Nederland, Ameland23 december 2020, door Margaux van der Mieden

Ode aan het Nederlandse Landschap – Hallo Waddeneilanden

Nederland, Ameland, 23 december 2020, door Margaux van der Mieden

Ode aan het Nederlandse Landschap – Hallo Waddeneilanden

Eén van onze favoriete plekken in de lage Nederlanden? Dat zijn de waddeneilanden. Zonder twijfel. Inderdaad: alle eilanden van de Nederlandse wadden staan op numbero uno. Terschelling, Texel, Vlieland, Ameland en not to forget Schiermonnikoog. Je pakt zo de veerboot en vaart het vakantiegevoel in. Niets is beter. Zeker in het voor-en najaar als de ruimte van de Wadden nog ruimser is en we weer écht even op kunnen laden (en de boel de boel laten, dat ook). En wanneer de temperaturen meestal heerlijk mild zijn. Een subtiel briesje (winter is coming, maar nu nog even niet) of de eerste o zo warme zonnestralen op die mooie lentedag. De zoute smaak van de Noordzee in je mond, prachtige (lege) brede stranden, heerlijk eten. Amen! We mogen best trots zijn dat dit tot onze bodem behoort. Daarom geven we (en ook Wadtodo.nl) een ode aan onze mooie landschappen: hallo waddeneilanden! Lees je mee?

Terschelling

Terschelling

Aaah ja, Terschelling. Het leukste eiland om met the family heen te gaan. Zeehonden spotten, paardrijden op een Fries paard, een wandeling maken met de boswachter op de Boschplaat, spelen in de uitgestrekte duinen en om het af te maken kun je op eco safari. Je vertrekt ‘s ochtends heel vroeg met een terreinwagen zodat je het mooiste wild spot. Van bos en duinen tot polders. Of bezoek het drenkelingenhuisje dat vroeger gebruikt werd om schipbreukelingen uit de nood te helpen. Genoeg te doen met het kleine spul dus (dat ook nog eens leuk is voor jezelf). Naast al deze things to do kun je op Terschelling ook lekker slapen en goed eten. Where to go? Hier: 20 x vakantie op Terschelling.

Texel

Texel

Het dichtst bij huis (gezien vanuit Noord-Holland) en dus snel gepland is Texel. Het eilandleven op een steenworp vandaan. Hop last minute die auto in, 20 minuten op de veerboot en zo sta je in een mum van tijd met beide benen op deze bijzondere plek. Texel is puur en ziltig met een prachtige uitgestrekte natuur en duinen waardoor je even vergeet dat je op Nederlandse grond staat. Welcome to the island life. Naast al dit moois kun je je hier onmogelijk vervelen. Iemand die zich op Texel verveelt heeft de juiste plekjes niet opgeslagen. Wij wel! Zin in rust? Texelse bodem heeft een mooie stille parel, zo’n afgelegen oord, om je naar terug te trekken. Op Oost is de naam. Naast de rust heeft Texel ook gezelligheid. Het Texelse dorp Den Burg is een absolute favo. We komen er graag voor de knusse winkels. Oh en waar je voor de rest wezen moet? Hier!

Met het themajaar ‘Ode aan het landschap’ 2021 wil Wadtodo.nl doormiddel van een mooie film over de vijf waddeneilanden laten zien wat Nederland rijk is met adembenemende beelden. De moeite waard om te kijken, zeker!

Vlieland

Vlieland

Naast het mooie Texel ligt het kleinste waddeneiland: Vlieland. Het kleinste misschien, ja, maar zeker niet de minste. Brede, witte lege stranden (ja, leeg!) en hier heeft alles net dat tikkeltje meer verzorging, schoonheid en klasse. Enne: Vlieland heeft van die toffe old skool gestreepte strandstoelen waarin je uitgebreid kunt borrelen en hangen. Love! We hebben al met veel lof over de andere vrienden van Vlieland geschreven en nu dus ook over Vlieland zelf met een heuse update waar de parels verscholen liggen. Een ommetje? Zet koers naar de rode vuurtoren. Die toren is niet per se hoog maar staat op de hoogste duin van Vlieland (Vuurboetsduin) waardoor je alsnog een prachtig uitzicht over het eiland en het water hebt.

Ameland

Ameland

Terschelling, Vlieland en Texel zijn populair en is al veel onder de aandacht geweest. Eentje die zeker niet vergeten mag worden en waar we eens een boekje over open doen is Ameland. De rood en wit gestreepte vuurtoren maakt het plaatje van een afgelegen eiland wel af. Wandelaars, fietsers en kitesurfers komen hier om te genieten van de mooie Nederlandse natuur. Niet alleen de natuur… Alles behalve afgelegen is het idyllische dorpje Hollum. Vlakbij dat dorp, op het strand, staat Beach Club The Sunset. Zo’n strandtent waar je u tegen zegt. Ibiza aan de Noordzee zoals ze zelf zeggen. Witte tinten, houten rotan interieur, een layed back sfeertje en nothing beats het met-je-voeten-in-het-zand- gevoel. Gehoord van het Van Heeckeren Hotel? Is een kleinschalig en knus hotel op Ameland. Wit, witter witst, met zandkleurige details en natuursteen, leren banken, houten vloeren en warme kleden. Hier wil je wezen. Eten in de meerdere restaurants en relaxen in hun beachclub. Hulde!

Nog meer leuks? Kan! Op deze prachtige uitgestrekte waddengebieden, duinen, bossen, strand en nationaal parken is nog veel meer te doen. Daarvoor neem je een kijkje op Wad to do. Enjoy!

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Ja het zijn er vijf. De waddeneilanden. Ook Schiermonnikoog is de moeite. Een plek waar de Nederlandse natuur nog het meest wild en ongerept is. De natuur gaat hier ongestoord zijn gang zonder dat wij (de mens) ons hiermee bemoeien. Mooi! De auto is hier een no go en dat maakt het eiland zo fijn. Pak de fiets en verken de natuur zoals hij hoort te zijn. Toch zijn er dingen to do zoals yogalessen met of zonder de kids, een toer over het hele eiland met alle ins en outs vertelt door een gids, een kijkje nemen bij de twee mooie vuurtorens van Schiermonnikoog (Schier is het enige Waddeneiland met 2 vuurtorens, een witte en een rode), of je hoofd leegmaken in de schilderbus van Jeanette Rutgers. Inderdaad, een schilderbus in de duinen van Schiermonnikoog. Met je mik naar de Noordzee gericht en gewoon schilderen wat je ziet. Leuk! Ook leuk om dit met het kleine spuk te doen! Zo ga je met een persoonlijke en mooie souvenir naar huis. Schiermonnikoog wat ben je mooi!

Filmpje pakken?

Je koffers al gepakt? Snappen we! Alleen kan dat niet altijd, helaas. Dat is jammer maar gelukkig kunnen we ook vanuit thuis het beste van de Wadden ‘opsnuiven’ (sort of speak). Bekijk onderstaande film maar eens (en plan je eigen uitje voor het voor- en/of najaar van 2021 meteen!)