8 juli 2021, door Maartje

11 x Wijnbar Amsterdam

8 juli 2021, door Maartje

11 x Wijnbar Amsterdam

Waren er voorheen echt wel wat wijnbarretjes te vinden in Amsterdam, slaan ze ons as we speak om de oren. Niet dat we klagen hoor! Allerminst. Laat maar doorkomen. Maar waar begin je, dat is de vraag die er toe doet. Waar gaan we de eerste fles ontkurken (en de volgende, en de volgende, en die daarna...)? Vandaar een overzicht, wel zo handig: 11 x Wijnbar Amsterdam.

Voor de leukste wijngaarden van Nederland klik je hier.

Clos

Clos

Aan het o zo leuke Beukenplein zit restaurant en wijnbar Clos. En ze hebben meer dan 100 verschillende handgemaakte wijnen op de kaart, hallelujah! Het zullen geen lullige wijnen zijn; eigenaar en wijngenie Rutger de Witte werkt zo wat zijn hele leven in de wijnindustrie: hij had een job bij Grape District en ook gaf hij aan verschillende restaurants advies over de wijnkaart. Naast wijnen kun je er ook eten en als we Rutger mogen geloven, serveren ze de allerbeste charcuterieplank van Amsterdam. We like!

Wijnbar Paulus

Wijnbar Paulus

Paulus, de eigenaar, is letterlijk net zo’n een klein mannetje als zijn naamgenoot. Dat mogen we zeggen want die grap maakt ie zelf ook. Paulus schenkt ruim in van de lekkere, originele wijnen en serveert heerlijke happen on the side – niets te klagen. Perfect voor een Afternoon Wine. Je vind Wijnbar Paulus in de Pijp, aan de Ceintuurbaan.

Wijnbar Paulus

4850

4850

Eerlijk is eerlijk. Van buiten vonden we 4850 op de Camperstraat 48-50 in Oost eerst niet de meest aantrekkelijke tent. Het zag er allemaal wel érg clean uit. Eenmaal over de drempel waren we van die Scandinavische simplicity toch wel erg gecharmeerd. Een grote lichte ruimte, volgezet met simpele zwarte strakke tafels en stoelen, een grote industriële kast vol wijn en in het centrum van dat alles een grote houten bar. In die kast liggen ongeveer 400 verschillende soorten wijnen, waarvan het grootste deel uit Frankrijk komt. Van woensdag tot zondag serveren ze een heerlijk 7-gangendiner dat per seizoen wisselt (wel even reserveren!). Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je er vanaf 09:00 ook terecht voor koffie.

4850

 

Alex + Pinard

Alex + Pinard

Ook in Oost, op de hoek van de Dapperstraat, vind je wijnbar Alex + Pinard. Hier schenken ze de lekkerste natuurwijnen en kun je tot half 11 ‘s avonds dineren (en daarna nog overgaan op de snackkaart). De menukaart bestaat uit kleine vis- vlees en vegagerechten die ideaal functioneren als bodem voor de wijn en perfect zijn om te delen. Er zijn oesters, er is charcuterie, er is heel veel kaas (van onze favoriet Fromagerie Abraham Kef) en meer.

Alex + Pinard

Shiraz

Shiraz

Aan de Lijnbaansgracht 267, een paar meter van het schreeuwerige Leidseplein verwijderd, zit wijnbar Shiraz. Bij Shiraz alles behalve schreeuwerigheid, het tegenovergestelde eerder: gezellig rumoer, rustig muziekje – beetje jazzy – en rust. Plof neer in één van de zachte stoelen of, maar dan moet je op tijd zijn, strijk neer op de heerlijke bank voor de open haard. Als je eenmaal je bilpartij op zo’n zitje geplant hebt, zul je niet snel weg te slaan zijn. De happen van het shared menu zijn namelijk niet te versmaden. Zoals de Ingewikkelde Garnaal: garnalen in aardappeljasje met chilimayo. Of de vegan Thaise currybitterballen en de Portugese pasteitjes gevuld met kip. Je likt je vingers erbij af. Letterlijk. En dan hebben we het nog nieteens over de wijn.

Shiraz

Winehouse Somm

Winehouse Somm

Winebar Somm zit op de hoek van de Baffinstraat en de Balboastraat in De Baarsjes, Amsterdam Oud-West. Waar de meeste bars een x-aantal wijnen per glas, en het gros per fels schenken, wordt hier niet moeilijk gedaan: alles kan ook per glas besteld worden. Fijn! De sfeer: huiskamergezelligheid. En niet te vergeten voor de zomer: voor de deur ligt een topterras.

Winehouse Somm

Di Vino

Di Vino

Het Italiaanse Di Vino op het hoekje van de Eerste Boomdwarsstraat en de Boomstraat in de Jordaan schenkt keer op keer lekkere bellen met daarbij goede planken antipasti. Stilletjes in Di Vino, en stiekem elke avond druk. Alle producten komen van kleine familiebedrijven uit alle streken van Italië, families die nog met passie en volgens de lokale tradities produceren. O, en heb je grote trek: we zagen watertandend good looking flink gevulde borden voorbij komen met aardappelpuree en karbonade.

Di Vino

Rayleigh & Ramsay

Rayleigh & Ramsay

Bij Rayleigh & Ramsay staan maar liefst 100 open wijnen die je zelf kunt tappen met een kaart waar je tegoed op plaatst. Je selecteert de hoeveelheid (proefglas, ½ glas of een heel glas) en proeft zo zelf de weg naar de juiste wijn voor jou. Drempelvrees is niet nodig: de deuren van Rayleigh & Ramsay staan ook wagenwijd open voor iedereen die een koffie, GT of een bier verkiest. Op de kaart kleinere gerechten om te delen maar ook grotere, waaronder een heerlijk malse rib eye (1/2 kilo of een hele) die geserveerd wordt met spitskool, knoflook en Opperdoezer Ronde. Perfect bij de Domaine Les Creisses die ten eerste verrukkelijk is en ten tweede staat deze ook als magnum op de kaart. Voor als je met een groepje bent of gewoon dorst hebt.

Rayleigh & Ramsay

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Glou Glou was de eerste ‘vin natural’ bar van Amsterdam. De zaak opende in 2015 aan de Tweede van der Helststraat in Amsterdam Zuid (de Pijp) en sinds dag 1 zit het kleine zaakje steevast stampvol – en terecht. Want het is er zo lekker precies goed ongedwongen. En iedereen binnen gelooft stellig dat ze heus echt zeker weten geen hoofdpijn gaan hebben de volgende dag – wat de gezelligheid ten goede komt kunnen we stellen. Met het succes van Glou Glou moest er wel een broertje komen. Nou, een grote broer werd het: BAR CENTRAAL op de hoek van de Ten Katemarkt / Bellamystraat in Oud-West. Op deze tweede locatie kun je niet alleen uit een groot aantal natuurwijnen kiezen, maar ook heerlijk eten. BAM.

Glou Glou & BAR CENTRAAL

Barrica

Barrica

Bij Barrica in Oud-West is het Spaanse en Italiaanse wijnen die de klok doen slaan. Met lekkere hapjes uiteraard. Denk: antipasti, charcuterie, verschillende kazen en andere kleine Spaanse en Italiaanse vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Stukje vakantie in eigen stad, dat is het idee bij Barrica. Oh, en ze hebben ook cocktails voor de liefhebber (maar eigenlijk moet je hier gewoon die lekkere wijnen proeven).

Barrica

Wijncafé Worst

Wijncafé Worst

Al is Wijncafé Worst voor bijna iedereen in Amsterdam erg afgelegen (diep diep West), het is het doortrappen waard. Want they had us at Worst. En dan plakken de eigenaren er ook nog de term ‘wijncafe’ voor: what’s not to like? Worst is een klein door en door gezellig tentje. Aan de bar zit je top (met de rug naar de wijnkast toe, goede plek dus) of zorg dat je aan een van de twee ruime tafels kunt zitten. De happen zijn met zorg bereidt, dat proeft zelfs een leek en vraag je om tekst en uitleg, dan krijg je tekst en uitleg. Ook fijn: ben je op zondag in de buurt, haak dan aan voor een stevig, vers en overheerlijk ontbijt.

Wijncafé Worst