20 december 2023, door Jip Groot

Dé tips voor (beginnende) reis- en/of interieurfotografen: een Q&A met fotograaf Emma Peijnenburg

20 december 2023, door Jip Groot

Dé tips voor (beginnende) reis- en/of interieurfotografen: een Q&A met fotograaf Emma Peijnenburg

Via het welbekende instagram zijn er altijd een aantal vragen die steeds weer terugkeren. En omdat datzelfde instagram helemaal niet handig is voor wie iets terug wil vinden, of voor wie meer te vertellen heeft dan in 2200 karakters past, mogen we deze graag voor het eggie beantwoorden in een artikel hier, zodat je alles rustig door kunt lezen en steeds weer terug kunt vinden. De vraag van vandaag?

’'Alles wat je wil weten als startende reis- en/of interieurfotograaf!’’

Natuurlijk vroegen we het aan de fotografen met wie we zelf het aller liefst werken, stuk voor stuk autodidacten die zichzelf ooit ook deze vragen stelden. En ze nu voor ons beantwoorden. Deze editie: fotograaf Emma Peijnenburg.

De do's, don't én de beste tips van fotograaf Emma Peijnenburg

De do's, don't én de beste tips van fotograaf Emma Peijnenburg

Fotografe Emma Peijnenburg wilde fotograaf worden. Had een goed oog, de drive, creativiteit en een fikse dosis doorzettingsvermogen. Ervaring? Dat niet. Maar al doende leert men, en Emma is het levende bewijs dat hard werken zijn vruchten afwerpt. Lees hier hoe ze begon.

 

Hoe werk je met (tegen)licht?

Bedenk goed waarom je tegenlicht wilt gebruiken in je foto. Ik ben er dol op en vind het heel sterk om een verhaal te vertellen en ook sfeervol in een mooie serie afgewisseld met foto’s met het licht mee. Tegenlicht ls een mooie manier om met de zon te spelen, letterlijk de zon te vangen of bijvoorbeeld een doorkijkje vast te leggen of een mooi silhouet naar voren te brengen. Een hele simpele en goedkope manier om licht terug te laten kaatsen naar je onderwerp is het werken met een reflectiescherm.

Hoe blijven foto’s van hoge kwaliteit als je ze als stories/post plaatst?

Foto’s verliezen helaas altijd wel wat kwaliteit op Instagram maar over het algemeen geldt; hoe langer de route is, hoe slechter de kwaliteit. Sla dus geen foto’s op via whatsapp, of op lage resolutie uit bewerkings apps. Wist je dat je bijvoorbeeld ook RAW foto’s kunt bewerken op je telefoon? Persoonlijk ondervind ik niet al te veel problemen, maar ik verklein mijn beelden ook niet voor instagram. Dus Airdrop of Wetransfer, of via een app op hoge resolutie opslaan.

Hoe kun je fijn en snel foto’s bewerken, zonder dat ze er te overdreven uitzien? / Wat zijn de beste tips/tricks qua bewerking?

Quick tools die ik zelf bijna altijd gebruik in bijvoorbeeld een app als VSCO cam (sowieso top app): 1. Meer clarity, 2. Meer warmte, 3. Minder verzadiging, 3. Meer levendigheid, 4. Meer zwarttinten, 5. Minder helderheid 6. Meer schaduw. Daarnaast als tip om te kijken wat je mooi vindt aan de foto en dat te versterken. Als dit de mist is, zou ik bijvoorbeeld de foto koeler en winterser maken, als het een fris interieur is probeer ik de geeltinten te verwijderen en meer helderheid toe te voegen. Een foto met tegenlicht mag juist warmer en intenser etc. Versterk dus wat er al is in je beeld.

Waarom is het vinden van hulp zo lastig qua uitleg?

Naar wat voor hulp ben je op zoek? Ondernemen? Belichting? Techniek? Persoonlijk heb ik het idee dat er een overvloed is aan informatie, kijk bijvoorbeeld eens op YouTube naar tutorials. Ook weet ik dat @studiobatik _ bijvoorbeeld laatst een workshop heeft georganiseerd in het werken met (flits)licht en @muk.vl een mooie photo course via @capturethatinterior. Een andere tip is om apparatuur te lenen bij bijvoorbeeld Budgetcam en lekker verschillende dingen te gaan experimenteren!

Welke lenzen zijn het beste?

Zó afhankelijk van wat voor soort fotografie je voor wilt gaan, persoonlijk ben ik groot fan van de 35mm 1.4, (Reis, documentaire) 85 mm 1.2 of 50mm 1.4 (Portret) (budget-proof) of de 24-70mm of 28-70mm lens voor lifestyle/allround benadering.

Waar begin ik als startende fotograaf?

Grote vraag. Vooral heel veel maken waarvoor je gevraagd wilt worden. Zie dit echt als een investering in je fotografie carrière. Leg contact met merken/winkels/modellen en ga eropuit. Probeer je niet met andere te vergelijken en je eigen niche te vinden, dit hoeft niet persé een keuze te zijn in bijvoorbeeld interieur of portret maar eerder in het creëren van een herkenbare eigen stijl. Wat maakt jouw werk of jouw manier van werken onderscheidend?

Wat is een goede camera voor een beginner die mooiere foto’s wil maken dan met een iPhone?

Altijd heel veel camera-vragen, en heel eerlijk; dit vind ik altijd heel lastig te beantwoorden… Hoe vaak fotografeer je? Wat vind je belangrijk: gewicht, resolutie, hoge ISO, budget etc? En dan kijken dan naar een passend exemplaar…

Q&A Nikon

Q&A Nikon

Om je carrière als echte fotograaf te starten, is het hebben van een goede camera natuurlijk stap 1. We hebben een ervaren Nikon expert gesproken en laat hij ons nou de beste tips hebben gegeven aan de hand van jullie gestelde vragen.

Wat is een goede camera voor een beginner die mooiere foto’s wil maken dan met een iPhone?

De Nikon Z50 of  Nikon Zfc zijn ideale camera’s als je wilt beginnen met fotografie. Deze hebben veel voordelen ten opzichte van een Iphone en je kunt als je je niche hebt gevonden het systeem verder uitbreiden om nóg mooiere foto’s en video’s te maken. Bijvoorbeeld bij portretten, landschap of macro. Door de grotere sensor op de camera ten opzichte van de Iphone krijgen de foto’s meer resolutie, meer diepte en minder ruis. Last but not least, met deze twee camera’s kun je ontzettend leuk experimenteren met weinig licht, filters, LED/flits lucht en lange sluitertijden.

Welke camera raad je aan als je al iets meer ervaring hebt?

Voor de ervaren fotograven onder ons, is een full-frame camera zoals de Nikon Z6II of de nieuwe Nikon ZF aanraders. Maar concentreer je niet teveel op de bodies, maar check ook of je nog blij bent met je lens. De fullframe body brengt je een stap dichterbij bij professionele resultaten.

Waar kan ik een workshop volgen met mijn eigen camera? Inclusief workshop lightroom bijvoorbeeld.

De Nikon School geeft workshops en biedt ook privé workshops aan. Maar wellicht dat de camerazaak bij je in de buurt ook workshops geeft. Op Youtube kun je eindeloos inspiratie en educatie video’s volgen, zoals op Nikon Europe – YouTube

Welke lenzen zijn het beste?

Dat is voor iedereen verschillend, de een kan heel blij worden van een 600mm tele lens maar een ander wil wellicht landschappen fotograferen. Een prima allround lens voor reizen met de cropframe camera is de DX Z18-140mm. Heb je een fullframe dan kom je uitstekend uit de voeten met de Z 24-200mm. De S class lenzen van Nikon hebben de beste optische kwaliteit en zijn daardoor een stuk duurder.

Welke camera kan ik het beste gebruiken voor interieurfotografie die gemakkelijk is in gebruik?

Eigenlijk is iedere camera hiervoor geschikt maar kijk vooral naar de lens. Bij interieur fotografie wordt vaak gebruik gemaakt van een groothoek lens bijv. de Z 14-30mm om zoveel mogelijk in beeld te brengen. Doordat je ook gebruik maakt (vaak) van een statief en je dus op lage ISO kan schieten hoef je niet de meest snelle sportcamera te hebben. De Z30, Z 50 of Z fc is ideaal om te beginnen icm de Z16-50mm kitlens.

Waar kun je de beste filters/presets vinden?

Naast de in-camera filters kun je ook experimenteren met externe opschroefbare filters bijv. polarisatie filters en ND (Neutral Density) filters. Het Pol filter zorgt dat reflecties verdwijnen, zo kun je de spiegeling van water weg halen en groen/blauwtinten in de lucht versterken. Met de ND filters, een soort van zonnebril voor je lens, kun je met langere sluitertijden werken waardoor water er melkachtig op de foto zichtbaar wordt en met langere sluitertijden schieten.