9 maart 2020, door Maartje

Je hebt al vanaf 50 euro per maand een arbeidsongeschiktheidsverzekering via het Tulpenfonds

9 maart 2020, door Maartje

Je hebt al vanaf 50 euro per maand een arbeidsongeschiktheidsverzekering via het Tulpenfonds

Daar Hallo (mede) zzp'er. Het nieuws toevallig gevolgd? Het kabinet heeft namelijk een nieuw akkoord bereikt: iedere zzp’er moet zich binnenkort verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Help! Het definitieve voorstel van de sociale partners voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers ligt naar verwachting begin maart op het bureau van minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dat hebben wij niet verzonnen (lees hier het complete artikel via Telegraaf Premium). Dat is even slikken, niet? Want een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die had je vast (net als wij) nog niet, wel? Vandaar dit artikel: we stuitten hier bij Barts Boekje (allemaal eigen ondernemers) onlangs op het nieuwe, Nederlandse Tulpenfonds dat ons een verzekering vanaf 50 euro per maand beloofd. Klinkt te mooi om waar te zijn? Vonden we ook, en dus gingen we op onderzoek  uit.

arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een prikkie: hallo Tulpenfonds!

arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een prikkie: hallo Tulpenfonds!

Nee natuurlijk slikken wij dit soort zaken niet voor zoete koek… Verzekeren, dat is toch heel duur? Dus voor 50 euro per maand klaar zijn, dat klinkt als een  broodje aap, toch? Nou, niet dus. Oke, de complete waarheid is wel iets genuanceerder: de nieuwe verzekeraar die de naam Tulpenfonds aannam (klinkt meteen betrouwbaar), biedt vier verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekering: 50 euro per maand, 100 euro per maand, 150 euro per maand en 200 euro per maand. Wat je moet gaan betalen, bepaal je echter (helaas) niet zelf: de mensen van het Tulpenfonds toetsen iedere verzekerde (of dus eigenlijk: elke aanvrager) aan een aantal standaarden. Afhankelijk van je leeftijd en je (werk)situatie beland je in een bepaalde arbeidsongeschiktheids risicogroep. 50 euro per maand betalen zzp’er met een laag risico op arbeidsongeschiktheid (jonge mensen die geen fysieke arbeid verrichten bijvoorbeeld) en 200 euro is voor mensen met een  hoog risico (een wat oudere, rokende bungeejumpinstructeur bijvoorbeeld, om maar wat te noemen.

Ik, Maartje van Barts Boekje, betaal 100 euro per maand. Ik ben 38, moeder van 1 zoontje, ik woon en werk in dezelfde plaats, heb een voornamelijk zittend beroep (ik zit meer achter de laptop dan ik reis hoor mensen, I wish dat het anders was), rook niet en ben (geloof ik) helemaal gezond. Was ik 25, dan had ik 50 euro betaald. Word ik 100 (natuurlijk word ik 100), en blijf ik me verzekeren bij het Tulpenfonds, dan blijf ik echter 100 euro betalen: het instapbedrag is fixed (mits je werkveld gelijk blijft).

Hoe dat kan? Nou, dat wilde ik ook wel eens weten! Het blijkt dat het Tulpenfonds as we speak (ze bestaan pas net) 81% van de Nederlanders aan kunnen nemen. De zestigjarige, levenlangrokende bouwvakker past – helaas (dat vinden ze zelf ook) – niet in hun programma omdat ze (nogmaals: het Tulpenfonds bestaat pas net) eerst een buffer op moeten houden. Op het moment dat er 10.000 polissen aan Nederlandse ondernemers verstrekt zijn, en de verwachting is dat dit niet heel lang zal duren, dan kunnen ze alle Nederlandse ondernemers verzekeren!

Hoe dat dan weer kan? Dat is een lang en technisch verhaal maar er zijn 2 zaken die belangrijk zijn om te onthouden: 1) het Tulpenfonds is een sociale onderneming. Er wordt uiteraard wel verdient – die mensen hebben ook een hypotheek te betalen – maar het winstoogmerk is niet de belangrijkste drijfveer van het fonds.

En 2: het Tulpenfonds koopt zijn verzekeringen ‘in’ bij een grote internationale verzekeraar waardoor er reeds een ‘zak met geld is’, mocht je onverhoopt bij het Tulpenfonds aan moeten kloppen. Schrik dus niet van de nieuwheid van de club: er is al een fikse achterzak.

(tekst gaat verder onder de foto)

Helder, toch? Dat wil zeggen: voor nu. Je hebt vast nog meer vragen. Over hoe je je aan kunt melden, wat er dan gebeurt en hoe je het aanpakt, mocht je onverhoopt arbeidsongeschikt worden. Daar kan en wil ik hier best nog een stukje over doorzagen maar persoonlijk was ik juist zo ontzettend blij verrast door de eenvoud en de idiot proof mentaliteit en kraakheldere uitleg van de website en zeker ook het instagramkanaal van het Tulpenfonds. Hier lees je precies hoe het werkt (eigenlijk kan alles direct en gewoon online – hoe heerlijk) en wat je zelf moet en kunt doen om een en ander in werking te zetten. Wat, wederom, een eitje is, zelfs voor creatieve ondernemers die een broertje dood hebben aan dit soort zaken. Waarvan acte: Belasting? Verzekeringen? Boekhouding? Geen mijn portie maar aan fikkie. Sterker nog: ik ben zo’n figuur die alles in de hoek smijt tot de deurwaarder voor de deur staat (en mijn man het weer op moet lossen). Maar dit kon ik helemaal zelf en ik had er niet eens een hekel aan. Zo, leuk Tulpenfonds, steek die maar in je zak.

Leuk? Ja dus! Het fonds is er echt voor ons, en dat blijkt uit iedere manier van communiceren. Kom je er niet uit, dan staat er digitaal of telefonisch een behulpzame Tulpenfondser voor je klaar die, hehe, jouw taal spreekt. Hand op mijn hart. Succes!