Frankrijk30 september 2020, door Imara Milatz

Château Gonneville sur Honfleur in het hart van Normandië

Frankrijk, 30 september 2020, door Imara Milatz

Château Gonneville sur Honfleur in het hart van Normandië

Ah ja Frankrijk. Het land heeft iets magisch, niet? Met zijn bergen, pittoreske dorpjes om in te verdwalen tot aan grote steden zo imposant en oud als het maar zijn kan. Routes die de naam 'soleil' kregen en kuststreken met namen als 'Côte d’Azur' of wat dacht je van de 'Côte d’Or' of d'Opale... Frankrijk roept iets op, iets dat op zijn Frans l’amour wordt genoemd. En als we dan aan Frankrijk denken, dan denken we vaak in kastelen en chateau's. Aan een franse droom die waarheid werd: Château Gonneville sur Honfleur (die naam alleen al, zucht).

Château Gonneville sur Honfleur (ofwel Le Fleur)

Château Gonneville sur Honfleur (ofwel Le Fleur)

Een landgoed zoals je hem in Nederland niet kent. Zo eentje waar tijdelijk incheckt in de middeleeuwen (maar met alle gemakken van de 21e eeuw, such a win). Hoe dat zo? Breng Engelse invloeden, hints of Italië en een fonkeltje liefde naar het Franse platteland, et voila: Château Gonneville sur Honfleur is zonder twijfel dé droom onder de toch al dromerige Europese bestemmingen. In Normandië. Een Engelse fashion designer (met een shitload aan talent voor ‘alles mooi’), een Italiaanse filmmaker en de inbegrepen passie van de twee zijn de bron van het succes van ‘Le Fleur’ (zoals het chateau ook wel wordt genoemd). Na jaren werken en wonen in de Franse hoofdstad, Paris, was het koppel wel toe aan iets anders. Een beetje romantiek, zoals je die op het franse platteland vindt. Het stadse boeltje (inclusief twee kids) werd ingepakt en pas in het hartje van Normandië werd de rust gevonden.

Een plek waar de rust gevonden wordt dus. Dat geld ook voor iedere bezoeker die er zijn boeltje tijdelijk mee naartoe neemt voor een kleine ontsnapping of nieuwsgierig tripje (want wie inmiddels nog niet?) naar het bijzondere chateau, waar je ontvangen wordt als een oude vriend. En waar in totaal drie suites, welke stuk voor stuk wáánzinnig -om nog te zwijgen over de rest van de residenten. En lord het chateau op zich- ingericht zijn. Prachtige wanden voorzien van de mooiste lagen behang, hemelbedden, bewaard gebleven historische accenten (yes, openhaard en yes originele sierlijsten en yes metershoge plafonds). ‘s Ochtends beginnen de dagen er op z’n chateau-waardigs: in de lichte (bijna Engelse) ‘tearoom’ vindt het ontbijt plaats. Alles homemade en alles even smullen. Broodjes, cake, granola, koffie, thee en verse sapjes. Vervolgens is het precies aan jezelf en niemand anders om te bepalen hoe de dag in te vullen.

En mocht je het kleine spul mee willen nemen? Kan! Op chateau Le Fleur wonen twee kleine prinsesjes welke maar al wat graag gezellige mini-gastjes ontvangen 🙂

What to do?

What to do?

Blijf je liever in en om het chateau (mét de kans dat er een enkel wild hertje wordt gespot in de uitgestrekte natuur rondom het landgoed) of ga je op pad de Normandische omgeving ontdekken? All good in this french hood. Neem vanuit het chateau een overvolle picknick mand mee (zo eentje op z’n frans, natuurlijk, met charcuterie, baguettes, vers fruit…) en ga op pad. Naar het pittoreske stadje Honfleur, bijvoorbeeld. Deze ligt op grijpafstand van het chateau. Met het kleine vissershaventje is het een heerlijke route om door heen te wandelen (niet gek, dat vonden namen als Monet en Boudin eerder ook al). En een stukje verderop ligt het fijne centrum van Honfleur, waar je best een dagje zoet aan kan zijn. Frans eten, markten bezoeken en met niets meer terugkomen dan een volle buik en een tas vol franse wijnen en kazen. En natuurlijk een goedgevulde fles Calvados mee de koffer in. Die kan natuurlijk niet missen met een bezoek aan de franse -en gelijknamige- departement. En dan, terug op het chateau, de romantische avond ingaan met een evening platter uit de keuken van Le Fleur (franse kaasjes, oui. Met frans brood, oui en heerlijke fransen wijnen, oui!)

Afijn, we zeggen volmondig ‘oui!‘, op een bezoek aan Le Fleur