Nederland, Maastricht30 oktober 2020, door Barts Boekje

The Brickroom in Maastricht: LEGO-festijn voor jong en oud

Nederland, Maastricht, 30 oktober 2020, door Barts Boekje

The Brickroom in Maastricht: LEGO-festijn voor jong en oud

Bart bouwt. Zoveel is duidelijk. We bouwen graag met rotan kindermeubelen, 3D kunst voor aan de muur of gewoon knappe geurkaarsen. Maar waar we ook graag mee bouwen? LEGO. Ja, het is heus. Noem het nostalgie, noem het jeugdsentiment of noem het een gezellige bezigheid met de kids. LEGO is leuk. Daarom gaan we binnenkort een nog langer weekend dan normaal naar Maastricht, want daar heb je nu The Brickroom Maastricht.

Misschien, mits je LEGO Masters op RTL4 hebt gekeken, gaat er een blokje rinkelen. Zo niet, dan nemen we je even mee terug in de tijd. Naar maart van dit jaar, toen de – wat nu heet – ‘eerste’ lockdown haar intrede deed.

Winkels sloten hun deuren, sportscholen gingen dicht, de horeca zat op slot. We konden niet veel anders dan naar een beeldscherm kijken en streamingdiensten waren nog niet voorbereid op kijkers die opeens alle tijd hadden om selectief te zijn. Kortom, het aanbod was matig. En wat doe je als het aanbod van streamingdiensten matig is? Je valt terug op ouderwetse televisiekanalen, zoals RTL4.

Daar werd het eerste seizoen van LEGO Masters afgetrapt, een programma leuk voor jong en oud. Acht duo’s, variërend van jonge studenten tot vrouwen en mannen van middelbare leeftijd, moesten binnen een bepaald aantal uur een bijzondere LEGO-opdracht volbrengen. Zo moesten ze bijvoorbeeld een stad uit de Middeleeuwen, een meterslange brug of een bewegend dier bouwe.

Duizenden 'minifigs'

Duizenden 'minifigs'

Leuke twist was dat de deelnemers de spectaculaire bouwwerken helemaal uit het hoofd moesten bouwen. De enige hulpmiddelen waar ze gebruik van mochten maken waren een pen en papier. Het vereiste een knap staaltje inzicht en creativiteit, precies datgeen wat leuk was om naar te kijken tijdens de lockdown.

Maar om een lang verhaal kort te maken: een andere twist in het programma was de ‘brick room’. Zie het als een minimagazijn waar alle denkbare steentjes op kleur zijn gesorteerd. Een walhalla voor de LEGO-bouwers. Naast miljoenen blokjes stonden er ook duizenden mini figures (‘minifigs’ in LEGO-jargon, ofwel: de gele poppetjes) en accessoires als LEGO-geurkaarsjes, LEGO 3D kunst klaar. Zowat alles wat we in het echte leven terugzien op Bart Bouwt. U begrijpt, ook wij vonden dit programma leuk om naar te kijken.

The Brickroom Maastricht

The Brickroom Maastricht

Afijn, in Maastricht is nu een heuse blokjeskamer nagebootst waar kinderen en volwassenen soortgelijke challenges kunnen uitvoeren. Ondernemers Eveline Lucassen, Nadine Pulles en Bart van Stiphout runnen samen een escape room in Maastricht, moesten in maart de deuren sluiten vanwege de lockdown en keken – net als een miljoen andere Nederlanders – naar LEGO Masters op televisie.

Het drietal werd enthousiast en besloot een ruimte vrij te maken voor The Brickroom. Wat volgde was een grote zoektocht op Marktplaats om vervolgens door het hele land partijen van gekleurde blokjes, accessoires en minifigs op te kopen. Het drietal besefte immers al snel: “Alles wat je als bouwer nodig hebt, moet er zijn. Anders kun je net zo goed met je LEGO thuis blijven spelen. The Brickroom moet juist alles overtreffen”. Om die reden hebben ze nu per kleur zo’n vijf kilo LEGO, keurig gesorteerd in doorzichtige bakken, gesprokkeld door heel het land.

“Gelukkig maar dat we zoveel tijd hadden, want LEGO kopen is één ding. Maar het sorteren, daar zijn we pas echt uren aan kwijt geweest. Denk maar niet dat mensen hun grote partijen blokjes sorteren voordat je ze komt ophalen, haha. Dat wordt allemaal bij elkaar gemieterd in een grote bak en veel plezier ermee”, legt Eveline uit.

Challenges voor iedereen

Challenges voor iedereen

Het resultaat mag er zijn. The Brickroom lijkt een regelrechte kopie van de echte brick room van teevee. Er staan werkbanken, er is een led wall en er is natuurlijk heel veel LEGO. Opdrachten variëren van een paar minuten tot een half uur of langer. Ook leuk: opdrachten kunnen altijd aangepast worden op de groep. Het idee is simpel: bouw binnen een bepaalde tijd zo goed mogelijk de opdracht.

Om die reden is The Brickroom leuk voor kinderfeestjes, vriendengroepen, vrijgezellenfeesten, teambuilding en familiedagen.

En voor de echte bouwers die geen genoeg kunnen krijgen van LEGO challenges: niet alle bouwstenen zijn tweedehands. De drie ondernemers investeerde ook in gloednieuwe bouwsets die je kunt huren. Zo kun je de Taj Mahal, die in de winkel 400 euro aantikt, enkele weken huren om vervolgens weer (compleet) terug te brengen. Wel met een voorwaarde: de blokjes moeten gesorteerd worden ingeleverd.

The Brickroom bevindt zich op loopafstand van het centrum van Maastricht.