28 mei 2024, door Jip Groot

Tips van de pro’s voor startende reisfotografen, met dank aan Nikon fotograaf Russell Pearson

28 mei 2024, door Jip Groot

Tips van de pro’s voor startende reisfotografen, met dank aan Nikon fotograaf Russell Pearson

Op reis gaan is natuurlijk heerlijk, dat hoeven we niemand uit te leggen. Of je nu kiest voor een actieve of ultieme chill reis; even weg zijn doet wonderen. En hoe leuk zijn de herinneringen? Stiekem het allerleukste. Die flashbacks waar je vervolgens urenlang over kunt napraten. Naast dat het schieten van mooie kiekjes een fijne hobby is, kun je er ook werk van maken. Wie weet start je je carrière als reisfotograaf. Zou zo maar kunnen. Maar waar begin je? Wat is de beste camera? Wat zijn de fijne kneepjes van het vak?

Laten we de perfecte pro nou hebben gevonden die ons haarfijn kan uitleggen wat de beste tips voor startende reisfotografen: Nikon fotograaf Russell Pearson. Take it away!

(meer weten over Russell? Yes please! Check dan meteen even zijn werk hier)

Let’s introduce Russell Pearson. Eerst was er Russells passie voor reizen, en het verkennen van nieuwe plaatsen, en zodoende ontstond zijn liefde voor fotografie – appeltje eitje. Hij probeert zichzelf uit te dagen en afbeeldingen vast te leggen die nét anders zijn dan ‘de rest’. Zijn werk is gepubliceerd in onder andere de National Geographic-kalender en de website van BBC Earth.

Wat wil je weten als beginnende reisfotograaf?

Tja… Wat wil je weten als beginnende reisfotograaf? Eigenlijk alles. Good news, Russell neemt je mee. Bij het begin beginnen dus maar. Want wat wil je doen met de foto’s? Wat zijn je doelen en thema’s? Zoek dat eerst uit. Definieer je interesse en focus. Wil je culturele aspecten vastleggen, landschappen verkennen of juist portretten schieten? Hoe belangrijk vind je de kwaliteit? Hoe veel gewicht kan en wil je meenemen?

Wat je kiest vertaalt zich namelijk door in de apparatuur die je koopt, welke camera en welke lens is afhankelijk van wat je wilt gaan fotograferen. Ook belangrijk zijn de compositieregels, zoals regel van derden, framing en het gebruik van lijnen om boeiende beelden te creëren. Wees daarnaast altijd bewust en respectvol ten opzichte van de lokale cultuur en bevolking, vraag toestemming en respecteer lokale gebruiken.

Een goede camera om mee te beginnen is bijvoorbeeld de Nikon Z fc of Nikon Z 5. Belangrijk vind ik hoe een camera voelt in je handen, en voor reizen dat-ie niet te zwaar is. Ik werk al jaren met Nikon en dat is voor mij heel vertrouwd. Als je echt serieus bent over reisfotografie dan is de Nikon Z 8 een absolute aanrader. Ligt deze net boven je budget, dan zijn de Nikon Z 7II of Nikon Z 6II beide een uitstekende keus.

Tegenwoordig kun je – met de camera’s van nu – meteen zien (in de camera) wat je instellingen doen op een foto. Tegenlicht is heel mooi, zeker in reisfotografie, maar ook lastig. Wil je juist de voorgrond goed belicht hebben, dan worden de highlights van de zon met tegenlicht net te veel… Ik maak meestal gebruik van bracketing in camera: een foto voor de lucht, een voor de middengrond, en een voor de voorgrond, en dan in Photoshop samenvoegen zodat het een perfect belichte foto is. Wel even een trucje ja, maar dat kun je leren! Of je kunt ervoor kiezen om de achtergrond juist overbelicht te hebben zodat het beeld iets meer glow heeft. Wat je zelf mooi vindt.

Om ervoor te zorgen dat foto’s van hoge kwaliteit blijven wanneer je ze als stories of posts op Instagram plaatst, is het belangrijk om te zorgen dat de oorspronkelijke afbeelding een goede resolutie heeft. Vermijd ook het gebruik van compressie bij het uploaden, omdat dit de kwaliteit kan verminderen. Platforms zoals Instagram kunnen echter automatisch compressie toepassen, dus je kunt experimenteren met verschillende instellingen en formaten om de beste resultaten te krijgen.
Ik schiet altijd in RAW en in de hoogste kwaliteit, hier wordt geen enkele bewerking toegepast, in Adobe RAW en Photoshop kan ik mijn highlights en shadows weer terughalen en eventueel verscherpen of kleuren aanpassen. Ik vind zelf dat bewerking net een beetje the icing on the cake is. Maakt een mooie foto nog beter. Ik gebruik dus altijd Adobe RAW voor initiële bewerking van licht/kleuren en dan maak ik het af in Photoshop met kleine tweaks. Wat je ook zou kunnen doen, is een filter gebruiken in Lightroom die past in jouw smaak en stijl.

Al blijft de belangrijkste tip: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Probeer niet te veel aan een foto te bewerken, laat het er wel natuurlijk uitzien: subtiele aanpassingen zijn vaak het beste.

Speel met je belichting, contrast en verzadiging maar wees zorgvuldig dat het er niet onnatuurlijk uitziet. Hetzelfde geldt voor verscherpen van foto’s, te veel kan artefacten veroorzaken.

Natuurlijk kun je ook een workshop volgen. Het beste is om te kijken of er iets in de buurt is waar je meer over de basisinstellingen van je camera kunt leren, en over zaken als ISO, diafragma, sluitertijd en compositie. Vervolgens kun je deze informatie gebruiken om je eigen smaak en stijl te vinden. Create don’t copy.

Ik neem meestal mijn NIKKOR 24-70mm 2.8 en 50mm 1.8 mee, soms een NIKKOR 70-200 of 14-24mm (allemaal van Nikon), maar dit hangt helemaal af van wat en waar ik shoot… Nogmaals: oefenen, oefenen, oefenen.

Als je eenmaal op pad bent, denk dan aan het volgende:

Als je eenmaal op pad bent, denk dan aan het volgende:

1.Leg interactie vast. Fotografeer mensen terwijl ze met elkaar praten, lachen of bezig zijn met dagelijkse activiteiten. Dit brengt natuurlijkheid in je foto’s.

2.Gebruik een groothoeklens. Hiermee kun je meer van de omgeving vastleggen en context toevoegen aan je portretten.

3.Focus op details. Zoom in op interessante details zoals handen, ogen, of kleding. Dit kan een verhaal vertellen en de kijker betrekken.

4.Maak gebruik van omgeving. Gebruik de omgeving creatief in je composities. Laat mensen opgaan in de architectuur of de natuurlijke elementen om een interessant beeld te creëren.

5.Vraag om toestemming! Als je mensen rechtstreeks fotografeert, vraag dan om toestemming. Dit toont respect voor je onderwerpen en kan resulteren in meer ontspannen foto’s. Onthoud dat het belangrijk is om respectvol te zijn bij het fotograferen van mensen en hun culturen. Luister naar verhalen, maak connecties en wees bewust van lokale gebruiken. Dit zal je helpen om authentieke en respectvolle foto’s te maken.

6.Ga op ooghoogte voor een intiemer portret.

7.Candid shots. Fotografeer mensen terwijl ze zich niet bewust zijn van de camera. Dit kan leiden tot spontane en authentieke momenten.

Tot slot wat wijze raad van Russell:

Tot slot wat wijze raad van Russell:

1.Leer je apparatuur kennen! Leer over belichting, compositie en focus.

2. Bouw een portfolio op. Begin met het maken van foto’s, en bouw een portfolio op die je stijl weerspiegelt.

3.Bestudeer andere fotografen. Kijk kritisch naar andere reisfotografen en hun technieken.

4.Gebruik Social Media. Deel je werk op platforms zoals Instagram of Facebook waar je ook feedback kan ontvangen en jezelf zichtbaar maakt.

5.Reis lokaal! Je hoeft niet altijd naar een verre bestemming te gaan om interessante foto’s te maken.

6. Leer van fouten. Wees niet bang om te experimenteren en maak fouten, hoort ook bij het proces!