Engeland, Londen7 september 2022, door Sanne Carbaat

Met de trein naar Londen en verder – Visit Britain op z’n leukst en duurzaamst

Engeland, Londen, 7 september 2022, door Sanne Carbaat

Met de trein naar Londen en verder – Visit Britain op z’n leukst en duurzaamst

Hoe heerlijk zijn de Engelse steden? Londen, Manchester, Bath, Liverpool: noem maar op. Allemaal anders, maar gelukkig ook genoeg overeenkomsten. Zo kun je daar overal heerlijk eten, drinken en slapen én zijn alle deze steden supergoed bereikbaar met de trein. Ja, wanneer je in Engeland zelf bent, maar zeker ook vanaf het vaste land. Binnen vier uur ben je van hartje Amsterdam in centraal Londen. Je hoeft niet uren van tevoren al op het vliegveld te zijn, je mag al je badkamerspul in literflessen in je tas houden en bent onderweg in de trein veel vrijer om te doen wat je wilt. Nog meer voordelen? No probs. Het is ook hartstikke duurzaam en alleen daarom al een topbegin van je weekend weg of langere vakantie in de UK.

 

Voor nog meer tips met de trein door en naar Groot-Brittannië moet je ook echt even hier kijken. Boordevol inspiratie voor de volgende trip!

 

Maar goed, dan ben je in Londen. En dan? Natuurlijk hebben we lijstjes met de lekkerste plekken om te eten en drinken, plekken waar je niet meteen een gat in je budget slaat en de fijnste hotels om te overnachten. En mocht je uitgekeken zijn op Londen (niet voor te stellen, maar goed), dan vertellen we je hier ook hoe makkelijk je met de trein doorreist naar andere heerlijke steden in de UK.

De trein naar Londen - waarom en hoe makkelijk het is

De trein naar Londen - waarom en hoe makkelijk het is

Je carbon footprint zo klein mogelijk maken/houden, toch een belangrijk ding. Zeker vliegen we nog wel eens of is het zoveel makkelijker en sneller met de auto, maar die trein: dat is toch wel een topoptie in veel gevallen. Naar Londen met de trein is zo’n topoptie. De hoofdstad heeft twaalf grote stations, waarvan St. Pancras International de Eurostar-hub is én direct verbonden met meerdere Europese steden (waaronder ons eigen Mokum, hoezee!).

In Londen zelf is het alleen maar voordelig om geen auto bij je te hebben. Wanneer je van Amsterdam naar St. Pancreas afreist per trein, ben je meteen midden in de metropool en heb je tal van OV opties om uit te kiezen: trams, bussen, boten en natuurlijk de Underground. Of blijf lekker Nederlands en huur een fiets (dan komt het helemaal goed met die carbon footprint).

Echt heel handige tips vind je ook op de site van Visit Britain: over de trein van Nederland naar de UK, praktische tips over treinreizen in Groot-Brittanie, nachttreinen (dat is altijd dubbel avontuur, vinden we) en nog veel meer. Alle inspiratie en antwoorden op al je vragen over reize met de trein zijn heel makkelijk hier te vinden.

Londen

Londen

We hebben een ellenlange lijst aan hotspots in Londen verzameld, dus voor ieder wat wils. Net een beetje anders is The Ampersand’s Science Afternoon Tea. Hier geven ze een draai aan de traditionele klassieker, de typische Engelse High Tea, met een torenhoge schotel vol eetbare experimenten en dramatic touches. Mensen die een beetje hoogte niet schuwen moeten ook zeker even langs bij Duck & Waffles (24/7 open dus altijd een goede keus (en al-tijd druk)) waar ze, je gokt het al, duck & waffles serveren, maar ook allerhande andere gerechten. Angus beef tartaar, oesters, lobster rolls en een ox cheek doughnut zijn een paar random grepen uit het menu en allemaal het bestellen waard. Een verdieping eronder vind je SushiSamba en als je hier een plekje weet te bemachtigen (want dat is een dingetje) weet je dat je ontiegelijk goed gaat eten. Een mix tussen de Japanse, Braziliaanse en Peruviaanse keuken met de beste cheviche van de stad. Een favoriet voor ontbijt is het Riding House Café. Het ontbijtmenu is heerlijk uitgebreid en volstaat altijd. Of je nu licht of zwaar wilt ontbijten of gezond of minder gezond. In een notendop is The Riding House Café een verdomd knappe combinatie van hip and happening plus comfort food.

Chiltern Firehouse, Londen

Chiltern Firehouse, Londen

Chiltern Firehouse – misschien wel de grootste favoriet van allemaal. Omdat je er om 10 uur ‘s ochtends Ruinart kan drinken in de beeldige cocktailbar en aangrenzende ‘suite’ en dat is doodnormaal. Op het terras zit je zomer en winter fantastisch, de poort van het Chiltern Firehouse huist aan een van de knapste straatjes van de stad (met in die straat o.a. het Monocle Café), en het restaurant is precies dat klassieke dineren (of lunchen) zoals je dat in een stad als Londen verwacht. En dan hebben we het nog niet eens over de slaapkamers gehad.

Chiltern Firehouse

Slapen in Londen

Slapen in Londen

Of je nu budget wil, helemaal over-de-top-luxe of funky wakker wilt worden: London has it all. The Lost Poet in Nothinghill is precies zo romantisch als het klinkt met zijn smalle trappetjes, zachte kussens en lichte kamers. Boek je The Muse, dan krijg je er zelfs een dakterras en sunroom bij. Voor een ontzettend knap hotel dat de bank niet breekt, moet je bij Half Moon Hotel wezen. Betaalbaar, knus, prachtig, met liefde gemaakt en bestierd, in het bezit van een goed restaurant (zo een waar je zonder overnachting ook aan wil schuiven) en hadden we betaalbaar al genoemd? Half Moon Hotel is ietsie uit het centrum, maar met het ov ben je in mum van tijd waar je zijn wilt. Locke at Broken Wharf is een verborgen juweeltje. Direct aan de oevers van de Theems en op loopafstand van theaters, markten, winkels, restaurants, kortom: het hele rattenplan. Kamers zijn licht en strak, met zachte pastelkleuren en zoete details.

Treehouse Hotel, Londen

Treehouse Hotel, Londen

Echt, alle kamers bij het Treehouse Hotel zijn helemaal top, maar als je toch gaat: boek een kamer met een lekker raamzitje zoals de Look Out. Dan kijk je zo over Marylbone uit, over de All Souls Church en over de rest van de stad eigenlijk. En waarom dan Treehouse eigenlijk? In je badkamer vind je echte berkenstammen, de kamers hebben allemaal een vogelhuisje en je kijkt vanuit vogelvlucht over Londen. Daarom, denken we. Favoriete plek (naast dus dat nisje aan het raam) is The Nest, de rooftop bar met terras van het hotel. De inrichting wil je meteen mee naar huis, de dranken zijn goed en het eten idem.

Treehouse Hotel

Voor heerlijke ontbijtplekken, goede koffiespots en budget eateries in Londen moet je echt even hier kijken.

Liverpool

Liverpool

Verstopte biertuinen, authentieke pubs met dito pub grub, echt goede restaurants, inspirerende hotels en boutieks, heel veel cultuur en alles nog een beetje rauw en jong. Precies hierom houden we van Liverpool en als dit ook jouw ding is, dan moet Liverpool hoog op het daar-gaan-we-snel-heen-lijstje. Je kunt er op topniveau eten (when in Liverpool moet je eigenlijk echt Röski aandoen. Voor nog geen 90 pond eet je als een koning), om dan ‘s ochtends op z’n Liverpudlians te dag te beginnen bij The Riverside Café. Niks hips, fancy of spannends aan (en als je zin hebt om uren te tafelen, moet je hier níet heen), maar hier vind je een echt Engels ontbijt en precies hoe de locals het ook doen.

Van Londen naar Liverpool met de trein kost je minder dan drie uur en ze gaan op vrijwel alle tijdstippen van de dag.

Meer tips voor Liverpool? Voila: what to do in Liverpool.

Lock & Key Hotel, Liverpool

Lock & Key Hotel, Liverpool

Zo, dit is me er eentje. De Cosy kamer is maar liefst 50 m² (geen idee wat ze een echt knus kamertje zouden noemen?) en dat is de kleinste van de veertien kamers die je vindt in dit monumentale, Georgiaanse herenhuis aan de Duke Street. Locke and Key is nog best aardig voor je weekendbudget, heeft een kenmerkende inrichting met bloemenbehang, zwart-witte zigzagtapijten, fluwelen hoofdeinden en schelpvormige cocktailstoelen. Niets voor niets vernoemd in The Sunday Times’ 100 top British Hotels dus. Ook maar tien minuutjes lopen naar Albert Dock (en daar zit dan weer PANAM waar je een heel fijne bottomless brunch kunt doen).

Lock and Key Hotel

 

Mowgli Indian Streetfood, Liverpool

Mowgli Indian Streetfood, Liverpool

Mowgli heeft twee restaurants in Liverpool (en nog meer door de rest van de UK, o.a. Manchester, Sheffield, Leeds en Londen) en man, wat een goed nieuws is dat. Of je nu naar Bold Street of Water Street gaat: een avondje uit it is. Echt heerlijk Indiaas eten, maar dan net even anders, want het is een beetje met een moderne twist. Of je nu vlees, vis, vega of vegan bent: er is voor iedereen genoeg keuze. Absolute aanraders zijn de treacle tamarind fries en de Indian School Tiffin. Die laatste zijn vier vega gerechten, gereserveerd in een authentieke tiffin en gekozen door Moeder (want die heeft altijd gelijk). Doen!

Mowgli Street Food 

Manchester

Manchester

Hip, anders, industrieel en groots. Yes, we’re talking Manchester! Wat eerst drukke fabrieken waren, zijn nu opnieuw uitgevonden restaurants, boetieks, bars, markten en hotels. De innovatieve geest van vroeger is er nog steeds aanwezig en dat vertaalt zich, heel fijn, naar microbrouwerijen, foodietours en kunstroutes. Naar hippe restaurants, moderne en knappe hotels en dat allemaal in een industrieel jasje. Midden in het centrum vind je The City Arms Pub, wat misschien niet je-van-het-lijkt, maar zo heerlijk Engels is, dat het wél top is. Verschillende ales en cask ales op tap.

 

Bij Three Little Words schuif je aan voor je cocktails en spirits. Genesteld in de historische monumentale spoorwegbogen onder Manchester Central, dus ook de plek krijgt tien punten. Of ook zo’n heerlijke plek: The Botany Didsbury. Wel echt een stukje weg uit het centrum, maar het interieur en de kaart maken daar meer dan voor op. En hé, zie je nog wat van de rest van de stad (tip: de wijk Didsbury is sowieso ontzettend jong en happening, top voor een dagje happen en stappen).

Meer tips en alle leuke plekken om te eten, drinken en slapen in Manchester vind je hier.

Yotel, Manchester

Yotel, Manchester

Laat je niet afschrikken door het paarse YOTEL dat pontificaal boven de ingang hangt. Zo lelijk als we het logo vinden, zo knap en heerlijk is het binnen. Waar YOTEL vaak sobere kamers heeft, hebben ze er in Manchester wat kleur en funky behang tegenaan gegooid. En dat, beste mensen, werkt heel goed. Maar uiteindelijk ga je richting YOTEL voor de bar, Motley. Kan ook als je ergens anders slaapt, hoor. Motley is een smeltkroes voor zowel de locals als de hotelgasten. Van lunch tot laat, het menu staat tot de nok toe gevuld met ongecompliceerde, milieuvriendelijke en goed voor de soulgerechten die kilometerarm, op ingrediënten gebaseerd, huiselijk, lokaal en seizoensgebonden zijn. Ze hebben een top selectie bieren van de tap. Kom je in het weekend, is reserveren erg handig.

YOTEL Manchester

Escape to Freight Island, Manchester

Escape to Freight Island, Manchester

De eetcultuur van Manchester is de sleutel geweest tot de regeneratie van de stad, waarbij veel van de oude pakhuizen aan het water zijn omgetoverd tot bloeiende hotspots met goed street food en live muziek. Bij Escape to Freight Island (een voormalig vrachtdepot, veel industriëler wordt het niet) kun je terecht bij talloze internationale food stands, van Vietnamese pho tot Mexicaanse taco’s. Natuurlijk hoort daar een drankje in de hand bij, en ook daarvoor kom je hier gerust aan je trekken: cocktailbars, lokaal craft beer en een grote selectie aan allerhande wijnen. Vijf keer is in de week is er de mogelijkheid om aan te schuiven voor life muziek, een film of comedy show.

Escape to Freight Island

Natuurlijk is er nog veel meer te doen en zien in Manchester. Alle tips en tricks voor Manchester vind je hier.

Bath

Bath

Bath ligt middenin de altijd-goed-never-boring Cotswolds en is daarom eigenlijk al favoriet. Maar hé, de stad zelf heeft an sich ook nog genoeg te bieden, echt niet alleen de locatie tussen al dat groen. Bath heet zo door alle Romeinse baden die je nog steeds kunt bezoeken. Genoeg spa’s en wellness te vinden dus (die hebben gelukkig wel een update gehad). Ook veel musea, theaters, galerijen en festivals het hele jaar door. Wild zwemmen in de rivier de Avon en suppen in het Kennet and Avon Canal. Niets is te gek. De eet- en borrelzaken? Yes, natuurlijk. Komen ze!

Vanuit Londen is het echt een kippenstukkie: nog geen anderhalf uur met de trein en je bent in hartje Bath.

Meer things-to-do in Bath vind je hier. 

No. 15, Bath

No. 15, Bath

We beginnen meteen goed met deze locatie: Guesthouse No. 15. Dit monumentale pand vind je in één van de mooiste straten van Bath (en dat zegt nogal wat). Het interieur ademt warmte en luxe, met een tikkie Romeinse sjeu en kekke moderne details. Een mengelmoes van verschillende tijden zonder een clash aan overdaad. Ze hebben een restaurant en een, hoe kan het anders in Bath, hele fijne spa. Wat we nog het fijnste vinden aan No. 15 is dat ze rekening houden met de koters die eventueel ook meekomen, zonder dat pap en mam in moeten leveren op luxe, knapheid of ruimte. Er is van alles bedacht om ze de hele dag bezig te houden, zoals tipi-schuilplaatsen in de kamer, eigen menu’s en ready-to-go camera’s om mee te oefenen. En, en, en: hondjes zijn ook welkom. Alleen maar liefde voor deze plek.

No. 15

OAK Restaurant

OAK Restaurant

Het menu bij OAK verandert voortdurend, omdat de lui in de keuken alleen koken met wat er beschikbaar is. Zowel de brunch, lunch als het diner is dus altijd weer een verrassing. Geen zin/tijd om te tafelen? Dan kun je er ook verrassende groentes of een fles natuurwijn ophalen om op een ander moment te eten/drinken. Als je het menu leest, zou je bijna over het hoofd zien dat ze hier puur plantaardig koken (met heel af en toe wat boter of kaas, maar echt miniem). Voel je heus niks van, want het is (h)eerlijk. De telers, kruideniers en koks achter OAK verkopen en serveren doordacht eenvoudige gerechten (die echt niet zo eenvoudig zijn) en ook van land komen dat op de juiste manier is bewerkt, zonder chemicaliën of overmatige teelt.

OAK Restaurant

The White Hart, Bath

The White Hart, Bath

Spring vanaf het treinstation over de rivier de Avon en binnen enkele minuten kun je bier drinken in de ommuurde tuin van The White Hart. De ontspannen sfeer in deze pub zorgvuldig samengesteld; buiten zijn gezellige fairy lights opgehangen, de bloembedden zijn bezaaid met kruiden en de muren vol met lokale kunstwerken. Het wisselende menu is lichter dan normaal pub grub (en ook iets geïnspireerder), maar de porties zijn er niet kleiner om. Rustiek sjiek, vinden we het.

The White Hart