De hotspots van Maastricht – Weekendgids

5 december 2021, door Manon (Hey Frits)
De hotspots van Maastricht – Weekendgids

Maastricht hoort toch wel in de top 5 van leukste-steden-voor-een-weekendje-weg-in-eigen-land. Het is er super gezellig en je hebt er een instant vakantiegevoel. En dan ligt het ook nog vól met leuke hotspots. Dit zijn de plekken die zeker het bezoeken waard zijn – dit zijn de hotspots van Maastricht! 

Veel mensen roepen bij het idee van een weekendje weg naar Maastricht vaak meteen: “Maar het is zo ver weeeeeeeg”. True that, maar maakt dat het dan niet meteen een soort van mini-vakantie in eigen land? Even lekker richting het gemoedelijke zuiden om (veel) te eten en drinken. Wat daar zijn ze natuurlijk erg goed in daar in Maastricht. Mijn advies: stap lekker in de trein (prima verbinding!) en bespaar je het gedoe met de auto in de stad. Dan beginnen we lekker vanaf het station met de hotspotlijst. Komen ze. Dit zijn de leukste hotspots van Maastricht!

TIP –> Wist je dat je op de website openingstijden.nl altijd alle openingstijden van winkels kunt checken? Zeker even doen als je naar Maastricht gaat, want het kan zomaar zijn dat een winkel op maandag gesloten is (handig om te weten als je de maandag aan je weekendje weg plakt!) of dat bepaalde winkels tot later in de avond open zijn. Good to know!

De wijk Wyck

Het station ligt niet ver van daar-waar-alles-gebeurt. Via de Stationsstraat wandel je de wijk Wyck in, en daar kom je al gauw de eerste leuke tentjes tegen. De eerste is Restaurant Harry’s. Een internationale brasserie waar het altijd lekker druk is. Inclusief klassiek interieur: tafeltjes – mét witte tafelkleden – netjes naast elkaar. Iets verderop, bij de kruising Wycker Brugstraat en de Wycker Grachtstraat zitten twee leuke hotspots tegenover elkaar. ‘t Wycker Cabinet en Van Wijck. Bij ‘t Wycker Cabinet eet je ambachtelijk en bourgondisch, voor ontbijt, lunch, borrel of diner. Van Wijck is de plek als je heerlijk wilt ontbijten, brunchen of lunchen. Ze zijn open tot 18.00 uur.

 

Dan een van mijn persoonlijke favorieten. Café Zondag. Zo’n naam zegt het eigenlijk al toch … zoals dat gevoel op zondag. Een leuke plek met een heerlijk huiskamergevoel. Daghappen, maar ook veel lekkers op de kaart. Fijne muziek en veel licht. En in de zomer nog een leuk terras voor de deur. Niet overslaan dus.

Maastricht Nederland Limburg citytrip

Sla linksaf de Rechtstraat in voor de volgende hotspots van Maastricht:

+ Burgerlijk is een leuk burgerrestaurant mét een vegetarisch aanbod en gezellig industrieel interieur.
+ Nina’s Boutique. Als je zin hebt om te shoppen.
+ Cocktailbar Mr. Smith. Een fancy bar met erg stijlvol interieur. Als je het adres weet, moet je aanbellen om binnen te komen. Van buiten is namelijk niet te zien dat er een cocktailbar verborgen zit.
+ Voor alles vintage ga je naar Magnolia Thrift Store. Meubels en kleding, allemaal leuk leuk leuk.
+ Als je op zoek bent naar een plekje waar je vegetarisch en vegan kunt eten, ga dan naar Eetcafe Ceramique. Niet kneiter hip, maar dat hoeft ook niet altijd toch.
+ The Broth Bar – Gek op gezonde voeding? Dan richting deze bouillonbar. Heilzame soepjes en allerlei gezonde dingen.

Wandel door tot Plein 1992 voor nog een favorietje: Coffeelovers. Hier hebben ze heerlijke taart (ga voor de Ristretto Cheescake!) en uiteraard goede koffie. Ze hebben meerdere locaties (onder andere IN de Dominicanenkerk) in de stad, dus ga die taart ergens proeven. Ook nog daar, Café Zuid. Een gezellige plek met lekker terras bij mooi weer – en smakelijke tapasplankjes om te delen!

Maastricht Nederland Limburg citytrip

Jekerkwartier

We gaan de Maas over! Op naar het prachtige Jekerkwartier. Via de Hoge Brug kom je in het Stadspark uit, dat vooral bij lekker weer ook de moeite waard is om even doorheen te wandelen. Via de Helpoort wandel je de Sint Bernardusstraat in, waar je onder andere het Belgische restaurant Witloof tegenkomt. Hier ga je ‘op restaurant’ en dat is ‘bijzonder plezant’. Alles Belgisch, van het eten tot het bier.

Als het nou nog geen tijd voor diner is, dan moet je al iets eerder dan Witloof linksaf slaan – Achter de Oude Minderbroeders in. Daar kom je dan eerst langs Le Marais Deux & Koffie: een conceptstore met koffietentje. Altijd leuk om even binnen te lopen. De Bisschopsmolen is trouwens ook erg leuk daar. Verstopt tussen de huizen staat een oude graanmolen, waar je even binnen kunt kijken … en waar je de lekkerste vlaaien van Maastricht kunt proeven.

Bisschopsmolen Limburgse vlaai Maastricht

 

Zin in Frans eten vandaag? Schuif dan aan bij Le Fernand café manger. Wisselende kaart, Frans bistro-gevoel en lekkere wijn. TOMATO is er voor al je Italiaanse cravings en Rumors is leuk voor een drankje hier ‘s avonds. Voor koffie ga je naar KOFFIE bij Joost en Maartje. Probeer een plekje te bemachtigen bij het raam en geniet van de voorbijgaande mensen. Een paar deuren verderop zit het fotogenieke Le Salonard. De broden van deze bakkerij zijn een begrip in Maastricht. Hier ga je natuurlijk ook heen voor de lekkerste taartjes, koekjes en alles wat je van een bakker verwacht. Rechtsaf, in de Cortenstraat zit dan nog Clichée. Een leuk instagram-proof barretje met streetfood en cocktails.

 

Le Salonard en Koffie bij Joost en Maartje Maastricht

 

Verder zijn de volgende plekken ook het bezoeken waard in het Jekerkwartier in Maastricht:

+ Bistro Croquant. Een leuke bistro met stunning tegeltjesvloer. Hier eet je allerlei soorten kroketten – of croquetten, op z’n sjiek – en kleinere gerechtjes om lekker veel te kunnen proeven.

+ Op de hoek van de Tongersestraat en de Ezelmarkt zit Café Tribunal. Doen als je zin hebt in zo’n echt sfeervol bruin café.

+ Wijnliefhebbers moeten richting Mes Amis, een wijnrestaurant waar culinaire hoogstandjes en lokale wijnen elkaar ontmoeten.

+ Op het terrein van de oude Tapijnkazerne zit Brasserie Tapijn. Een grote oude hal is omgetoverd tot sfeervol restaurant. Bij goed weer hebben ze een heerlijk terras – de hele middag in de zon.

Brasserie Tapijn in Maastricht


Binnenstad

Let’s go, door naar de binnenstad! Hier is ook genoeg te beleven. Wandel je via de Sint Jacobstraat die kant op, dan kom je langs Furniture & Café. Een interieurwinkel, maar ook een plek voor een kop koffie. Een paar deuren verder, op de hoek met de Heggenstraat, zit Take Five. Een zwarte inrichting, van bar tot muren tot meubilair. Overdag een fijne plek om te werken, ‘s avonds wordt de hele toko omgetoverd tot hippe bar. Even rekening mee houden hier: je kunt er niet pinnen. Neem dus cash geld mee.

Maastricht Limburg citytrip Nederland Europa stad Maastricht Limburg citytrip Nederland Europa stad


We slaan linksaf de Heggenstraat in voor Traders Pop. Van dezelfde eigenaren als Take Five (zoals de Volkskrant het ooit zo mooi beschreef: van de gebroeders Waterval, Maastrichts Godfathers of Cool), met een beetje hetzelfde rauwe randje. Traders Pop is een concept store met fashion, boeken, kaarten en dat soort dingen. Iets meer keus voor mannen dan voor vrouwen.

Iets verderop zit het gezellige Livin Room. Een leuke plek om te stoppen voor een kop koffie tijdens het shoppen. Ook leuk: ze hebben een verborgen binnentuin. Dan door naar Retro & Chique, een leuke vintage kledingwinkel. En als je rechtsaf slaat naar Achter het Vleeshuis dan zit daar ook nog een We Are Vintage. Fijn straatje voor de vintage-shoppers dus.

Festen in Maastricht
Festen in Maastricht


Een straat verderop, in de Minckelerstraat ligt misschien wel de leukste conceptstore van Maastricht: Festen. Typisch zo’n hier-wil-je-alles-hebben-winkel. Ga kijken. Of niet, want je koopt hier gegarandeerd wat. Wandel terug naar Achter het Vleeshuis voor Noir. Een kledingwinkel met mooie merken (en cool logo).

… Of ga een weekend naar Den Bosch. Dit zijn de hotspots!

Vlak bij het Onze Lieve Vrouweplein zit Café de Bobbel. Gewoon zo’n fijne gezellig café om te borrelen. Je kunt er ook lekker eten en ze hebben een leuk terras waar het goed vertoeven is in de zomer. Als je zin hebt in Italiaans eten met een goed glas wijn erbij, dan verwijs ik je door naar de Plankstraat – naar Vino&Friends om precies te zijn.

En om het lijstje even af te maken hier in de buurt … deze zijn ook leuk:

+ Brandsøn Drinking Bar & Dining Room . Een fijne plek met Scandinavisch interieur waar je kunt brunchen, lunchen, dineren en waar je tot laat cocktails drinkt.

+ Het zit er binnen misschien snel vol want: ‘kleinste café van Nederland’, maar wel met een gigantische tuin aan de achterkant van Petit Café Moriaan . Dus stiekem is er (tijdens lekker weer dan) toch veel plek. Hier ga je voor de famous ‘tartines’ als je ook nog iets wilt eten.

+ Aan de oevers van de Maas en aan het begin van het Stokstraatkwartier ligt DARQ. Een leuk concept waar je eerlijke koffie en bijzondere chocolade proeft. Je kunt reserveren voor tastings en high tea en ook gewoon ontbijt en lunch is hier mogelijk.

Maastricht


We gaan iets meer in noordelijke richting, want daar moet je natuurlijk even langs de prachtige Dominicanenkerk – je weet wel, die kerk met een boekhandel en Coffeelovers van binnen. In de Mariastraat zit Preps, een koffiebar en healthy hotspot. Hier ga je heen voor je portie gezond lekkers van ontbijt tot einde middag.

De Hoenderstraat ligt vlakbij, en daar zit het leuke Alley Cat Bikes & Coffee. Zo’n concept dat iedere stad tegenwoordig heeft: een plek waar je koffie drinkt en je ook al je bike essentials kunt kopen. De buurman heet Jack White’s, en hier eet je ‘creative fish & chips’ en drink je ‘crafted beer’.

Alley Cat Bikes & Coffee


Aan de Markt, tegenover het stadhuis ligt Café Local. Zo’n prima plek om even koffie te drinken en op het terras te zitten bij goed weer. Lekkere plek om mensen te kijken daar midden in het centrum. Ook aan de Markt ligt SAP Bagel & Juice Bar. De plek voor je healthy food en drankjes. Relax, ontbijt & lunch is het motto.

Nog meer gezond eten (soepen, salades, sappen en smoothies) doe je bij Vers op de Grote Gracht. Wandel door via de Boschstraat voor Grenzeloos – Tosti & Koffie (zo’n naam zegt genoeg) en het prachtige Wonderwoud. Een winkel vol exclusieve planten voor jouw urban jungle en de plek voor een lekker bakkie koffie. Voor nog meer taart ga je naar Lunchroom Piece of Cake, en die naam zegt dan óók wel weer genoeg.

Lees ook: Cityguide Amersfoort. Dit zijn de hotspots.

Wonderwoud Maastricht


Sphinxkwartier

Iets verderop zit The Salad Bar. Voor nog meer healthy food. Leuk klein tentje met smakelijke smoothies to go. Bijna aan het einde van de Boschstraat – met de kruising Maasboulevard – zit de Maastricht Sphinxpassage. In deze oude fabriekshal hebben ze op een hele leuke manier een gratis tentoonstelling gemaakt van de geschiedenis van het pand en de bedrijven in Maastricht.

Op het terrein van de Sphinxpassage vind je ook nog de leuke biologische winkel Gedeelde Weelde, The Student Hotel en restaurant The Commons. Ook heel cool daar: Bold Rooftopbar. Lunch, diner en cocktails mét goed uitzicht over de stad. In de zomer zit je hier lekker op het dakterras.

Sphinxpassage in Maastricht


Steek de Boschstraat over en loop richting het water voor Lumière Cinema Restaurant Café. Deze bioscoop is gevestigd in een prachtig oud pand én heeft een super mooi café-restaurant waar je echt even naar binnen moet. In de zomer zit je hier ook heerlijk op het terras aan het water.

Lumiere Maastricht


We lopen door richting de Capucijnenstraat voor de laatste twee hotspots van dit Hey Frits-rondje. En we gaan eerst naar De Brandweerkantine om precies te zijn … een van de populairste hotspots van Maastricht. Zodra je hier binnenstapt snap je meteen waarom. Dat sfeertje en die inrichting … je wil er de hele dag blijven zitten. Een hele goede plek om te werken, te ontbijten, te lunchen, te dineren, te drinken en hapjes te eten. Er zijn wekelijks leuke thema’s en events dus check ook zeker even de agenda op hun website.

And last but not least: Marres Kitchen. Marres is een huis voor hedendaagse kunst, mét een goed restaurant en heerlijke binnentuin. Overdag en ‘s avonds kun je hier genieten van de Mediterraanse keuken.

De Brandweerkantine Maastricht

 

Dit was ‘m, de lijst met hotspots van Maastricht. Incompleet, dat weet ik zeker. Dus mocht je plekken missen, laat het me dan zeker weten. Wellicht voeg ik ‘m nog even toe als hij ‘in m’n straatje past’.