4 augustus 2016, door Maartje

5 x Friet Twee-punt-nul

4 augustus 2016, door Maartje

5 x Friet Twee-punt-nul

Wat je wellicht niet weet (onder andere), is dat yours truly járen in een 'friettent' werkte. En dan bedoelen we jaren in twee cijfers. Herstel: cafetaria. Want Friettent, dat mocht in 1900-zoveel niet. Tegenwoordig weer wel want friet is - thank god - weer helemaal hartstikke cool. We somden al eens een rijtje Chique Friet op maar omdat de liefde groot-groter-grootst is, nog een samenvatting van de vijf patatbakkers die ons hart gestolen hebben.

Friet op Wielen, Amsterdam
Friet. Op wielen. In Amsterdam, ja, maar deze bio-friet wordt dus mobiel gebakken (vandaar die wielen) vanuit een bakfiets en - olé - die trekt (en trok) van festival naar festival! Bonus-weetje: Friet op Wielen zit in de Hollywood film Hitman's Bodyguard met Samuel L Jackson die net is opgenomen in Amsterdam. Hoe cool is dat! Bovendien is eigenaar Fedde de beroerdste niet en beretrots op zijn goudgele rakkers, vandaar dat hij met liefde tips & tricks deelt over hoe je het zelf kunt doen, de beste bio-friet bakken. Lees meer.

friethoes

Friethoes, Haarlem
Station van Haarlem uit, richting stad en je passeert het Friethoes, een klein maar knap frietkot waar, naast heerlijke frieten, verrukkelijke huisgemaakte mayo wordt verkocht. Friethoes (beeld links via @akshhay)

Frites Atelier, Amsterdam, Den Haag
Sergio Herman is naast zijn twee restaurants, een keten(tje) van betere frietzaken begonnen. Vijf komen er in totaal en de eerste opende in Den Haag, aan de Venestraat nummer 7. Nummer twee staat voor Amsterdam geplant waarna er dus nog drie steden volgen. Lees meer

Friet District, Den Haag
Ook hier heerlijke biofrieten maar mis bovenal de huisgemaakte truffel mayonaise niet! Lees meer

Barts-Boekje-schatje patatje

Schatje Patatje, Amsterdam
Omdat de zoete aardappelpatatjes en de originele sausen die er op gaan niet mogen ontbreken, echt niet. Lees meer

Oke, oke, nog twee want friet: de knappe mannen (sorry maar echt) van Frietwinkel op de Haagse Korte Poten mag je eigenlijk ook niet missen (plus: Frietwinkel duikt door heel Nederland op, in Breda onder andere) en Frites Boutique was in Amsterdam één van de eerste net verrukkelijke 2.0 patat!