6 april 2022, door Maartje

15 x Wijnbar Amsterdam

6 april 2022, door Maartje

15 x Wijnbar Amsterdam

Waren er voorheen echt wel wat wijnbarretjes te vinden in Amsterdam, slaan ze ons as we speak om de oren. Niet dat we klagen hoor! Allerminst. Laat maar doorkomen. Maar waar begin je, dat is de vraag die er toe doet. Waar gaan we de eerste fles ontkurken (en de volgende, en de volgende, en die daarna...)? Vandaar een overzicht, wel zo handig: 15 x Wijnbar Amsterdam.

Voor de leukste wijngaarden van Nederland klik je hier.

Clos

Clos

Aan het o zo leuke Beukenplein zit restaurant en wijnbar Clos. En ze hebben meer dan 100 verschillende handgemaakte wijnen op de kaart, hallelujah! Het zullen geen lullige wijnen zijn; eigenaar en wijngenie Rutger de Witte werkt zo wat zijn hele leven in de wijnindustrie: hij had een job bij Grape District en ook gaf hij aan verschillende restaurants advies over de wijnkaart. Naast wijnen kun je er ook eten en als we Rutger mogen geloven, serveren ze de allerbeste charcuterieplank van Amsterdam. We like!

Twee Prinsen

Twee Prinsen

On a roll zijn de mannen van Café Binnenvisser. Nog maar enkele jaren geleden openden ze voorgenoemd eetcafé van niveau in Amsterdam West en dit werd direct een hit. Deze zomer voegde zich daar Restaurant Cornerstore in Amsterdam Noord bij. En er mocht nog een derde avontuur bij: Café Twee Prinsen in de prachtige Prinsenstraat in het centrum. Hét nieuwe café voor ontbijt tot late borrel.

 

Nog meer favorieten in Amsterdam vind je hier.

 

De nieuwe aanwinst is je typische Amsterdamse café met knap interieur en bovenal heel veel hele goede wijn én goed volk. Checke heel even die wijnkast. Los van het design (willen we thuis ook), staat die kast vól met interessante wijnen. Check vooral de oranje wijn! Is een topper.

Sinck Amsterdam

Sinck Amsterdam

Nee, niet onder naam Stuyver opende een van de jongste wijn-restaurants (o.a. van de sommelier die zijn ding hiervoor deed bij De Librije, just saying) maar onder titel Sinck aan de Prinsengracht in Amsterdam. Bij binnenkomst is één ding duidelijk zijn: alles draait om wijn. En laten we eerlijk zijn, daar kunnen we goed mee leven. Een heuse wijnkamer trekt direct de aandacht. In deze ruimte liggen de mooiste wijnen met smart te wachten om ontkurkt te worden. De wijnkaart is samengesteld door sommelier Sabas, acht jaar lang sommelier bij De Librije, die wel weet wat topwijnen zijn…

Lees meer over Sinck Amsterdam

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Glou Glou was de eerste ‘vin natural’ bar van Amsterdam. De zaak opende in 2015 aan de Tweede van der Helststraat in Amsterdam Zuid (de Pijp) en sinds dag 1 zit het kleine zaakje steevast stampvol – en terecht. Want het is er zo lekker precies goed ongedwongen. En iedereen binnen gelooft stellig dat ze heus echt zeker weten geen hoofdpijn gaan hebben de volgende dag – wat de gezelligheid ten goede komt kunnen we stellen. Met het succes van Glou Glou moest er wel een broertje komen. Nou, een grote broer werd het: BAR CENTRAAL op de hoek van de Ten Katemarkt / Bellamystraat in Oud-West. Op deze tweede locatie kun je niet alleen uit een groot aantal natuurwijnen kiezen, maar ook heerlijk eten. BAM.

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Stevig Amsterdam

Stevig Amsterdam

De look & feel van wijnbar Stevig in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, vlakbij het Westerpark, is rood, druk en kunstig. Vrij ‘veel’ en daar moet je houden. Wij vinden het – eerlijk is eerlijk – vooral verfrissend. Eens even iets anders dan alle heus hele mooie ingetogen cafés en restaurants. Willen we het thuis ook zo? Nee. Willen we de wijnkaart, de barhappen, de playlist en de meer van vriendelijke bediening vaker aan onze tafel? Ja! Echt een heerlijke stek, dat Stevig.

Café Parlotte

Café Parlotte

Café Parlotte in de ó zo gezellige Westerstraat is de go to voor wanneer je inspiratie om nieuwe plekken te ontdekken – waar je gewoon even lekker, leuk een goede wijn kunt drinken – op is, ben je hier altijd aan het juiste adres. Een fijne plek, een fijn glas wijn (of voor de geenwijndrinkers onder ons een pilse), een glas champagne, oesters, charcuterie, kaas en nog meer lekkere dingen. Bij Café Parlotte dus.

Café Parlotte

Wijnbar Paulus

Wijnbar Paulus

Paulus, de eigenaar, is letterlijk net zo’n een klein mannetje als zijn naamgenoot. Dat mogen we zeggen want die grap maakt ie zelf ook. Paulus schenkt ruim in van de lekkere, originele wijnen en serveert heerlijke happen on the side – niets te klagen. Perfect voor een Afternoon Wine. Je vind Wijnbar Paulus in de Pijp, aan de Ceintuurbaan.

Wijnbar Paulus

4850

4850

Eerlijk is eerlijk. Van buiten vonden we 4850 op de Camperstraat 48-50 in Oost eerst niet de meest aantrekkelijke tent. Het zag er allemaal wel érg clean uit. Eenmaal over de drempel waren we van die Scandinavische simplicity toch wel erg gecharmeerd. Een grote lichte ruimte, volgezet met simpele zwarte strakke tafels en stoelen, een grote industriële kast vol wijn en in het centrum van dat alles een grote houten bar. In die kast liggen ongeveer 400 verschillende soorten wijnen, waarvan het grootste deel uit Frankrijk komt. Van woensdag tot zondag serveren ze een heerlijk 7-gangendiner dat per seizoen wisselt (wel even reserveren!). Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er vanaf 09:00 ook terecht voor koffie.

4850

 

Alex + Pinard

Alex + Pinard

Ook in Oost, op de hoek van de Dapperstraat, vind je wijnbar Alex + Pinard. Hier schenken ze de lekkerste natuurwijnen en kun je tot half 11 ‘s avonds dineren (en daarna nog overgaan op de snackkaart). De menukaart bestaat uit kleine vis- vlees en vegagerechten die ideaal functioneren als bodem voor de wijn en perfect zijn om te delen. Er zijn oesters, er is charcuterie, er is heel veel kaas (van onze favoriet Fromagerie Abraham Kef) en meer.

Alex + Pinard

Shiraz

Shiraz

Aan de Lijnbaansgracht 267, een paar meter van het schreeuwerige Leidseplein verwijderd, zit wijnbar Shiraz. Bij Shiraz alles behalve schreeuwerigheid, het tegenovergestelde eerder: gezellig rumoer, rustig muziekje – beetje jazzy – en rust. Plof neer in één van de zachte stoelen of, maar dan moet je op tijd zijn, strijk neer op de heerlijke bank voor de open haard. Als je eenmaal je bilpartij op zo’n zitje geplant hebt, zul je niet snel weg te slaan zijn. De happen van het shared menu zijn namelijk niet te versmaden. Zoals de Ingewikkelde Garnaal: garnalen in aardappeljasje met chilimayo. Of de vegan Thaise currybitterballen en de Portugese pasteitjes gevuld met kip. Je likt je vingers erbij af. Letterlijk. En dan hebben we het nog niet eens over de wijn…

Shiraz

Winehouse Somm

Winehouse Somm

Winebar Somm zit op de hoek van de Baffinstraat en de Balboastraat in De Baarsjes, Amsterdam Oud-West. Waar de meeste bars een x-aantal wijnen per glas, en het gros per fels schenken, wordt hier niet moeilijk gedaan: alles kan ook per glas besteld worden. Fijn! De sfeer: huiskamergezelligheid. En niet te vergeten voor de zomer: voor de deur ligt een topterras.

Winehouse Somm

Di Vino

Di Vino

Het Italiaanse Di Vino op het hoekje van de Eerste Boomdwarsstraat en de Boomstraat in de Jordaan schenkt keer op keer lekkere bellen met daarbij goede planken antipasti. Stilletjes in Di Vino, en stiekem elke avond druk. Alle producten komen van kleine familiebedrijven uit alle streken van Italië, families die nog met passie en volgens de lokale tradities produceren. O, en heb je grote trek: we zagen watertandend good looking flink gevulde borden voorbij komen met aardappelpuree en karbonade.

Di Vino

Rayleigh & Ramsay

Rayleigh & Ramsay

Bij Rayleigh & Ramsay staan maar liefst 100 open wijnen die je zelf kunt tappen met een kaart waar je tegoed op plaatst. Je selecteert de hoeveelheid (proefglas, ½ glas of een heel glas) en proeft zo zelf de weg naar de juiste wijn voor jou. Drempelvrees is niet nodig: de deuren van Rayleigh & Ramsay staan ook wagenwijd open voor iedereen die een koffie, GT of een bier verkiest. Op de kaart kleinere gerechten om te delen maar ook grotere, waaronder een heerlijk malse rib eye (1/2 kilo of een hele) die geserveerd wordt met spitskool, knoflook en Opperdoezer Ronde. Perfect bij de Domaine Les Creisses die ten eerste verrukkelijk is en ten tweede staat deze ook als magnum op de kaart. Voor als je met een groepje bent of gewoon dorst hebt.

Rayleigh & Ramsay

Barrica

Barrica

Bij Barrica in Oud-West is het Spaanse en Italiaanse wijnen die de klok doen slaan. Met lekkere hapjes uiteraard. Denk: antipasti, charcuterie, verschillende kazen en andere kleine Spaanse en Italiaanse vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Stukje vakantie in eigen stad, dat is het idee bij Barrica. Oh, en ze hebben ook cocktails voor de liefhebber (maar eigenlijk moet je hier gewoon die lekkere wijnen proeven).

Barrica