28 februari 2021, door Sanne Carbaat

15 x restaurants waar we met Valentijnsdag gaan tafelen (door heel Nederland)

28 februari 2021, door Sanne Carbaat

15 x restaurants waar we met Valentijnsdag gaan tafelen (door heel Nederland)

Daar is die dan al weer, Valentijnsdag… The day you either hate or love. Nu zijn wij geen groots fan van deze dag (zacht uitgedrukt: elke dag samen zou een feestje moeten zijn, non?) maar zijn we er des te meer voor in om weer een nieuwe gelegenheid (lees: smoes) aan te grijpen om uitgebreid ergens te dineren. En tsja, nu Valentijnsdag in 2022 ook nog eens op maandag valt, toch een rijtje met de leukste opties. Oh! Hou dit lijstje in de gaten, want we blijven 'm aanvullen. Tot aan 2023 aan toe. 

THE DUCHESS, Amsterdam

THE DUCHESS, Amsterdam

THE DUCHESS in Amsterdam is altijd een goed idee. En helemaal met dit Be My Valentine menu. Al eerder gezegd maar hier nog een keertje: naar THE DUCHESS wil je bovenal voor de fántástische setting – maar echt. En ok, ook zeker voor het eten. King crab tagliatelle, tonijn tartaar of eendenborst. Oei, die keuze wordt lastig. 

THE DUCHESS 

Samabe, Haarlem

Samabe, Haarlem

In het Haarlemse zit Samabe: een Bali meets Haarlem café waar je Indonesisch kunt eten. En eerlijk is eerlijk, er gaat niks bovenop een nassi rendang en een biertje. En dit allemaal met je lover. Doen!

Samabe 

 

 

Zalmhuis, Rotterdam

Zalmhuis, Rotterdam

Het heerlijke Zalmhuis in Rotterdam heeft verse sushi net-een-beetje-anders, fijne taco’s en een optie tot high wine. Je wilt alles, want Zalmhuis is er ééntje waarbij je kunt dineren met uitzicht over de IJssel en Maas, het begint met de r en eindigt op omantisch.

Brasserie Zalmhuis

Bepita, Amsterdam

Bepita, Amsterdam

Met de meest verse ingrediënten combineert BEPITA de smaken van verschillende mediterrane steden in haar pitabroodjes. Luchtige brood met ontiegelijk goede vullingen zoals sappige lamskebab, gegrilde champignons of perfect malse rib-eye steak met tahini en een kick van zhug. Zeg nou zelf, een broodje Sabich is toch altijd een goed idee?

Bepita

Sjansz, Amsterdam

Sjansz, Amsterdam

Ik hoor u denken: restaurant Sjansz, he? Dat is eigenlijk restaurant Jansz in het Pulitzer Hotel. Hartje Amsterdam (hartje hartje, see what we did there?) en het restaurant is hé-le-maal geschikt voor Valentijn: meisje-meisjes (want roze gordijnen), mannen-mannen (want groot en licht en hufterproof), foodies (want lek-ker), wat-de-boer-niet-kent-dat-eet-ie-niet-ers (want volop Hollandse kost op het menu), onzekere koppels (het personeel kletst, als je wil, voor drie) en ga-wég-koppels. Allerleukst: tijdens het diner loopt er iemand rond om voor iedereen een persoonlijk gedichtje te schrijven.

Je kunt reserveren voor zondag 13 en maandag 14 februari.

Jansz

WILS Bakery Café, Amsterdam

WILS Bakery Café, Amsterdam

Niet de plek voor je tompoucen en witte bolletjes. Wél voor grote zuurdesembroden en knapperige poolish (type stokbrood) om mee naar huis te nemen én om te lunchen, borrelen en goed te eten. De inrichting is strak en modern, met veel lichte tinten hout, witte muren en een open, donkerblauw geverfd plafond, waar je de buizen nog kunt zien hangen. Zoals bij alle fijne tenten die weten wat goed eten is, is de kaart klein en met alleen maar lekkere dingen. Er staat van alles ‘moderns’ op het menu (burrata, butterfly kip, Burnt Basque cheesecake), maar ook een verrassende selectie aan – bijna ouderwetse – klassiekers. Voor de lunch heb je de mogelijkheid een twaalf-uurtje te bestellen (een favoriet) dat dagelijks wisselt. Samen brood scheuren, how romantic.

WILS Bakery Café en

Auberge Jean & Marie, Amsterdam

Auberge Jean & Marie, Amsterdam

Auberge Jean & Marie in De Pijp is de perfecte plek om een romantisch avondje te hebben samen met je Valentijn (of moeder, vader, vriend, vriendin, kan jou het schelen). Het niveau van het Franse menu is immer hoog en de vriendelijke service steevast top.

Auberge Jean & Marie 

De Luwte, Amsterdam

De Luwte, Amsterdam

Ten eerste: o het knappe Leliegrachtje. Ten tweede: o de relaxte sfeer. Ten derde: o het lekkere maal. Ten vierde: o o o perfect stekkie voor een romantisch avondje en er staat een banoffee dessert op de kaart. Jam! Restaurant de Luwte doet het gewoon, heel gewoon, alsof het niks is, en is daardoor heel gewoon precies zo’n favoriet restaurant. En pluspunt: er werkt lief personeel dat er zin in heeft je een leuke avond te bezorgen.

De Luwte 

Pestengasthuys, Zwolle

Pestengasthuys, Zwolle

Een eeuwenoud restaurant, met (laten we eerlijk zijn) niet het meest verfijnde interieur. Denk: klassiek, donker hout, wit tafellinnen en comfortabele stoelen. Maar het eten, de wijnen en de gastvrijheid (‘wil je nog een lekker kussentje in je rug’) maken dat voor de volle 100% goed. Hoewel, valt er iets goed te maken? Wat is er mis met een beetje minder hip en een vleugje meer klassiek? Ouderwetse romantiek.

Pestengasthuys

Café Caron, Amsterdam

Café Caron, Amsterdam

Zit je hier goed hoor voor Valentijnsdag. Echt, maar echt heel erg lekker Frans eten in De Pijp. Gerund door de zonen van topchef Alain Caron (met hulp van vaders) is fantastisch vanwege de klassieke looks en de goede keuken. Een restaurant waar tortelduifjes zich prima kunnen vermaken.

Café Caron

"

Check de nieuwste restaurants in Amsterdam voor meer inspiratie op romantisch vlak

"

Stadsvilla Sonsbeek, Arnhem

Stadsvilla Sonsbeek, Arnhem

Wil je het echt goed doen met Valentijnsdag dan zit er niks anders op dan richting Hartjesberg (geen grap) te crossen. What’s in a name. Hier staat een droom villa in Park Sonsbeek bovenop de Hartjesberg. Hier kun je happen met waan-zin-nig uitzicht over het park en de stad Arnhem. Jij en je moppie eten bij Sonsbeek en aftoppen met een grand-dessert. Mocht je dan willen afsluiten met een romantische overnachting? Check vooral de appartementen van Walburgis Residenties even.

Stadsvilla Sonsbeek 

Mr. Sammi, Roermond

Mr. Sammi, Roermond

Esthetisch en bouwtechnisch is er zo min mogelijk veranderd aan het prachtige monumentale pand waar Mr. Sammi in huist, wat zorgt voor een échte authentieke en historische sfeer. Hoge plafonds, ruw afgewerkte bakstenen muren, stalen ramen en zelfs de originele graffiti-tekeningen zijn bewaard gebleven. Top voor de niet zulke zoeterds en haters van roze. Ze hebben een heerlijk Valentijnsmenu, maar als je dat niet blieft, kun je ook gewoon van de kaart bestellen.

Mr Sammi

Callao Cevicheria Peruana, Scheveningen

Callao Cevicheria Peruana, Scheveningen

Dat de Peruviaanse keuken helemaal hot & happening is, hoeven we je niet te vertellen. Neem je Valentijnsdag first-date-material mee, dan is Callao Cevicheria een goede plek. Het uitzicht is meer dan top, zo kijk je uit op de haven in Scheveningen. Keuze is reuze op het gebied van cocktails en ook zijn er verschillende gerechten om te delen. En hé, zo leer je elkaar tenminste wel goed kennen.

Callao Cevicheria Peruana

 

Hokkai Sushi, IJmuiden

Hokkai Sushi, IJmuiden

Is het romantisch zitten? Nee, absoluut niet. Is het kneitergoede sushi? Ja, zeiden we met volle mond. Dus sluit je strandwandeling af met sushi van Hokkai, eet het binnen, in de auto of neem het mee naar huis voor wat extra sfeer.