Kom van die (oude) bank af! Dít zijn de mooiste banken (tijdloos én van het moment)

Kom van die (oude) bank af! Dít zijn de mooiste banken (tijdloos én van het moment)

Een nieuwe bank kopen is en blijft best wel 'een ding'. Niet alleen vanwege de prijs, ook vanwege alle eisen waaraan de bank moet voldoen. Belangrijk is dat-ie in het interieur past, een tijd meegaat, lekker zit (en slaapt) en eventueel kind- en huisdierproof is. Om het iets makkelijker te maken: een lijst met de mooiste banken du moment. Van het tijdloze soort dus, u snapt. De tip der tips? It's all about de print (of stof). En in het verlengde daarvan de tip der tips de voor iedereen met een gezin> er zijn momenteel zóveel leuke buitenstoffen (lees: hufterproof) die ook binnen allerminst misstaan!

En ja, daar zou je wellicht voor kunnen gaan sparen - goed idee wel! Laten we daar nu ook een puike tip voor hebben. Leest u mee?

(beeld via SwitchModern.com)

De droombank a.k.a. de designklassieker

De droombank a.k.a. de designklassieker

Wie een zakje geld te besteden heeft zet koers naar Waalwijk, waar – zo denken we – de aller mooiste mid century design shop van Europa zich bevindt: Morentz. Hier worden dé klassiekers opgesnord, opgeknapt en, uiteraard, verkocht. Wat voor klassiekers dan? Die hier onder bijvoorbeeld, zomaar een aantal favorieten (niet per se via Morentz overigens hoor):

Mario Bellini Camaleonda Modular Sofa is een ultieme klassieker waar je mee kunt blijven spelen. Dat zit ‘m natuurlijk in dat ‘modular‘: de chunky bank bestaat uit losse delen die je in allerlei formaties kunt zetten. We zouden met liefde met 1 ‘stukje’ beginnen en dan tot in den treure uitbreiden.

Ken je klassiekers

Ken je klassiekers

Nog zo’n merk waar je je handen op wil leggen: De Sede. En dan zijn we met name verrukt over de ‘Ubald Klug’ en ‘Snake’: je kent ze wel, als je ze ziet. Vooral voor die laatste is in een beetje een fiks huis wel een vereiste.

Een merk dat nog altijd prachtige meubels maakt, maar waarvan ‘the original‘ toch wel de allerbeste optie blijft, is Roche Bobois Original. Een bank zoals een bank ooit bedoeld moet zijn.

Van dat ultieme Scandinavische office design is Poul Kjaerholm en ook met een vintage Knoll kun je de plank nooit misslaan (sowieso sla je die niet mis natuurlijk, als je koopt wat je gewoon heel erg mooi vindt, maar weet dat een vintage Knoll zijn waarde niet zal verliezen en dat is je wellicht ook wat waard).

Tot slot doen de Italiaanse sofa’s met chromen frame het voor ons, zoals deze in een interieur door Kelly Wearstler. Welk merk? Als jij het weet, mail je het ons dan?

De vintage vondst

De vintage vondst

Als er een klassieker is voor je zitvlak, dan is het het klassieke Togo model van het Franse label Ligne Roset wel. Dat is al jaren zo, maar het laatste jaar is de populariteits-curve helemaal door het dak geschoten. Het bedrijf dat al bijna 160 (!) jaar oud is, werd opgericht in het Franse Montagnieu. Een mooi merk, maar de knaller kwam toen Michel Ducaroy in 1973 de Togo ontwierp. Tijdloos mid century design, dat door de verschillende onderdelen zowel functioneel als comfortabel is. Een klassieker was geboren. De bank-eenheden zijn mateloos populair, bijzonder gewild en dus best wel aan de prijs. Voor iedereen die zijn woonkamer (of keuken of slaapkamer of caravan of tipitent) wil opleuken met de kleurrijke bank (past namelijk altijd overal), hebben we de beste Togo-hack on earth: Fritz Vintage.

Verder is deze Vintage voor in Huis lijst, die we al eerder schreven, ook een topper voor banken.

Over bankzaken gesproken... Knab, de online bank

Over bankzaken gesproken... Knab, de online bank

Goed idee wel hoor, een nieuwe bank. Of een nieuwe keuken. Of ‘gewoon’ maar ‘meteen’ een hele verbouwing. Dikke kans dat dit bij jullie thuis ook niet over één nacht ijs gaat. Kan gaan. Want het zijn nogal uitgaven aan je huis. Maar we willen het allemaal wél. Wist je dat je bij Knab, de online bank, heel eenvoudig in verschillende ‘potjes’ kunt sparen? Gewoon digitaal dus. Je kunt op jouw naam vijf (!) rekeningen met betaalpas openen (handig) en zo veel spaarpotjes aanmaken – en die allemaal een andere naam geven en/of een spaardoel instellen – als je wil. Een potje voor een nieuwe bank bijvoorbeeld, zodat je automatisch over een vaste periode steeds een vast bedrag opzij kunt zetten, zo hoog of laag als je zelf wilt, en je van dat potje dat lang gedroomde zetel kunt aanschaffen. Of die keuken. Of dat dak dat vervangen moet worden. Of die verbouwing. Zonder al te veel moeite en pijn. En wie naar Knab overstapt ontvangt (het is een tijdelijke actie, dus wees er een beetje rap bij) €50 euro. Die knaken kunnen meteen toegevoegd worden aan het potje voor de nieuwe bank. Kijk, dat vinden wij nou slim bankzaken doen. 

Lees meer: Knab, onze online bank

Vintage vondsten, the sequel

Vintage vondsten, the sequel

Mocht je nou ook dromen van bovenstaand lijstje, maar je bankrekening laat het nét niet toe (goh), dan zijn er gelukkig tal van goede alternatieven waar je goede (!) vintage look-a-likes kunt vinden.

Aan de Mr. Trueblaan nummer 1-3 in Amsterdam vind je STUDIO3000. Een lichte ruimte waar je, als je niet oppast, zomaar een paar uur kwijt bent. Hier vindt je ze hoor, jonge mensen die precies weten wat mooi is én waar ze het zoeken moeten. Schroom dus ook niet om een verzoeknummertje bij ze neer te leggen. Eigenaresse Nurcan Tuzkapan zoekt, verkoopt en verhuurt (!) vintage design objecten. Dus ook die designbank van je dromen (of eentje die er veel van weg heeft). U bent gewaarschuwd.

En deze ook!

En deze ook!

De titel ‘Best wel Hip‘ vinden we soms best wel een beetje gek, aangezien we ‘hip’ associëren met best wel tijdgebonden en niet per se met tijdloos en design. Kan aan ons liggen hoor! Maar mocht je hier nu hetzelfde over denken, weet dan dat de dames achter het Limburgse Best wel Hip ‘best wel’ (understatement) een hele goede hand van kiezen hebben en steevast de meest te gekke items voor in huis in hun shop hebben. Best wel een goed idee om daar ook eens te gaan kijken ,dus. Best wel Hip

Het instapmodel

Het instapmodel

Het Deense SOFACOMPANY weet wat mooie banken zijn. Van 2-, 3-, 4-zitters tot Chaise Longues en modulaire banken, allemaal even kleurrijk (of juist niet), knap en perfect om in neer te ploffen en er niet meer van af te komen. Handig voordeel is dat ze bij SOFACOMPANY de struggle van het kiezen van een nieuwe bank snappen en graag met je meedenken. Zo kun je vijf gratis stofstalen aanvragen, zodat je de kleuren en stoffen thuis kunt voelen en testen. Ook kun je de banken niet alleen op de website bekijken, maar ook in de winkel in Amsterdam. Oja, de banken worden ook gratis thuisbezorgd. Top! SOFACOMPANY

Blijven we nog even in Scandinavië, dan mogen we Ferm Living echt niet onbenoemd laten. Zo’n merk dat gewoon altijd goed gaat, zowel in mooie, zachte kleuren als in prachtige modellen. Een allemansvriend ja, dat is het, en niet alleen voor je zitvlak. Ferm Living 

Een kleurrijk instapmodel van eigen bodem? FEST! 100%. We zijn fan van het merk, van de modellen, van de vele kleuren en van de lage drempel die het merk heeft om er een pracht van een bank te scoren. FEST Amsterdam (en ze hebben nu ook een winkel in Rotterdam)

De Nieuwe Bank

De Nieuwe Bank

Meer design van eigen bodem in het geval van het Nederlandse Studio Henk. Poespasloze banken en ingetogen, tijdloze en prachtige kleuren. Vooral model ‘Layer’ vinden we beeldig, maar hey, see for yourself: Studio Henk

Een dikke vette no brainer op elk interieurvlak, dus ook het zitvlak, is te allen tijde ‘ons eigen’ HKliving. Altijd on point, altijd vernieuwend, altijd ikwilhetikwilhetikwilhet. De retro sofa is een nieuwe klassieker in de HKliving stal en is er ieder seizoen in nieuwe kleuren (de mint is om te smullen). Nieuw is de Club Couch – ook hier die precies goede kleuren en een model dat de goedkeuring van ieder familielid zal dragen. HKliving

Fan van vloeiende vormen en uitgesproken kleuren? Het Italiaanse Moroso is je man. Euh, bank. Die ronde banken die je tegenwoordig veel ziet, komen namelijk oorspronkelijk uit de designkeuken van dit merk. So you know.

Handig: een handje vol hands-on bankzaken

Handig: een handje vol hands-on bankzaken

* Melchior in Amstelveen
* Decor op de Overtoom in Amsterdam
* Fest Amsterdam (ook in Rotterdam te vinden)
* lauthentiquepaint.nl
* Baxter Amsterdam
* Sofa Company

Oef ja, ook voor het Italiaanse Edra. Kunstwerken zijn het die in geen enkel museum of overdadig hotel misstaan. Maar vergis je niet hoor: ook de meer ingetogen varianten van het merk zijn waanzinnig en kunnen bijzonder goed in een ‘normaal’ huis. Kost een paar centen, dat wel, maar dan heb je ook wat. Idee: even sparen nog? Wij zouden het doen.

Nog eentje dan, de laatste maar zeker niet de minste: B&B Italia. Deze module bank die we spotten in de showroom van het merk in Amsterdam Zuid. Even sparen nog…

Nog heel even over die spaarpotjes hè… Daar zijn we enthousiast over. Want het voelt bijna logisch om voor je vaste lasten een aparte betaalrekening te openen, zodat je daar alvast geen omkijken (bijna dan) meer naar hebt, en ook de boodschappenrekening is een bekend fenomeen, net als de ‘reservepot’ voor als de wasmachine opeens stuk gaat en de de apk-keuring tegenviel. Maar waar we hier even op willen wijzen, is dat het veel vrolijker is om een (aantal) spaarpotje(s) in te richten voor leuke doeleinden en hiervoor een zogenoemd ‘spaardoel’ in te stellen. Bijvoorbeeld dus voor die ene droombank. En weer een ander potje voor de reis van je leven. Of een weekend Friesland met de hele familie. Dan weet je zeker dat je voldoende saldo hebt om zorgeloos je onkosten te betalen at the moment suprême. Met een spaardoel stel je een bedrag in en een datum waarop je streeft jouw doel te behalen. Kind kan de was doen (en weet je hóe een happy news het is wanneer die datum behaald wordt!). Oh en while were at it: Mogen we dan heel even je aandacht (als je ZZP’er bent :-)) voor echt de beste tip die we zelf kregen toen we eigen baas werden? Regel je bankzaken bij online bank Knab. Dat, en meer (we schreven er een heel artikel over), is echt de beste thuiswerk-tip die we hebben. Thank us later. 

Knab