8 november 2015, door Maartje

Thúskomme, Amsterdam Nieuw-West

8 november 2015, door Maartje

Thúskomme, Amsterdam Nieuw-West

Je komt er niet zomaar, bij Lola Luid!, creatieve broedplaats en pop-upmall in zo ongeveer het minst sexy deel van Nieuw-West in Amsterdam, maar je moet er beslist eens voor op de pedalen. In een oud schoolgebouw zitten verschillende start-ups die ‘iets’ doen met design, fashion, food, kunst of beweging – alla, daar zitten beslist juweeltjes tussen. Wij, de lekkerbekjes van Barts Boekje komen er echter het liefst voor de Friese jongens van Thúskomme. Of, ach, voor dat wat er uit hun handen komt: de lekkerste happen met ingrediënten van eigen bodem. Barts Boekje lunchte er zojuist met een dikke boterham met gesmolten Tynjetaler-kaas, geroosterd buikspek en ingelegde pompoen (tafelzuur van het Amsterdamse kluppie zuurmakers Lepelboom – ook al van die jongens die weten dat liefde door de maag gaat) vergezeld van een pittig gemberprikkelbier van Fever-Tree (hun Ginger Beer, niet te verwarren met hun Ginger Ale). En dat voor een mietige zeven euro vijftig.

Enfin, zo met het buikje gevuld verkeren wij natuurlijk in juichstemming, dus jubelen we nog even door, bijvoorbeeld over die daghap van een tientje, einde week en weekend, met een graai uit het voorbije Angebot – een stoofje van lamsschouder gegaard in rode wijn met gekarameliseerde uitjes, tomaatjes, druiven en balsamico met duinaardappeltjes en desembrood en kabeljauw bereid in gerookte boter met gnocchi in appel-sla-brandnetel-oudekaassaus met spliterwtjes en bietjes. We bedoelen maar. Jules, Joost en Jurjen van Thúskomme maken al dat lekkers met Nederlandse producten en steringrediënten uit Friesland, zoals de biertjes van Grutte Pier, suikerbrood en verschillende kazen. En daar zijn ze – terecht – fier op. Lekker eten, relaxed zitten. Gaan.

Thúskomme, Schipluidenlaan 14, bij Lola Luid!, Thúskomme
PS Lola Luid! en Thúskomme gaan verhuizen, check Facebook voor de nieuwe locaties.

Deze allerleukste en waterindemondveroorzakende schrijfsels worden u met liefde en plezier gebracht door Kalinka Hählen, freelance schrijver, taalvirtuoos, lekkerbek, blackberry bezitter (bestaan ze nog? ja.) en modevrouw van het eerste uur (nee nee, zo oud is ze niet, wel heel goed). Dank (alweer!) lieve social-media-loze Kalinka!