Nederland2 maart 2021, door Maartje

Here we go: de Hollandse Honeymoon (dat kan namelijk en is verrassend leuk én romantisch)

Nederland, 2 maart 2021, door Maartje

Here we go: de Hollandse Honeymoon (dat kan namelijk en is verrassend leuk én romantisch)

Wie na 2020 beweert dat we in ons eigen land geen toffe hotels hebben, mag in de hoek. Echt wel! En dat niet alleen: we hebben über-romantische hotels, we hebben hotels waar kids niet welkom zijn (en een heleboel waar ze dat wél zijn) en we hebben hotels die zich gewoon perfect lenen voor een Hollandse Honeymoon, omdat je je er met zijn tweetjes zo goed terug kunt trekken. Een lijstje? Voila, een lijstje!

Villa de Duinen

Villa de Duinen

Een villa met een en al luxe, en toegegeven daar zijn wij niet vies van hoor! Het is oprecht één van de meest bijzondere plekken in Noordwijk en dat zeggen we niet zo snel, want Noordwijk kent zoveel leuks. Binnen is het très chique en stijlvol ingericht waardoor het hotel warm en uitnodigend aanvoelt. In de zomer kun je hier heerlijk vertoeven op het terras met een lekker wijntje en lunch of diner of uitwaaien op het strand. En als dikke vette bonus is entree tot de faciliteiten van Azzurro Wellness aan de overkant van het hotel inbegrepen bij de kamerprijs (zeker een aanrader als dit weer kan corona-wise). En het wordt nog beter, want geen krijsend kroost en gillende baby’s. Lees meer.

Parc Broekhuizen (+ het nieuwe Bistro Lof)

Parc Broekhuizen (+ het nieuwe Bistro Lof)

We kunnen (en willen) er niet omheen: boutique hotel Parc Broekhuizen is beeld- en beeld- en beeldschoon. Inside and out. Gelegen in het op één na grootste bosgebied van Nederland en daarmee een bevoorrechte ligging middenin de natuur. Er zijn tweeëntwintig suites en kamers verdeeld over het landgoed. Tip: blijf vooral eten bij het restaurant van Parc Broekhuizen. Op de begane grond vind je Voltaire, de keuken wordt aangestuurd door Robert Poel, ooit leerling van formally known as sterrenchef Jacob Jan Boerma (dat sterrengebeuren hing hij namelijk aan de wilgen en opende onlangs pizza bar No Rules). Thomas Diepersloot is de andere helft van het droomteam in de keuken. En dan is er de recente opening van het – alweer – beeldschone Bistro Lof!

RESTAURANT DE NEDERLANDEN

RESTAURANT DE NEDERLANDEN

We raakten een beetje ‘op’ De Nederlanden in het prachtige Vreeland. Het water aan de voorkant van het restaurant, een rijtje Hollands Glorie-huizen daar weer achter en Porsches aan de zijkant van het hotel-restaurant (hoewel we het zelf nog altijd doen met een roestige Gazelle en een Greenwheels-abonnement). Nog voor we binnen zijn, is alles in orde; zo hoort onze vakantie-voor-twee te beginnen. Binnen worden we warm onthaald door Caroline, een gastvrouw die haar pappenheimers kent: op gepaste afstand als haar publiek dat aangeeft, amicaal als het kan en altijd keurig en correct. Het restaurant zelf is net zo: knus en warm aan de ene kant, maar ook die witte gesteven kleden en een vleugje formaliteit die je verwacht bij een sterrentent. Uiteraard wisselt het menu van De Nederlanden regelmatig; het zou gek zijn als het dat niet deed, maar we trekken Wilco aan zijn oren als de steak tartare en de kreeft voorgoed verdwijnen. Wie slim is, reserveert ook één van de gastenkamers boven het restaurant. Ook die zijn perfect: ruim, comfortabel, sereen en kijken uit op het knappe Vreeland. Moeten we nog zeggen dat het ontbijt de volgende ochtend tegen perfectie aanschurkt? Vast niet.

Cabiner

Cabiner

Tiny houses – voorheen vooral bestemd voor een kleine groep zogenoemde early adaptors – duiken her en der op als ideale trekjeterugvakantieadressen. Omdat we onszelf bij Barts Boekje graag als van die early adaptors mogen beschouwen (knipoog) bejubelen we met liefde het mooiste concept binnen deze stroming: beeldige cabins voorzien van alles wat je nodig hebt, ook in Nederland. De exacte locatie van je vakantiecabin? Die hoor je pas wanneer je geboekt hebt. Wel zo spannend. Heb je geboekt, dan pomp je ter plekke je drink- en douchewater zelf uit de grond en warm water is er alleen als je de kachel zelf stookt. Er staan nu acht cabins verspreid door de Drentsche Aa (nieuwe gebieden volgen vanaf medio 2021). De kachel is de kern van iedere cabin. Het houdt het huisje warm, je kookt er op en het voorziet je van warm water. Romantiek. De voorkant van de cabin is van glas waardoor het binnen licht is en het uitzicht prachtig. Meer cabins vind je hier

Deze moet je ook lezen! Moet? Ja.

15 x de meest romantische hotels in eigen land

Plantage Rococo

Plantage Rococo

Plantage Rococco is magisch! En helemaal niks minder dan dat. Echt niet. Gelegen op landgoed Waterland wat dus maar een kwartiertje rijden van Amsterdam is. Al zou je dat echt niet zeggen: het plekje is uniek. De oneindige liefde voor de historie en authenticiteit sijpelt er door de muren en die liefde, die voel en zie je. Plantage Rococo is bedacht om indruk te maken, zoals dat in de zestiende eeuw de intentie was. Gelukt. Wil je even ontsnappen? Plan dan een minivakantie voor twee bij Plantage Rococco.

FOR-REST GLAMP

FOR-REST GLAMP

Leuk hoor, helemaal hunky dory ál die campings in binnen-­ en buitenland. Maar wat als je wel van kamperen houdt, maar echt niet op gillende kids zit te wachten tijdens je welverdiende vakantie? Nou, dan kom je dus meestal bescheten uit – we say it as it is. Hartstikke achterhaald natuurlijk. In een wereld waarin we het niet meer over ‘directrice’ mogen hebben en de roe vakkundig uit alle sinterklaaslied­jes wordt geweerd, kan het toch niet zo zijn dat kinderloze kampeerders per se om zes uur hun bed uitgegild moeten worden (kinderrijke luitjes blieven dat overigens ook liever niet bij mijn weten)? Hand­jes op elkaar dus voor camping craving For­Rest Glamp Eibergen. Een camping in de Achterhoek waar het sfeertje naar festivals riekt, waar de stem­ming gemoedelijk is, de logeerplekken knap én comfortabel en waar – let op – adults only afgewis­seld wordt met af en toe een family week tussen­ door. In de Achterhoek, ja.

Een een dikke hit in 2020, ook dat. Zo’n hit zelfs dat de mensen achter For­Rest Glamp verschillende locaties door het hele land vonden om hun concept uit te breiden. Hun liefde voor oldtimers werd bezegeld met een rondtrekkende For­Rest Glamp in de vorm van vakantiebusjes. Kortom: de komende jaren blijft de vakantie, ook zonder koters om je heen, in het teken staan van festivalprops, Ibiza­eske yurts, tipi’s, tiny tiny houses (die niks met kamperen te maken heb­ben), knusse vintage campingwinkeltje, badplaatsen en comfi logeerstekken met eigen sanitair als het aan Jeroen (zo heet de eigenaar) & co ligt. Kijk, that’s how we camp.

Wil je op minivakantie met je trouwe viervoeter dan hier nog een aantal tips op een rijtje. 

B&B VITA NOVA

B&B VITA NOVA

Zeg je boot, dan zeg je Bart. Geen idee wat het is, maar we blijven het een ultiem romantisch beeld vinden, zo met de bries (Barts Bries – sorry, wie ’m eenmaal te pakken heeft, komt er niet zomaar meer vanaf) door je haren aan de reling staan. Alsof we ons in de film Titanic begeven (de eerste helft dan hè, toen het nog leuk was) en Leonardo achter ons staat. Zucht. Even back to business, want dat is hier dus niet het geval en daarom waren we wellicht een beetje sceptisch. Overnachten op een boot is iets heel anders dan een paar uur op het dek staan zoenen en van het woord scheepshut krijgen we het ook niet bepaald warm. Gelukkig bleken al onze angsten ongegrond, want het is een plaatje van een (drijvend) hotel. Strak, nieuw en alles met een lik – hoe kan het ook anders – blauwe verf in verschillende tinten.

Er zijn vijf scheepshutten, met in iedere kamer een tweepersoonsbed en een eigen douche en toilet. Specialer is het vooronder, de grotere ruimte met een eigen ingang op het voordek. Kleine kanttekening is dat je nog altijd op een boot bent en daarom rekening moet houden met ‘scheepscomfort’, ofwel net even anders dan je gewend bent. Denk aan een steile trap en een verlaagd plafond. Maar dat ben je zo vergeten na een nacht slapen als een roos. Toch door die golven, hè.