26 januari 2018, door Maartje

10 x moet je doen in Nijmegen

26 januari 2018, door Maartje

10 x moet je doen in Nijmegen

Nog steeds een redelijk onderbelichte parel is Nijmegen. Blame it on het slechte weer en dat het toch een tikkeltje uit de richting is, maar pinky promise dat hier verandering in gaat komen. Omdat toch gewoon een goed begin het halve werk is, hebben we weer een dag doorgebracht in deze heerlijke stad. Daarom: 10 x leuks en bovenal lekkers in de binnenstad van Nijmegen.

(bovenste foto door Unfolded voor Little Escapes)

 

 

Bistro Flores Nijmegen

Bistro Flores Nijmegen

Bistronomie noemen ze het, ‘cool cuisine’ anno nu: hippe bistro met echt goed, betaalbaar eten en bovenal een gezellige sfeer. Gerechten zonder moeilijkheden, maar die heerlijk zijn in hun eigen simpelheid. Met een keuken geïnspireerd door de seizoenen, is het hier genieten geblazen. Denk oesters, kreeft, gebakken sardines en een heerlijke steak. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overdekte patio met schuifdak, waar in de zomer in open lucht gegeten kan worden en in de winter onder een – van lampjes gemaakte – sterrenhemel.

Bistro Flores Nijmegen 

Philipse Brocante en Koffie

Philipse Brocante en Koffie

Een top-favoriet in het Nijmeegse waar je even naar op zoek moet. Loop een rondje om de kerk (kan niet missen) en je vind het, beloofd. Op mooie dagen is het terras buiten een hotspot on it’s own en binnen is de alles-vintage-inrichting overal even goed gelukt. Plus: vergeet niet de koffie met excellente macaron niet! Voor lunch, koffie, (een uitgebreide afternoon) thee, zoetigheid en algehele blijheid ga je naar Philipse Brocante en Koffie Nijmegen. Er zijn twee zaken naast elkaar: in het ene de brocante en in het andere de koffie. 

Philipse Brocante en Koffie

De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel
Het beste restaurant van Nijmegen volgens kenners? De Nieuwe Winkel. Het menu van Chef Emile van der Staak telt slechts zeven pijlers, waarvan je de eerste twee, amuses, sowieso krijgt. Uit de overige gerechten stel je een driegangenmenu samen maar voor een tientje meer bestel je gewoon de hele kaart. Dan heb je alleen bij het dessert nog de keuze tussen het toetje van het huis of kaas. Koken doet Van der Staak met ingrediënten die hij haalt uit het voedselbos bij Groesbeek, een initiatief van botanist Wouter van Eck; Van der Staak kookt met planten als lisdodde, Japans hoefblad en duindoornbes – goddelijk lekker.

De Nieuwe Winkel

Noach’s Spijshuys in Nijmegen

Noach’s Spijshuys in Nijmegen

Vintage radio’s, heel veel fotolijstjes, piano, overal planten, printbehang, bloemetjesservies, mix and match vloerkleden: dat is Noach’s Spijshuys in Nijmegen in het oostelijke deel van de stad. Een lunchroom opgezet door de Gezusters Jansen die onder andere uitblinken in alles wat ze zelf kunnen maken. Ik-lik-mijn-vingers-er-bij-af taarten, soepen, rijkgevulde lunchsalades, verse sappen en ga zo maar door. 

Noach’s Spijshuys in Nijmegen

"

Meer niet te missen tips, ook – zeker ook! – in Nijmegen vind je in de nieuwe uitgave van Little Escapes, Little Escapes Net over de grens.

"

Blue hotel

Blue hotel

Sowieso zijn we in love met Nijmegen. Wát een leuke stad. Een van de favorieten wat betreft het ‘in de stad logeren’ is het Blue Hotel in Nijmegen, een klein knap hotel met lounge, restaurant, bar én een conceptstore. De kamers zijn donker en mysterieus, de service top, er is Netflix op de kamers, het ontbijt is ruim en heerlijk maar blijf vooral even plakken voor de ‘afternoon tea’ (of kom pas je nest uit als het daar tijd voor is). 

Blue hotel

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

Ook in Nijmegen is het plantenfeest. Bij Bleshyou Plantenhandel is er dus ook de optie van planten ruilen en kopen. Dat ruilen is wel echt een uitkomtst he? Want wellicht past de plant helemaal niet meer bij je interieur? Of vind je hem gewoonweg niet meer mooi? Of wordt je plant oma? Breng of ruil hem dan bij Bleshyou voor een plant die beter bij je past, want – zo zegt Bleshyou – iedere plant heeft een levensverhaal en kent zo zijn eigen karaktereigenschappen. Bleshyou verkoopt geen perfecte planten, maar ruilt en verkoopt planten met een verhaal en voorkomt zo onnodig verlies van groen. 

Bleshyou Plantenhandel Nijmegen

FIKA

FIKA

Bekend woord? Kan: Fika staat voor een Scandinavisch koffiemoment of rustpauze – letterlijk betekent het ‘een moment nemen’. Dat moment waarop wij ons er vaak gemakkelijk vanaf maken met een snelle boterham uit het vuistje aan ons bureau. De Zweden, Denen en Noren niet, die nemen meer tijd voor hun smörrebröd. Die rustige, uitgebalanceerde fika naar Nederland halen, dat was het plan en vlak bij het bekende Faberplein, waar ook lunchroom The Fuzz zit, vonden de Nijmeegse Fika-ers het perfecte adres. Lekker rustig, net buiten de gebaande paden van het winkelpubliek. Het pandje werd fris, clean, zonder overbodige opsmuk, maar dankzij zachte pastelkleuren op de muren toch lieflijk, ingericht. Een Scandinavisch lunchwalhalla.

De porties van Fika zijn klein zodat er nog wat te kiezen valt. Zweedse balletjes (jawel), een ontbijt met IJslandse skyr met muesli, kanelbulle, koffie of thee, jus, een smoothie en bovenal smörrebröd, 3,95 euro per sneetje. Dat sneetje beleg je bijvoorbeeld met pastrami en peterselie-mosterdmayo, of met Deense ‘vitello tonnato’, met varkensfilet in plaats van kalfs- vlees. Er is ook gerookte Noorse zalm met kruiden- roomkaas en komkommer, huisgebraden rosbief met truffelmayonaise en grana padano. Chorizo met Danish blue en lichtpittige perenchutney is eveneens favoriet.

FIKA

Bairro Alto

Bairro Alto

Verstopt achter de Grote Markt in Nijmegen vind je Bairro Alto. Een klein maar fijne koffietent in het centrum van Nijmegen, waar ze de beste koffie van Nijmegen schijnen te maken. Ondanks de ‘geheime’ locatie, is het er toch altijd extreem druk, dus vechten voor een tafeltje is helaas noodzaak. Met mooi weer neem je een picknickmand mee en lunch je heerlijk in het gazon.

Bairro Alto

Credible

Credible

Of is het incredible? Het hotel staat in het centrum, vlak bij de Waalkade op ongeveer vijftien minuten lopen vanaf het Centraal Station. Mocht je eerder over Credible gelezen hebben, dan stond er vast dat het een beetje Duits aandoet, het Duitse hip van geruite flanellen overhemden met opgestroopte mouwen waar tatoeages onderuit piepen zoals het geval is bij het Berlijnse Michelberger hotel (een hele goede low budget aanrader overigens). Maar misschien mogen we vanaf nu zeggen dat een adres met versleten leren stoelen, oude vogelkooien die als lampenkap functioneren, schommelbanken uit het plafond, fruitkisten die dienen als ‘salontafeltje’ en stapels stukgelezen boeken in de vensterbank Nederlands zijn? Een beetje Nijmeegs, of ruig Rotterdams anders? Ik vind van wel. Op de menukaart onder andere huisgemaakte wafels, salades, taco’s en spareribs.  Simpele gerechten waarvan sommige zowel voor de lunch als het diner zijn te bestellen. Geen ontbijtbuffet bij Credible, dat bestel je vanaf de kaart en dat kan de hele dag door.

Credible

Foodbar de Pelgrim

Foodbar de Pelgrim

Voor de lekkerste gerechten en drankjes ga je naar Foodbar de Pelgrim. Zoals ze bij de Pelgrim ook wel zeggen: ‘Proef de smaken van de wereld’. De gerechten zijn verassend. 

Foodbar de Pelgrim