4 januari 2022, door Nina van Hilst

Natuurlijke en duurzame tips voor een goede weerstand tijdens de corona pandemie

4 januari 2022, door Nina van Hilst

Natuurlijke en duurzame tips voor een goede weerstand tijdens de corona pandemie

14 maart 2020 ** Covid-19, wat een toestand. Inmiddels hebben we geaccepteerd dat we in sociale semi-isolatie gaan. Niet meer hutjemutje in de trein, concerten zijn afgezegd, vakanties worden on hold gezet. Tegelijkertijd is een pas op de plaats eigenlijk zo gek niet. Tijd om rustig aan te doen, om te Netflixen, een boek te lezen, spelletjes te spelen en vooral veel met je geliefden doorbrengen. Wat kun je nu zelf tegen het coronavirus doen? Eigenlijk weinig. Als je pech hebt, dan ben je de klos. Wat je wel kunt doen is rustig aan doen de komende tijd en zorgen dat je zo gezond mogelijk bent. Omhoog met die weerstand zodat corona minder kans heeft zich vast te grijpen in je lichaam. We geven je een rijtje tips met natuurlijke en duurzame zaken. Want juist nu moeten we weer extra vrienden worden met de natuur.

11 januari 2021 ** Wie had in maart vorig jaar (!) gedacht dat we de rest van het jaar nog met Covid zouden leven? Tien maanden verder en inmiddels weten we weer wat meer over corona en hoe ons er zo sterk mogelijk tegen te verweren. Tijd voor een update!

EERSTE HULP BIJ SUPPLEMENTEN MET HOLLAND & BARRETT

EERSTE HULP BIJ SUPPLEMENTEN MET HOLLAND & BARRETT

Ah, ja, (voedings)supplementen… Welke je dan het beste kunt nemen? We really don’t know en het duizelt ons als we voor de schappen met tientallen supplementenpotjes staan. Gelukkig weten de experts van Holland & Barrett er alles over. Weerstand, afweer, immuunsysteem… Het betekent allemaal hetzelfde en is niets anders dan de verdediging van je lichaam tegen ziekmakers van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Een goede weerstand is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam beter in staat is deze ziekmakers aan te pakken. Voldoende ontspanning en slaap, genoeg beweging en een gezond voedingspatroon zijn hierbij essentieel. Zeker wanneer de ‘r’ in de maand zit (maar eigenlijk altijd), zoals nu, is het extra belangrijk je lijf en weerstand wat extra aandacht te geven. Lees er alles over in dit artikel (met antwoorden op onze vragen van de experts).

Handen wassen

Handen wassen

Jahaa! Die weten we nu wel. Twintig seconden in alle hoekjes en plooitjes. Check. Droge handen hebben we dus ook allemaal. Zowel droge, geïrriteerde handen als te veel handcrème smeren maakt je bevattelijker voor bacteriën en infecties. Wassen met een milde zeep schijnt te werken. Werfzeep, Zepig en Dr. Bronner’s verkopen fijne natuurlijke zeep.

De handcrème van Naïf vinden we heerlijk en betaalbaar. Nourished verkoopt de heerlijke hand wash en crème van Sans[ceuticals]. En de Everywhere Salve van Cosmos Botanicals en de Multi Balm van SMPL smeren we lekker op de ruwe plekjes (en de lippen en het gezicht).

Ook raden we de hand sanitizers van Dr. Bronner’s en Cedar+Stone aan. Want: geen troep. Kijk hier voor meer fijne ontsmetters.

Gezond eten

Gezond eten

Zeg je griep, dan zeg je gezond eten. Extra groenten, fruit en vitamine C. En ook wordt nu vaak extra vitamine D geadviseerd wanneer je loopt te kwakkelen. Let qua eten ook vooral op wat voor jou specifiek gezond of ongezond is. Juist nu is het zaak om die darmen (de basis van een goede weerstand) gezond te houden.

Zelf zweren we bij kurkuma. Het schijnt als natuurlijk antibioticum te werken. In de ochtend scheppen we een lepeltje door de havermout. En gedurende de dag nemen we een golden latte. Dit gouden poeder helpt ons de snotneus te bevechten.

Voor kindjes kan het voldoende binnenkrijgen van groenten en fruit nog weleens een ding zijn. Smoothies en soepen vinden ook voor de kleintjes vaak lekker. Omdat eiwitten hier met (grotendeels) vegetarisch eten nogal een ding is, doen we er altijd nog wat vegan proteïnepoeder doorheen.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Hoe gezond je ook eet, sommige voedingsstoffen krijg je toch niet helemaal voldoende van. Vooral bij kinderen is dit nogal eens het geval. Vitaminesnoepjes gaan erin als zoete broodjes en zelf snoepen we ook lekker mee. De multivitaminen van YummyGums en Vita Viva bestel je makkelijk en snel online.

Om onze stress te verlagen (want beter voor de weerstand) en het immuunsysteem te boosten kun je ook nog adaptogenen toevoegen aan je dagelijkse kost. Adapto-wat? Adaptogenen zijn voedingssupplementen die werken op de hormoonbalans in je lichaam. Gemaakt van planten, kruiden en voornamelijk paddenstoelen helpen adaptogenen tegen stress, vermoeidheid en het verbeteren van de weerstand.

Het merk Physalis heeft een speciale Cold Care lijn die je te helpen herstellen en klachten als een lopende neus, kriebelende keel enverstopte luchtwegen te verlichten. De Echinacea forte is een krachtig complex met planten-extracten, vitamine  C, vitamine D3,selenium en zink, die het immuunsysteem ondersteunen. Ook hebben ze een Vitamine C complex, een keelverzachtende siroop en keelspray. Het merk is te koop bij Holland & Barrett.

Schoonmaken

Schoonmaken

Zorg dat bacteriën in je huis minder grip kunnen krijgen. We wassen het beddengoed wat extra. Halen dagelijks een doekje over het aanrecht, de tafel, de deurklinken en de badkamer. Kleine moeite en het voelt wel zo schoon. Kies daarbij voor schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn voor de planeet en ook minder schadelijke stoffen voor ons bevatten. Onze favoriet? method. Al jaren. Ruikt lekker, is duurzaam, ziet er mooi uit en er is voor iedere ruimte in huis een product. Waarom zou je je systeem opzadelen met agressieve schoonmaakzooi die meer schade doen dan goed? Juist.

Was je keurig meerdere malen per dag je handen (method heeft overigens ook handwas), denk er dan ook even aan om je telefoon schoon te maken. Hoe schoner de telefoon, hoe minder kans bacteriën erop kunnen overleven. Poetsen met ontsmetter of handengel is niet goed voor je telefoon. Er zit een beschermlaag op en deze kun je met schoonmaakmiddel verwijderen. Even je telefoon afwrijven met een microvezeldoekje schijnt voldoende te zijn (maar een spraytje glas-reiniger is helemaal top).

Luchten en slapen

Luchten en slapen

Dit jaar hebben we ook geleerd over aerosolen. Dus: zet die ramen open mensen. Even dagelijks het huis luchten doet wonderen. En vergeet jezelf ook niet te luchten. Ga lekker naar buiten als het kan. Snotter je, hoest je, blijf dan maar lekker binnen. En ga even met je hoofd uit het raam hangen. Frisse lucht doet een mens goed.

Ook schijnt een goede luchtvochtigheid in huis te helpen. Bij te droge lucht gedijen virusdeeltjes beter. En dat willen we niet. Er zijn tal van apparaten om te luchtvochtigheid te reguleren. Als we mochten kiezen, namen we die van Dyson. Een luchtreiniger, luchtbevochtiger en ventilator in één. Maar nu voor de hoogste nood hebben we gewoon waterbakjes aan de radiatoren hangen.

Als je dan toch die reistijd naar het werk bespaart. Als je dan toch avonden op een rij in huis zit. En als je dan toch al je dates moet afzeggen. Ga dan lekker op tijd slapen. Eindelijk eens op tijd naar bed en die 8 uur slaap pakken. Laat Covid-19 dan nog ergens goed voor zijn.

Mediteren en sporten

Mediteren en sporten

Juist nu moeten we fit blijven en bewegen is goed voor de mens. In het voorjaar waren de sportscholen dicht. En ook nu is het soms nog aanpassen. Bewegen met online support kan ook:

  1. House of Deeprelax biedt tijdelijk gratis online yoga Nidra (aka slaap yoga) sessies aan
  2. Op de app Insight Timer kun je gratis online meditaties volgen
  3. Bij The House of Yoga van Delight Yoga kun je online yoga en meditatie doen
  4. Er zijn tal van online sport programma’s zoals het Nederlandse Rock Your Body van de meiden van The Green Happiness. Internationale online work out app zijn er onder andere Sweat (van de knappe Kayla Itsines) en Centr (heeft er niks meer te maken dat we oprichter Chris Hemsworth zo mega sexy vinden hoor). Maar goed, de keuze is reuze.

RIVM

RIVM

Nooit gedacht dat we iets zo on-sexy‘s (sorry) als het RIVM op Barts Boekje zouden schrijven. Maar we doen het toch. Volg vooral de gegeven maatregelen van het RIVM op zodat we de verspreiding van het coronavirus zo snel mogelijk kunnen indammen. Want uiteindelijk willen we allemaal snel gewoon weer gezellig doen.

De belangrijkste maatregelen die je volgens het RIVM kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
  • Houdt 1,5 meter afstand van anderen