Nederland, Amsterdam3 september 2016, door Maartje

Stuyvesant Wijnlokaal Amsterdam (Haarlemmerstraat)

Nederland, Amsterdam, 3 september 2016, door Maartje

Stuyvesant Wijnlokaal Amsterdam (Haarlemmerstraat)

Geen maaltijd zonder wijn. Of eigenlijk: geen dag zonder wijn (een dag zonder avondmaal wil nog wel eens voorkomen maar geen glas wijn na het werken... Zelden). Ach, we kunnen er maar net zo goed eerlijk over zijn. Het mooie van al dat geslobber is dat we onszelf inmiddels best hobby-kenners durven te noemen. Jawel, smaken verschillen en wij gaan niet bepalen wat je lekker moet vinden, maar feit is wél dat de ene wijnhandel of het ene restaurant, het andere overtreft in originele keuzes en verscheidenheid. Bij het nieuwe wijnlokaal Stuyvesant aan de Haarlemmerstraat, onderdeel van het prachtige West-Indisch Huis - trouwlocatie vooral - is dat laatste het geval: overtreffende trap. Er staan er ruim honderd wijnen op de menukaart, veel daarvan per glas te bestellen en bovendien kent het personeel die kaart (voor zover wij in kunnen schatten) by heart. Wat een mooiere omschrijving is dan 'uit het hoofd' want de luitjes van Stuyvesant hebben hart voor hun wijnen en doen hun uiterste best je hét glas te serveren.

Barts-Boekje-stuyvesant 1

Honger? Kan ook. Stuyvesant Wijnlokaal heeft behoorlijk goede borrelhappen, op een plankje en lekker fiks in de porties. Kies je wijn of champagne en de Stuyvesanters vertellen je wat je er bij te snacken kunt nemen. Vinden we leuk. En lekker. Niet onbelangrijk: naast borrelen, binnen of buiten op het smalle maar fijne terras (waar je nu eens niet óp de stoep zit) is uitgebreid dineren ook een aanrader, net als lunchen. Laat dat maar aan de vier eigenaren over die ten eerste jarenlange horeca-ervaring hebben, en, ten tweede, waarvan één van de vier Wim Wiersma is, de man achter het Utrechtse Lefebvre dat in 2014 ‘Wine Bar of the Year’ werd. Just saying. Stuyvesant Wijnlokaal

Overigens is het bal aan de Haarlemmerstraat aangezien een paar deuren verder ook Het Warenhuis (bijna) open is. Meer over Het Warenhuis lees je hier: Het Warenhuis.