29 oktober 2019, door Jorien Thijs

Duurzaam leven: met kinderen

29 oktober 2019, door Jorien Thijs

Duurzaam leven: met kinderen

Deden we als dinkies (double income no kids) nog ons best om afval te reduceren en bergen plastic te mijden, toen er een baby bij kwam werd het lastiger. Kleine kinderen blijken grootverbruikers als het gaat om luiers en snoetenpoetsers en de wasmachine draait ever since we kind(eren) hebben overuren. En dat terwijl met de komst van ons eerste kleintje, het besef dat we zuinig op de aarde moeten zijn juist nog meer groeide. Anneloes Kroos - zelf moeder van een zoon en oprichtster van Facebookgroep Duurzaam leven met kinderen - verzamelt en deelt duurzame oplossingen die het jonge ouders makkelijk maken. Een greep uit de groene tips van Bart en van Anneloes:

Stap voor stap

Je hoeft niet gelijk het roer drastisch om te gooien. Begin klein, dan wordt het vanzelf een gewoonte en houd je het langer vol. Grijp bijvoorbeeld niet direct naar de toetenpoetsdoekjes, maar gebruik een hydrofiele doek die in de wasmachine kan. Zo simpel kan het zijn.

Koopjes jagen bij de kringloop

Als je goed jaagt, kun je bij de kringloop of tweedehandswinkel kwalitatief goede én goedkope (merk)kleding voor je kleintje scoren. En als je er toch bent voor een ‘nieuw’ tenuetje voor je oogappel, kijk dan ook eens bij het speelgoed. Soms is er amper mee gespeeld en koop je voor een paar euro echt leuk spul.

Gezellige lunchtrommel

Als je spruit naar school gaat, stop je zijn rugzakje vol met brandstof voor de hele dag. Vervang drinkpakjes en voorverpakte koeken door een Dopper en een broodtrommel. Wedden dat je kind zo’n vrolijk bakkie ook een stuk leuker vindt?

Wasbare luiers

De wasbare luier anno nu mag vaker gebruikt gaan worden in Nederland. Ze zijn een uitkomst; gemakkelijk, goedkoper, gezonder en veel bewuster dan de plastic weggooi variant. En ze zien er ook nog eens leuk uit, hoera voor blije babybillen.

Bezoek de speelotheek

De speelotheek is een bibliotheek, maar dan voor speelgoed. Voor een vast bedrag per jaar leen je speelgoed in plaats van dit zelf aan te schaffen en uiteindelijk weer weg te doen. Leuk voor de afwisseling en het scheelt in de kosten.

Eco boenen en schrobben

Als het op het velletje van je kleintje neerkomt, dan grijp je toch liever naar natuurlijke ingrediënten dan naar chemische rotzooi. Gelukkig zijn er steeds meer fijne merken die zacht zijn voor huid en haar en ook nog eens verslavend lekker ruiken.

Kleding die meegroeit

Je kunt als je zwanger bent een compleet nieuwe garderobe aanschaffen, maar waarom zou je? Alles groeit en bloeit en dat mag je showen. Wij geven de voorkeur aan een paar kick-ass knappe items om je bestaande garderobe bellyproof te maken. Of beter nog: kledingstukken die je ook na die negen maanden nog graag tevoorschijn haalt. Ze bestaan en je wil erin wonen.

Een kloddertje roze. Of blauw.

Een van de leukste dingen aan een baby krijgen, is een babykamer stijlen. Sorrynotsorry. Mooie meubels en vintage parels vind je bij de kringloop, maar ook de muren verdienen een upgrade. Iedereen die een keer zwanger is geweest, kent vast de plotse oplettendheid dat er geen giftige stoffen in – de verf vooral – zitten. Met al die overwegingen is het fijn als je weet dat er merken zijn die je blind kunt kopen. Verfmerken die groen zijn in zowel productie, levering als gebruik.

Lease een kinderwagen

Zo ongeveer de grootste uitgave voor iedereen die een kindje krijgt, is de kinderwagen: je bent al snel 1000 euro kwijt, en dan komen er nog allerlei accessoires bij die je uiteraard ook allemaal ‘moet’ hebben. En gebruiken doe je die dure buggy, kinderwagen of reiswieg eigenlijk maar eventjes. Oplossing: lease er eentje. We like.

Hand luggage only

Gooi het kind in de draagzak en pak de trein. Een stuk duurzamer dan de auto en er zijn prachtige carriers om met je nieuwste accessoire te flaneren.

Voor meer duurzame hacks en contact met andere bewuste ouders: Duurzaam leven met kinderen.