23 juli 2017, door Maartje

Perfect gegaarde biefstuk met eigengemaakte kruidenboter

23 juli 2017, door Maartje

Perfect gegaarde biefstuk met eigengemaakte kruidenboter

Ja, we schreven hier op Bart pas al dat een meer bewuste levensstijl en minder vlees eten een heel goed idee is. En zeiden daar meteen bij dat we heus niet ineens vegan geworden zijn. Welnee... Zo nu en dan hebben we ineens gewoon keihard ontzettend veel zin in biefstuk. Maar dan wel een écht goede. En dus doen we die meeste tijdens het 'uit eten' wat een zelf een goed stuk biefstuk bereiden, is zo gemakkelijk nog niet. Denk ellenlange dauwpartijen... Maar no more! Het kan! Zelf! Zowaar een heerlijk mals stukje vlees op tafel toveren. Wat blijkt? Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Absoluut wekelijkse kost materiaal, voor de vleesliefhebber althans. Zondagzaken. Dus here you go, perfect gegaarde biefstuk mét de allerlekkerste eigengemaakte kruidenboter (volgens erg geheim recept van tante Ruth <3).

Wat je nodig hebt voor 4 personen voor de biefstuk:

4 dikke biefstukken van de haas (ossenhaas, tournedos), 2 a 3 cm dik en 180-200 gram per stuk
100 gram boter
Peper en zout

En zo maak je het:

Allereerst is het echt de moeite (en het geld) waard om kwaliteitsvlees te scoren. Haal je vlees dus bij de slager, biologisch.

Haal de biefstuk een uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur komt, en wrijf in met peper (nog niet met zout!).

Laat de boter in een pan met dikke bodem smelten en wacht tot de boter goed bruin is geworden.

Bak de biefstuk 2 minuten aan elke kant voor een rosé gebakken biefstuk (of langer of korter naar gelang je smaak).

Prik nooit met een vork in de biefstuk, gebruik een vleestang. Wanneer je er met een vork in prikt, dan lopen de sappen eruit en wordt de biefstuk droger. Zorg ook dat je de biefstuk over de bodem van de pan in beweging houdt.

Wanneer de biefstuk de gewenste kleur heeft haal je `m uit de pan en dan pas bestrooi je de biefstuk met zout.

Laat de biefstuk vervolgens 5 minuten rusten in een pakketje van aluminiumfolie. Op deze manier kunnen de sappen zich verspreiden en heb je een mooi, mals stukje vlees met een krokant korstje.

Leg tot slot de biefstuk op een bord en laat de kruidenboter erop smelten. (Hieronder lees je hoe je kruidenboter maakt)

De kruidenboter:

Wat je nodig hebt:

Pakje ongezouten roomboter (250 gram) óf margarine! Stukken gezonder, wel plantaardig (in het geval van Becel) en lichter.
Rasp van een halve citroen
3 theelepels peper en zout
5 teentjes knoflook
Handje verse bieslook

En zo maak je het:

Laat de boter of de margarine op kamertemperatuur komen. Klop de boter (of margarine) met een vork tot een creme. Hak de knoflook, rasp de schil van de halve citroen en snijd (of knip) de bieslook fijn.

Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed.

Zet de kruidenboter tot gebruik in de koelkast, maar maak hem het liefst een dag van tevoren, zodat de smaken lekker intrekken.

Dit recept is lekker met een vers stokbroodje en een simpele salade. En, niet te vergeten, een glaasje rood.

Eet smakelijk!
x, Marijn