29 januari 2024, door Jip Groot

Dé tips van een fotograaf: een Q&A met fotograaf Nina van Hilst

29 januari 2024, door Jip Groot

Dé tips van een fotograaf: een Q&A met fotograaf Nina van Hilst

Hoe schiet je nou de mooiste vakantiekiekjes? Leg je de fijnste momenten vast, alleen of met de hele bende? Dat vinden we (laten we eerlijk zijn) allemaal belangrijk, want hoe leuk om later terug te kijken op deze momenten die er ook nog eens knap uitzien. We beantwoorden veel van jullie gestelde vragen in een artikel hier, zodat je alles rustig door kunt lezen en altijd bij de hand hebt. Is dat even handig. Laten we starten met het onderwerp van vandaag (tromgeroffel):

 

“Alles wat je wil weten als startende (reis)fotograaf!’’

 

Natuurlijk vroegen we het aan niemand minder dan Nina van Hilst, onderdeel van de Barts Bende a.k.a. team Barts Boekje. Naast schrijven, is haar andere professie fotografie. Van motherhood tot de mooiste plekken ter wereld.

De tips, tricks en dont's van fotograaf Nina van Hilst

De tips, tricks en dont's van fotograaf Nina van Hilst

Nina van Hilst is naast het oudste Barts Boekje familielid (in Barts Boekje jaren hè, in Barts Boekje jaren…), ook een ervaren fotograaf. Al meer dan acht jaar een onmisbaar part of the team en schrijft sinds dag één over duurzaamheid. Ze schiet jaloersmakende kiekjes. Van familiefotografie en bedrijfsfoto’s tot aan moederschap sessies. Let’s start de Q&A.

Wat wil je weten als startende reisfotograaf?

Heeft je telefoon een goede camera, dan kom je ver, but nothing beats een goede (systeem)camera. Vooral op citytrips is een telefooncamera functioneel, in de straten en in leuke zaakjes. Voor natuur, weidse landschappen en mooie (horeca) interieurs geeft een professionele camera je gewoon veel meer mogelijkheden met diepte en licht.

Tip 1: ga op avontuur! Bezoek een nog niet bezocht bos in de buurt of een historisch dorp verderop. Boek dat ticket en neem die extra stappen om te kijken of je iets interessants kunt vinden. Wees nieuwsgierig en verdwaal soms een keertje.

Hoe werk je met (tegen)licht?

Zoek het licht op. Kies juist voor fel tegenlicht voor extra drama. Zoek bij weinig licht naar een vleugje licht en ga voor moody. En wil je een mooie selfie, draai dan rond om te kijken hoe het licht je het beste uitlicht.

Wat is een goede camera voor een beginner die mooiere foto’s wil maken dan met een iPhone?

De Nikon Z fc systeemcamera. We hebben deze camera ook als ‘kantoor’ camera en hij gaat eigenlijk op alle Barts Boekje reizen mee. En verder vind ik, zeker voor portretten, de lens vaak belangrijker dan de camera.

Hoe blijven foto’s van hoge kwaliteit als je ze als stories/post plaatst?

Het beste kun je ze op je laptop bewerken (Lightroom), dan in JPEG zetten en dan pas naar je telefoon transferen.

Hoe kun je fijn en snel foto’s bewerken, zonder dat ze er te overdreven uitzien?

Je kunt de beelden van (bijvoorbeeld) de Nikon Z fc systeemcamera super eenvoudig met de SnapBridge app van de camera op je telefoon zetten. Het lijkt wel toveren! Echt een cadeau vind ik dat moment altijd. Vanuit daar werk je (op je telefoon) heel makkelijk in de Lightroom app en kun je, zonder veel kennis of ervaring, echt al tot heel indrukwekkend beeld komen. Speel met contrast (niet té veel), brightness, licht (probeer ook eens wat donkerder, dat is soms ook erg mooi) en warmte. Wil je écht bewerken, schiet dan als RAW bestand en bewerk in Lightroom op je computer.

Zijn Barts Boekje foto’s bewerkt? Met een filter? Is het gangbaar om te bewerken?

De meeste influencers gebruiken wel een filter of bewerken de foto’s iets op Instagram. Dit kan op zich al door altijd dezelfde filter aan te houden in je telefoonfoto’s. Al is er ook een trend om foto’s (en jezelf) te laten zien zoals ze zijn. Doe wat goed bij jou voelt.

Waarom is het vinden van hulp zo lastig qua uitleg?

Er zijn fotografen die hier cursussen in geven. Je kunt ook je favoriete fotograaf benaderen of ze je een beginnerscursus willen geven.

Hoe ga je als startende reisfotograaf aan de slag zonder dagenlang met nabewerken en uitzoeken bezig te zijn?

Selecteer al tijdens je trip. Na iedere dag selecteer je de foto’s die je dan het leukst vindt. En houd je bewerkingen minimaal. Als je aandacht besteedt op het moment van fotograferen dan hoef je ook weinig te bewerken.

Wat zijn de beste tips/tricks qua bewerking?

Ga je voor écht of ga je voor net een beetje jus? Het is goed om je eigen stijl te ontwikkelen. De een houdt van lichte beelden, de ander juist van donker. Gebruik nooit té veel filter, contrast of saturatie.

Wat is de beste instelling voor foto’s met een Iphone?

Er is geen “de beste”. Houd je van lichte of juist donkere foto’s? Sowieso een tip om met een camera app te fotograferen. iPhone heeft iets geks dat hij na moment van fotograferen je foto vanzelf “beter maakt” wat de sfeer van je foto beïnvloedt. En dit kan niet uitgezet worden.

Welk programma gebruik je bij het bewerken van foto’s?

Op de telefoon gewoon in de standaard foto-app en met camera in Lightroom. Lightroom heeft ook een app maar je kunt hierop geen RAW photos bewerken.

Waar kan ik een workshop volgen met mijn eigen camera?  Inclusief workshop Lightroom bijvoorbeeld.

Er zijn workshops via Instagram te vinden. Ik heb het ook weleens gedaan en vond het heel leuk. En ik ken vast nog fotografen die het ook leuk vinden om te doen. Dus neem vooral contact op met mij of je favo fotograaf.

Welke lenzen zijn het beste?

Ook dit hangt weer van je wensen af. Voor portretten werk ik graag met een vaste lens (bijv. een 35mm of 50mm) en op reis ga ik soms voor een diverse lens (24-70mm). Ga je echt de weidse natuur in dan wil je wellicht een telelens gebruiken.

Hoe kom je als (startende) fotograaf met een reportage in een blad? Bijvoorbeeld Vogue/Living/Elle.

Trek de stoute schoenen aan en benader ze! Nu werken bladen vaak jarenlang met vaste fotografen maar wie weet zijn ze net op zoek naar jouw beeldverhaal.

Waar begin ik als startende fotograaf?

Doen, doen, doen! Ben je portretfotograaf dan kun je mensen in je omgeving gaan fotograferen. Wil je reisfotograaf worden, trek er dan op uit. Zorg dat je je beelden regelmatig op Instagram en LinkedIn (ja echt) post zodat mensen je werk kunnen leren kennen.

Waar kan ik een workshop volgen met mijn eigen camera? Inclusief workshop lightroom bijvoorbeeld.


De Nikon School geeft workshops en biedt ook privé workshops aan. Maar wellicht dat de camerazaak bij je in de buurt ook workshops geeft. Op Youtube kun je eindeloos inspiratie en educatie video’s volgen, zoals op Nikon Europe – YouTube

Welke lenzen zijn het beste?


Dat is voor iedereen verschillend, de een kan heel blij worden van een 600mm tele lens maar een ander wil wellicht landschappen fotograferen. Een prima allround lens voor reizen met de cropframe camera is de DX Z18-140mm. Heb je een fullframe dan kom je uitstekend uit de voeten met de Z 24-200mm. De S class lenzen van Nikon hebben de beste optische kwaliteit en zijn daardoor een stuk duurder.

Welke camera kan ik het beste gebruiken voor interieurfotografie die gemakkelijk is in gebruik?


Eigenlijk is iedere camera hiervoor geschikt maar kijk vooral naar de lens. Bij interieur fotografie wordt vaak gebruik gemaakt van een groothoek lens bijv. de Z 14-30mm om zoveel mogelijk in beeld te brengen. Doordat je ook gebruik maakt (vaak) van een statief en je dus op lage ISO kan schieten hoef je niet de meest snelle sportcamera te hebben. De Z30, Z 50 of Z fc is ideaal om te beginnen icm de Z16-50mm kitlens.

Waar kun je de beste filters/presets vinden?

Naast de in-camera filters kun je ook experimenteren met externe opschroefbare filters bijv. polarisatie filters en ND (Neutral Density) filters. Het Pol filter zorgt dat reflecties verdwijnen, zo kun je de spiegeling van water weg halen en groen/blauwtinten in de lucht versterken. Met de ND filters, een soort van zonnebril voor je lens, kun je met langere sluitertijden werken waardoor water er melkachtig op de foto zichtbaar wordt en met langere sluitertijden schieten.