Zweden1 juni 2019, door Maartje Diepstraten

De Zweedse droom bestaat en het heet de Stromma Farm Lodge

Zweden, 1 juni 2019, door Maartje Diepstraten

De Zweedse droom bestaat en het heet de Stromma Farm Lodge

Nu is er een Zweedse plek, behoorlijk in het landelijke niets, dat alle beeldige gelukzalige boxen aantikt: de Stromma Farm Lodge. Je kunt er logeren in de B&B, aanhaken voor de lunch of een dansje wagen tijdens een van de boerenstijl dansavond met live muziek. Net als in de film (ik wil het).

Stromma Farm Lodge Zweden

Stromma Farm Lodge Zweden

Oke, helemaal in het afgelegen niets staat de logeer- en cafe-boerderij niet: ongeveer een uur rijden vanaf Gothenburg (wat een hele leuke stad is, werd ons verteld, weten we zelf nog niks van maar gaan we snel uitzoeken), en 2,5 uur vanaf Kopenhagen (wat zeer zeker een hele leuke stad is, weten we alles van en dat lees je hier: Barts Boekje x Kopenhagen). En, ook belangrijk, nee, nog belangrijker: een kwartier en je staat aan die welbekende idyllische Zweedse kust.

Hoe wij dat voor ons zien? Een Zweedse roadtrip van Kopenhagen naar Gothenburg via de (beeldschone!) kuststrook, de aantrekkelijke kleine plaatsje en dan sowieso een nacht of twee bij de Stromma Farm Lodge logeerboerderij. Het cafe is een sober ingerichte zaal die toch sfeervol is, dan sfeertje dat alleen de Zweden (en oké, ook de Denen) voor elkaar lijken te krijgen. De bar is het epicentrum en het is er alle dagen van de week gezellig: als ze eigenaren een muziekavond hosten hangt de buurt er rond en op andere dagen is het er een zoete inval van kinderen, hun ouders, buurtbewoners en passanten op zoek naar thee en taart én naar een van de prachtige interieurzaken die de Stromma Farm Lodge verkoopt: op deze manier kwamen wij er namelijk ook terecht. De Lodge verkoopt er namelijk onder andere HK Living, wat ons Hollands hart weer een beetje sneller doet kloppen (zo zijn we dan ook wel weer). Afijn, de Stromma-ers, en dan vooral eigenaresse Marina Evertsson die de styling deed, de inkopen doet, de koekjes bakt en er ook met haar gezin woont heeft smaakt. En wij willen een beetje van wat Marina heeft, dat begrijpt u.

Klein beetje terug nog: zoals alle goede dingen in het leven is ook de reden van het (lokale) succes van de Stromma Farm Lodge simpel: de Zweedse droom begon toen Marina en haar man boer Klas Ivarsson, meer land kochten om meer dieren te kunnen houden en zodoende hun boerderij uit te bouwen. Op die nieuwe grond van de familie stond al een woonhuis met bijbehorende molen, slechts twee kilometer van hun eigen huis. Tel daarbij op dat het Marina al een tijdje dwars zat dat er voor jonge mensen (eind twintigers en jonge gezinnen) niet zo gek veel (eigentijds) te beleven was in de buurt. En zoo ontstond de Lodge: eerst een succesvol café, later de B&B. Wat je noemt uitstekende timing.

Het goede leven boek je hier: Stromma Farm Lodge