12 juli 2019, door Isabeau Reynvoet

Sexy Scandinavië in België: restaurant Souvenir in Gent

12 juli 2019, door Isabeau Reynvoet

Sexy Scandinavië in België: restaurant Souvenir in Gent

Op bezoek in Gent en mag 'het wat meer zijn'? Nét even wat meer dan een eetcafe bedoelen we dan, een restaurant van cachet waar eigenlijk alles klopt? Dan is Brabantdam 134 the place to be. Chef Vilhjalmur Sigurdarson vertoont hier bij restaurant Souvenir in Gent zijn kunsten en brengt in 'zijn' Souvenir een beetje van het bijzondere IJsland naar het bourgondische Gent. Hallo Nordic cooking! Een dikke verre aanrader voor fans van de eigentijdse Scandinavische keuken, beloofd.

Restaurant Souvenir Gent

Restaurant Souvenir Gent

Nieuw in Gent sinds maart 2018, maar niet in Vlaanderen is restaurant  Souvenir. Het nordic concept restaurant opende al in 2014 in Ieper, maar was door ingrijpende wegenwerken genoodzaakt potten en pannen te verhuizen. Souvenir 2.0 opende in Gent en veroverde vanaf dag één de harten van heel wat Oost-Vlaamse foodies. Geheel toevallig, maar wel leuk: Souvenir nam zijn intrek in het pand waar De Vitrine van Kobe Desramaults eerder zat, de vroeger Vlaamse foodie sweetheart.

Chef Vilhjalmur Sigurdarson (wat is het toch met IJslanders en ingewikkelde namen?) en vrouw Joke Michiel maakten van de verhuizing gebruik om hun concept lichtjes bij te sturen. Waar de focus in de keuken van bij het begin lag op pure en lokale ingrediënten, ligt die nu nóg meer op vis en groenten. Elk ingrediënt komt bovendien van bij een boer, visser of kweker die de chef persoonlijk kent. Vorig jaar werd ook de carte blanche geïntroduceerd, een degustatiemenu waarin de Sigurdarson volgens zijn inspiratie hapjes, kleine en grote gerechten bereidt.

Bij Souvenir dineer je in drie ruimtes: de Bar, Dining Room en Private Room. Die laatste is er voor meetings en events en aan de bar worden steevast plaatsjes vrijgehouden voor last-minute boekingen of walk-ins. Al is reserveren wel een must! (trust us). Enne: ook voor interieurinspiratie moet je bij restaurant Souvenir in Gent zijn, met dank aan de knappe marmeren bar als pièce de resistance. Verder heeft het pand een strakke, Scandinavische look & feel en geven de roze tinten het geheel een sexy sfeertje (check ook even de website voordat je gaat: piekfijn in orde).

Met 35 euro voor de lunch en 95 voor het carte blanche diner liggen de prijzen bij Souvenir iets hoger dan in het gemiddelde Gentse etablissement. Maar daar krijg je ook wat voor, want met een 15.5 op 20 in de Gault & Millau en een vermelding in de Michelin zit je gegarandeerd goed. Ook leuk: tijdens de maand juli neemt Souvenir’s Roemeense souschef Radu Iliescu de keuken over. Reden te meer om een tripje naar Gent te boeken!

x Isabeau

Souvenir – Brabantdam 134, Gent – Diner iedere weekavond, lunch op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. www.souvenir.gent