6 december 2019, door Maartje

Little Escapes: 6 x boutique hotels in Nederland (en nu even niet in Amsterdam)

6 december 2019, door Maartje

Little Escapes: 6 x boutique hotels in Nederland (en nu even niet in Amsterdam)

Door de duizenden kerstborrels, sinterklaasfeestjes en nieuwjaarsfuifjes blijven er weinig centjes over voor zonnige vakantieoorden in Verweggistan. Geen paniek, dat kan dus ook dichtbij huis. Echt waar. Sterker nog: yours truly bestede er een heel boek aan, Little Escapes en dat koop je hier: Little Escapes. In dit boek staan ten minste 208 uitstekende slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen. Hier alvast een klein voorproefje: 6 x de heerlijkste boutique hotels van Nederland. Graag gedaan.

 

De Witte Dame, Abcoude

De Witte Dame, Abcoude

Abcoude is een wolk van een kunstenaarsdorp onder de rook van Amsterdam. Slenteren over de kinderkopjes en binnen gluren bij de gelukkige bewoners is een prima besteding van de zondagochtend, zo kunnen we verklappen. Een knap slaapadres ontbrak nog, maar ook dat probleem is inmiddels verholpen: enter boetiekhotel De Witte Dame, gevestigd in het gerenoveerde treinstation van Abcoude met polder Het Gein als achtertuin. Er zijn tien kamers voorzien van een eigen kitchenette en een luxe badkamer die je boekt vanaf 120 euro. De kamers zijn rustgevend, net als het restaurant op de begane grond waar in het najaar het diffuse licht door de halfronde ramen prachtig naar binnen sijpelt

De Witte Dame 

Staats, Haarlem

Staats, Haarlem

Op een steenworp van het station! BAM. Eerlijk is eerlijk: hij staat nog op onze to do list, het romantische hotel onder room van Amsterdam, maar gezien de foto’s kán het gewoon niet mis gaan hier, en durven we ‘m gewoon te tippen. Maar wordt vervolgd, dat is een belofte.

Hotel Staats

"

Meer Haarlem? Hebben we een hoop van hoor! En je leest onze tips hier

"

Hotel Bleecker, Bloemendaal

Hotel Bleecker, Bloemendaal

Ken je die zoektocht naar een lekker hotelletje aan de (Nederlandse) kust? Niet te moeilijk, niet te ver weg, wél heel smaakvol. Klinkt als heus niet zoveel noten op je zang, blijkt steevast een struggle. Look no further: het Hotel Bleecker Bloemendaal bestaat. Hartje Bloemendaal aan de Hollandse kust staat het kleine boutique hotel met maar 11 kamers waardoor de (persoonlijke) service op en top is. Er zijn fietsen te huur, tijdens het ontbijt wordt je in de watten gelegd en maak een winterse strandwandeling.

Hotel Bleecker

Goud & Zilver, Gorinchem

Goud & Zilver, Gorinchem

Je weet dat een plaats de moeite van het vermelden waard is wanneer er een buitengewoon aantrekkelijk slaapadres te vinden valt. Enter Hotel Goud en Zilver in Gorinchem. Gastheer top. Inrichting top. Locatie top. Wij zijn enthousiast, jij binnenkort vast ook. Hotel Goud en Zilver telt acht originele kamers verdeeld over een aantal panden in de gezelligste straat van Gorinchem. Er zijn er drie boven in het gebouw waar ook de receptie zit, er is een kamer achter de ontbijtruimte met een terras aan het water, er zijn nog eens drie kamers bij de buren en verderop in de straat vind je kamer nummer acht.

Goud & Zilver

Hotel Het Scheepshuys, Breda

Hotel Het Scheepshuys, Breda

In een behoorlijk unieke villa aan de rand van het historische centrum van Breda zit sinds kort Hotel Het Scheepshuys en Hotel Het Scheepshuys is een plaatje. Wat art deco-elementen hier en daar, veel lichte kleuren, sowieso heel veel daglicht.

Hotel Het Scheepshuys

Blue Hotel, Nijmegen

Blue Hotel, Nijmegen

Sowieso zijn we tegenwoordig – sinds de maak van Little Escapes 1 om precies te zijn – in love met Nijmengen. Wát een leuke stad. Lievelings om te logeren is met stip het Blue Hotel in Nijmegen, een klein en oogstrelend knap hotel met lounge, restaurant, bar én een conceptstore. De kamers zijn donker en mysterieus, de service op en top, er is Netflix op de kamers, het ontbijt is ruim en heerlijk maar blijf vooral even plakken voor de ‘afternoon tea’ (of kom pas je nest uit als het daar tijd voor is).

Blue Nijmegen

"

Meer Den Bosch? Lees hier : Het leukste van Den Bosch (in de categorie eten en drinken)

"

Villa Augustus, Dordrecht

Villa Augustus, Dordrecht

Wie nog nooit bij Villa Augustus in Dordrecht is geweest, mag zijn laptop direct dichtklappen en in de auto, de trein of op de fiets stappen. Al na één blik op de website begrijp je wat de eigenaren van Villa Augustus voor ogen hadden: een speels(e) restaurant/ winkel/moestuin/bakkerij/boomgaard/hotel waar alleen gewerkt wordt met pure, voornamelijk zelf ge- teelde ingrediënten. Gelukt. Alleen de tuinen (we noemen een bloementuin, een moestuin, een boomgaard en een Italiaanse tuin) rond het fantastische oude pompgebouw van de Dordrechtse watertoren waar Villa Augustus gevestigd is, zijn al de moeite van het afreizen waard. Slim genoeg hoef je na een bezoek niet met lege handen naar huis: in plaats van een typische (lees: saaie) hotelshop, heeft Villa Augustus een markt waar vrijwel alles uit Villa Augustus (van vers brood en confituren tot bloemen, wijn en serviesgoed) kan worden gekocht. Het hotel heeft 37 kamers, twintig in de toren en zeventien rond de tuin. Op de schoolborden boven de keuken staan gerechten die in kleine hoeveelheden worden gemaakt en die van dag tot dag wisselen. Kruisbessenijs, wild- zwijnrillettes met pruimencompote of soep van verse kapucijners, wat zich maar aandient. Iedere ochtend wordt de met essenhout gestookte houtoven aan- gestoken voor het roosteren of bakken van vis, tomaten en bieten, maar favoriet blijft de pizza van het seizoen. Kun je daarna mooi je knappe nestje in rollen.

Villa Augustus