Nederland6 maart 2020, door Maartje

Op zijn Grieks, net als op vakantie: Griekenland in Nederland doe je zo

Nederland, 6 maart 2020, door Maartje

Op zijn Grieks, net als op vakantie: Griekenland in Nederland doe je zo

Tuurlijk hebben we 365 dagen per jaar zin in zon, zee en een vers Grieks visje. Tuurlijk. Zonder twijfel. Maar de realiteit is dat duty calls en we de meeste dagen van het jaar gewoon in eiland land aan de bak moeten. Bummer. Dan is het dus maar goed dat aan iedere werkdag een einde komt en dat je dan gewoon bij een vakantieadres in eigen land aan kunt schuiven. Op zijn Grieks, net als op vakantie. En laten de (echt hele leuke) Griekse restaurant nu in opkomst zijn! Griekenland in Nederland, dat doe je zo:

restaurant Oli Mazi in Utrecht

restaurant Oli Mazi in Utrecht

Er wordt nog nét niet met borden gegooid maar verder is restaurant Oli Mazi in Utrecht helemaal the real deal. Een heerlijk restaurant waar de live muziek je tegemoet komt zodra je de deuren open gooit. De gerechten zijn om te delen en de staf is niks te gek om het je naar de zin te maken.

 

 

 

 

En lees meteen over onze andere favorieten in Utrecht: 22 x lunchen in Utrecht

Vers van de pers: The Gyros Club in Den Haag. Een hippe Griek zoals je ‘m nog niet kende. Hier lees je er alles over

Rodos Good Taste, Leiden

Rodos Good Taste, Leiden

Wanneer je je zaak ‘Good Taste’ noemt, dan ligt de lat natuurlijk meteen al meters hoog. Maar in Leiden komen ze er mee weg! En hoe. Sowieso heeft het restaurant, Rodos Good Taste in Leiden, helemaal niks te maken met de welbekende lichtelijk onooglijke Griekse restaurants die normaal de titel ‘Rodos’ dragen en waar je ogen pijn doen van de blauwwitte tegels en de knoflooktenen aan de muur. Nee, Rodos Good Taste is smaakvol, op alle fronten. Stoelen en tafels van lichthout, frisse gerechten op prachtig aardewerk en een niet normaal lekkere authentieke Griekse gerechten. Echt niet missen: de gegrilde octopus met citroen-olijfdressing.

Knossos, Den Haag

Knossos, Den Haag

Voor een Griekse verrassing in Den Haag mag je koers zetten naar het Kerkplein. In het fraaie pand met de ronde rood-witte luifels op nummer 1 zit Knossos waar authentieke Griekse gerechten hand in hand gaan met onze Hollandse smaak. Wij niet hoor, jullie vast ook niet, maar de smaak van de gemiddelde Nederlander. Knossos gaat daar knap mee om: naar een verrukkelijke Mousaka, heeft de zaak een hamburger op het menu staan, maar dan wel op z’n Grieks. En zo nemen de Grieken ons Hollanders gewoon aan de hand mee. En tegen een bord Giros van Knossos zegt niemand nee.

Zo goed, daar in Delft bij De Kleine Griek.

Olympia Kitchen Bar, Rotterdam

Olympia Kitchen Bar, Rotterdam

Ook Roffa goes Greek. Bij restaurant Olympia Kitchen Bar voortreffelijke visjes en steengoede vleesgerechten. Precies waarom je op vakantie naar Griekenland gaat dus eigenlijk, maar dan aan de Schiedamse Vest, al met al ons eeuwige epicentrum when in Rotterdam. Doe jezelf een lol en geef de heren-dames bediening de vrije hand wat betreft de wijnen: je wist niet dat het zo kon smaken, beloofd. Vegetarisch? Ook een goed idee.

Yamas Food & Drinks, Almere

Yamas Food & Drinks, Almere

Almere? Mais oui, we komen zelfs in Almere City. Of moeten we in dit geval zeggen: ναι ναι (Grieks voor jaja, vertelde Google Translate ons). Op het menu de klassieke Griekse gerechten – precies waarvoor je naar De Griek ging. Mixed grill. Een knapperige dorade. Gekruide gehaktballetjes… Afijn, u begrijpt ‘m. Belangijke bonus: het personeel is vriendelijk en opperbest gemutst.

Zin in het echte Griekenland gekregen? Dit zijn onze favoriete AirBnB’s in Athene

Limani, Hellevoetsluis

Limani, Hellevoetsluis

Bij Limani in het gezellige, oer-Hollandse vestingstadje Hellevoetsluis zit het Griekse restaurant Limani op een pracht van een locatie aan de haven in het hart van de stad. Doet dat bellen rinkelen? Kan! Limani betekent namelijk haven op z’n Grieks, en dat geeft meteen aan wat hier op tafel komt: visgerechten Griekse stijl.

Jackie'O byRhodos, Delft

Jackie'O byRhodos, Delft

Het familierestaurant van de familie Ntafopoulos (aha) houdt de Griekse tradities in ere in hun restaurant Rhodos. De moderne Griekse inrichting is licht en stijlvol en dat geldt – verrassing – ook voor het menu (de Griekse keuken staat niet altijd bekend om zijn lichte gerechten, maar hier gaat het goed). Aanraders? De gegrilde octopus en gevulde calamares. O, en de Griekse wijnen!

Olympia, Almere

Olympia, Almere

En toen kwamen we – ook voor de Griek – gewoon prompt weer in Almere terecht. Niet geheel toevallig hoor, want restaurant Olympia is een goeie. Mocht nou willen weten wat Spanakotiropita is, dan moet je vooral een tafel reserveren. De luitjes van Olympia weten wat ze doen, en doen dat al meer dan 25 jaar bij Olympia in de haven van Almere. Voor een vast bedrag eet je hier op doordeweekse dagen onbeperkt mezzes. Kies een plekje in het restaurant, de stijlvolle serre of in de zon op het terras. Leuk weetje: de stad Olympia ligt in een Zuid Griekse vallei en is het oude heiligdom van Zeus. Dat terzijde.

Meer Almere? Hebben we. 24 uur in Almere doe je zo