van juni tot en met september) dé locatie voor een cultureel festival. Op en rondom het Museumterrein worden in de weekenden diverse liveoptredens gegeven, allemaal binnen het overkoepelende thema ‘poëzie’.  In de nieuw aangelegde Museumtuin kun je luisteren naar de
Zeeuwse dialectzanger Broeder Dieleman en de succesvolle jazz-muzikant Wouter Hamel. Of wandel mee door de prachtige natuur van Schokland met Tim Knol, haal herinneringen op met Karin Bloemen en geniet van lokale poëzie. De voorstellingen vinden plaats in de open lucht.

Beeld links van Visit Flevoland

Beeld rechts van Pim van der Maden

 

But there is more! Naast openlucht voorstellingen is er net als vorig jaar ook weer een kunstroute. ‘Dichter op het Water’ is een kunstroute langs meer dan twintig kunstwerken, op en rondom Schokland. De route start bij museum Schoklanden en leidt je naar het uiterste puntje van het voormalige eiland. Bij deze route komen de bijzondere natuur van Schokland, de stilte en ruimte rondom het eiland samen met kunst en poëzie. De route wordt geopend op zondag 18 juli.

Dichter op het Water