1 januari 2024, door Yfke Voorbij

Zelf kaasfondue maken, wij verklappen het hoe en wat!

1 januari 2024, door Yfke Voorbij

Zelf kaasfondue maken, wij verklappen het hoe en wat!

Het is een kunst op zich, een écht goede kaasfondue klussen. Alhoewel, met de juiste tools en de juiste tips maak je binnen no time een kaasfondue om je vingers, de prikker én de pan bij af te likken. Succes gegarandeerd. Wij dicteren:

 

 

 

 

Kwaliteits-kazen

Kwaliteits-kazen

Tikkeltje aan de prijzige kant, maar hartstikke worth it. Ga voor kazen van goede kwaliteit. Zelfs als je alle andere tips over zou slaan, is dit er eentje om echt in je oren te knopen. Het mag geen verrassing zijn dat het bij fondue om de kaas draait. De soorten kaas die je kiest, bepalen de uiteindelijke smaak (duh!). Zin in de klassieke Zwitserse kaasfondue (zo een die je op de piste in Zwitserland proefde), dan is een mix van traditionele, stevige bergkazen de beste keus. Een mix van 150 gram gruyère, 150 gram fontina en 150 gram gouda does the trick. Een andere overheerlijke variant is de Italiaanse truffel kaasfondue bestaande uit drie Italiaanse kazen waarbij je 150 gram provolene, 150 gram fontina en 150 gram tallegio door elkaar mixt en natúúrlijk niet te vergeten twee eetlepels olijfolie met Witte Truffel.

Raspen maar

Raspen maar

Het is even werken, maar dan heb je ook wat. Door de kaas te raspen smelt het sneller en krijg je een gladde fondue. Dan heb je natuurlijk wel een kaasrasp nodig. Knappe kaasraspen vind je op Boska en werkt net zo goed voor als er kaas over de pasta moet. Of any other gerecht.

Niet te zuinig met maïzena

Niet te zuinig met maïzena

Klonterige kaas? Nee hoor, niet in onze kaasfondue! Een flinke scheut maïzena maakt de fondue dikker en voorkomt dat de boel gaat klonteren.

Wijntje erbij, wijntje erdoor

Wijntje erbij, wijntje erdoor

Ook de wijn mag niet ontbreken in de kaasfondue (en vooral ook voor erbij). Dit bepaalt namelijk mede hoe de fondue uiteindelijk smaakt.  De lekkerste wijn bij kaasfondue is een frisse en knisperende witte wijn, een Sauvignon Blancbijvoorbeeld, ooh la la.

 

 

Voeg de kaas langzaam toe en blijf roeren

Voeg de kaas langzaam toe en blijf roeren

We gaan voor boterzachte kaasfondue. Maar hoe doe je dat toch? Eigenlijk heel simpel.. geduld is en blijft de schoonste zaak! Heel veel geduld zelfs. Pak steeds een handjevol kaas en voeg dit toe aan de pan. Blijven roeren, niet stoppen, net zo lang tot je het in je arm voelt. Pas als de kaas is gesmolten, voeg je de volgende pluk toe. En door!

Uitgeroerd? Dan giet je de kaas over in een stijlvolle fonduepan en mag de hele boel op tafel. Radijsjes, champignons, vers stokbrood en al dat andere om te dippen. On the side natuurlijk dat frisse flesje wit.

Enne bon appetit zeggen we dan maar!