Nederland, Amsterdam29 januari 2024, door Teun Tielen

De leukste vintage winkels van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 29 januari 2024, door Teun Tielen

De leukste vintage winkels van Amsterdam

Dat kleding kopen niet duurzaam is anno 2024 (voor de meeste mensen) geen verrassing meer. Het allerbeste is natuurlijk om zo min mogelijk te kopen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig is het niet zo zwart-wit en is er ook een middenweg. En dat is er eentje vol vintage winkels. Tweedehands shoppen is namelijk een stuk duurzamer dan nieuwe kleding kopen. Dit zijn de leukste vintage winkels van Amsterdam.

 

Voor de gevorderde schatzoekers hebben we ook de leukste kringloopwinkels van Amsterdam op een rij gezet.

Frou-Frou

Frou-Frou

Niet alleen een nieuwe look, ook een nieuwe coupe. Frou-Frou is een kapsalon en vintage winkel ineen. Je zou het souterrain aan de Kloveniersburgwal zo voorbij zou lopen (zonde), extra goed opletten dus. Frou-Frou wordt gerund door twee zussen. De ene zus zit in de winkel achter de naaimachine, de ander knipt en kleurt je haar. En kleding verkopen (en selecteren) doen ze allebei. Niet alleen de kleding is kleurrijk, ook de kapsels die hier worden geknipt zijn lekker extra (alleen de puntjes eraf mag ook hoor). Blauw, roze, panterprint… niks is te gek. Extra leuk is dat je hier gratis een frou frou (pony) kunt laten knippen.

Frou-Frou

The Collection One

The Collection One

The Collection One is the one and only winkel van Lisa Schotman. Lisa selecteert alle kleding die ze verkoopt zelf en verkoopt alleen spullen die ze zelf ook zou willen dragen. En dan niet alleen qua stijl, maar ook wanneer het over kwaliteit gaat. Alle labels worden nauwkeurig gecheckt en alle shirts worden gewassen voor ze in de winkel worden gehangen. Behalve vintage verkopen ze bij The Collection One ook kleding van een aantal duurzame merken. Een van die merken is het Nederlandse Rhea, waar je terecht kunt voor de allerlekkerste en mooiste knitwear. Tot en met eind februari delen de twee een winkel op de Prinsengracht, daarna zullen Lisa en haar kleding (hopelijk) op een andere plek in Amsterdam intrekken.

The Collection One

ENSŌ vintage

ENSŌ vintage

Fifty shades of grey and beige met hier en daar een vleugje kleur. Als er een winkel in het hokje ‘aesthetic‘ past is het wel ENSŌ vintage. In het atelier op de Elandsgracht wordt niet alleen kleding verkocht maar ook vermaakt. Bij ENSŌ hangen klassieke, minimalistische (designer) items van hoge kwaliteit. Af en toe dus met een twist (want vermaakt), altijd even stijlvol.

ENSŌ vintage

Nog meer in de Negen Straatjes

Nog meer in de Negen Straatjes

ENSŌ is niet de enige vintage winkel in de 9 Straatjes. Episode, een van de meest bekende ketens voor vintage heeft er ook een vestiging. Net als Zipper, die al sinds 1979 bestaat. Bij Bij Ons hangt voornamelijk kleding uit de jaren ’70 en ’80, bij Laura Dolls gaan ze nog iets verder terug in de tijd (jaren ’50). Om je outfit compleet te maken met een vintage designertas slaag je gegarandeerd (als je genoeg gespaard hebt) bij L’Étoile de Saint Honoré.

Indianaweg

Indianaweg

Net als Frou Frou wordt ook Indianaweg gerund door twee zussen. Romy en Débra begonnen in 2014 met het verkopen van vintage kleding en tien jaar later hebben ze twee winkels. Een deel van de kleding wordt ook via Instagram en Etsy verkocht, maar als je alles wilt zien kun je toch echt het beste langsgaan in de Pijp of op de Kinkerstraat. Behalve voor kleding kun je hier ook terecht voor tassen, (handgemaakte) sieraden, planten, kaartjes en duurzame make-up. Dankzij dat alles (hallo etalage vol planten) zien de winkels er extra gezellig uit.

Indianaweg

Marbles Vintage

Marbles Vintage

Marbles Vintage is precies wat er in je opkomt wanneer je aan een vintage winkel denkt. Volle rekken, veel kleur en prints en natuurlijk die typische geur. Marbles Vintage heeft drie vestigingen in de stad. Een op de Haarlemmerdijk (die straat is sowieso een aanrader, niet alleen voor vintage), een in de Pijp en een in de Staalstraat. Het aanbod is gevarieerd en de winkels zijn zeven dagen per week geopend.

Marbles Vintage