Nederland11 maart 2021, door Anna Sophie Wellink

De leukste stemlocaties van Amsterdam

Nederland, 11 maart 2021, door Anna Sophie Wellink

De leukste stemlocaties van Amsterdam

Stemmen, het zit er weer aan te komen hoor. Alleen dit jaar is het natuurlijk allemaal net even anders dan anders en dat hoeft in dit geval helemaal niet erg te zijn. Je kunt as usual stemmen in basisscholen, buurthuizen en op meer van dat soort plekken. MAARRRRR dit jaar kun je er ook voor kiezen om je vinkje op een anders dan anders plek te gaan zetten. Juist. In de nu toch veel te stille horeca. De gemeente van Amsterdam riep horeca/ musea/ bioscopen en meer van zulks op om hun deuren voor een keer open te gooien en er een stemloket van te maken.

 

Zo geschiede een lijstje met de tofste plekken om te stemmen. Want das belangrijk he, stemmen, en dan zie je die fijne horeca-vrienden ook weer eens!

Horeca

Horeca

Hoxton (Centrum)
De mezzanine, normaal de place-to-be voor creatives die in een fijne sfeer op hun laptop willen werken, voor korte koffie meet-ups, voor borrels, of voor die speciale datenights, die plek wordt nu voor één dag omgetoverd tot volwaardig stembureau! Op woensdag 17 maart is Hoxton geopend van 07:30 tot 21:00 zodat iedereen (uit de Gemeente Amsterdam) kan stemmen in stijl. Stemmen met Herengracht views terwijl je daarna langs de Lotti’s bar loopt voor een koffie to go. Of pik een lekkere hap op bij Pecking Order van de fried chicken pop-up. Hoe leuk wil je stemmen maken?

American Hotel (Centrum)
Hard Rock Hotel? We horen je denken… Nee, nee, let op: het Hard Rock Hotel Amsterdam American. Je kunt dus stemmen in het waanzinnige pand waarin het American Hotel eerst zat. Juist, dat aloude en prachtige pand aan het Leidseplein dat uitpuilt van de historische details. Plak je er na het stemmen een heuse staycation aan vast. Komt ‘ie weer…stemmen is leuk. Lees hier meer. 

Tolhuistuin (Noord)
Culturele ontmoetingsplaats en restaurant de Tolhuistuin stelt hun locatie beschikbaar als stemloket met als doel om jongeren naar de stembus te trekken. En niks gewoon even een vakje inkleuren en weer naar huis. Silent Disco met heuse dj’s terwijl je in de rij staat te wachten, een Photobooth voor na het stemmen en een win-actie met leuke prijzen.  Kijk hier voor meer info.

En als je dan toch in Noord bent, doe jezelf een plezier en fiets even langs Verdejo van Hotel de Goudfazant.

Hotel Jakarta (Oost)
Stemmen in het groen? Wat in dit geval niets met partijkleur te maken heeft. No, het gaat hier over Hotel Jakarta met al zijn tropische planten. Stemmen in het meest duurzame hotel van Amsterdam kan gewoon dit jaar. Het hotel ligt op het Java-eiland, hier vertrokken vroeger de schepen naar Jakarta. Samen met de Hortus hebben ze hier een subtropische binnentuin gemaakt, die na het stemmen zeker een bezoekje waard is, gecombineerd met een een drankje en hapje to go. 

Lunch on the go in Oost? Stop dan even bij Stadsbakkerij As.

Cultuur & more

Cultuur & more

Scheeptsvaartmuseum (Centrum)
Stemmen met een picture perfect uitzicht op het IJ en een oud VOC-schip. Het museum mag dan wel gesloten zijn, alleen al de ligging en het gebouw zijn de moeite waard.

Amsterdam museum (Centrum)
Het Amsterdam Museum noemen ze ook wel de schatkamer van de stad: duizenden kunstwerken en voorwerpen vertellen samen het verhaal van Amsterdam. Spannend wel. Dit jaar (2021) speciaal geopend om te stemmen.

Theater De Krakeling (West)
Hét jeugdtheater zit sinds juli 2020 op deze nieuwe locatie in de Westergasfabriek. Leuk voor degene die met de kids zitten. Neem ze mee tijdens het stemmen, altijd leuk even met ze kletsen over cultuur.

De Rode Bioscoop (Centrum)
Dit theater op het Haarlemmerplein heeft een heuse geschiedenis. De anarchistische propagandist (ja leuk voor scrabble) Gerhard Rijnders begon er in 1913 een bioscoop voor het socialistische gedachtegoed. Na een tijd werd het een theaterbestemming. Even to the point want dit jaar mag iedereen uit Amsterdam hier een stembiljet invullen.

Buiksloterkerk (Noord)
Dit is het oudste monument van Amsterdam-Noord en ligt aan de Buiksloterdijk, vroeger een zeedijk die bescherming gaf tegen het open water van het IJ. Maar nu, jaren later wordt de kerk gebruikt als locatie voor concerten en theater. De kerk ligt aan het water in het groen. Leuk fietstochtje voor alle mensen aan de andere kant van het water.

Kinderboerderij De Werf (Oost)
Sjiek stemmen op een kinderboerderij kan dat? Jazeker, hier rollen ze de rode loper voor je uit. Kinderboerderij De Werf is al jaren een populair stembureau, maar helaas ontvangt de kinderboerderij al een tijd geen gasten meer. Het dierenhotel is wel nog geopend hier kunnen konijnen en cavia’s blijven logeren als hun baasjes op vakantie zijn.

De Rai (Zuid)
Stemmen vanuit je auto of op je fiets? Dit is je kans. Vanwege Coronamaatregelen is de RAI omgebouwd tot een grote drive-in-stemlocatie.

Maak van je rondje fietsen een waar stemavontuur. Lees hier over leuke routes en plekken waar to go.