Nederland, Haarlem20 juli 2017, door Maartje

Update Haarlem 2.0

Nederland, Haarlem, 20 juli 2017, door Maartje

Update Haarlem 2.0

Er zijn Haarlemse stops waar maandelijks even binnen droppen, maar ook van die stops die soms een beetje worden vergeten. En dan zijn er natuurlijk nog de nieuwen waar ook even gekoekeloerd moet worden. En zo komt het dat we zelf ook wel weer eens willen weten waar we nu écht naar toe moeten in het immer gezellige Haarlem. Want we hebben het er maar druk mee. Vandaar, in navolging van de Haarlemse Update, de Update Haarlem 2.0 met 12 heerlijke, niet te missen oude adressen, nieuwe spots en eigenlijk alles daar tussenin-plekken.

Diga
In het gigantische pand waarin restaurant Diga huist, kon de eigenaar alles kwijt wat hij wilde: open keuken, een extra ruimte voor feestjes, een bar en het allerbeste: een vinoteca. Of in het geval van Diga: de DigaTeca. De hoeveelheid wijn is reuze en je kunt er je eigen fles uitkiezen. Of je uitgebreid laten adviseren. In ieder geval is het een must enige tijd in de vinoteca te vertoeven, trust us. Buiten die wijnkast om is het bij Diga top voor zowel diner als lunch. Lunch is nietsnietgeen saai broodje maar een kaart vol met warme gerechten.

Drifter
Bij de Botermarkt, op het hoekje, zit Drifter. Voor mooie kleding, lifestyle boeken en koffie. In de hoek van de winkel is er een window bar om neer te strijken voor een werkplek, oplaadpunt of gewoon om even bij te kletsen.

fishbarmonk

Fishbar Monk
Binnen ziet Fishbar Monk er precies uit zoals een een visbar er anno 2017 uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de raw bar waar de oesters uitgesteld liggen en waar achter de wijn geschonken, en de cocktails geshaket worden. Het menu is eveneens precies goed én spannend: oesters, vongele met zwarte (!) pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, Zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes (een flinke portie maar ietsje te zanderig, kniesoor), kreeft natuurlijk… In een notendop? Lage drempel, goede vis, schaal- en schelpdier-gerechten op het menu, betaalbaar en gewoon… Meer dan leuk. Neem wel de tijd... de bediening is heel aardig maar niet megasupersnel.

Taverne De Waag
Geen geheim dat er hier bij Bart HQ een grote liefde is voor bitterballen. En dan vooral de Betere Bitterbal. En dan is er deze onverwachte spot aan het Spaarne in Haarlem waar die Betere Bitterbal te halen is. Aan een ruim terras in de zon, biertje erbij. Niets meer aan doen. Of op woensdag, donderdag en vrijdag een daggerecht te halen voor maar 12 pleuries 50. Vleesje, frietje, van dattum. Taverne de Waag gaat niet voor poespas en snuisterijen, gewoon een stoere tent met lekker eten. Leuk weetje: De Waag is in 1597 gebouwd als gemeentelijk handels- en acijnskantoor.

ratatouille1

Ratatouille
Restaurant Ratatouille op ’t Spaarne. Het menu: absoluut onmogelijk na te vertellen. Kijkend naar de foto’s komt er weer het een en ander boven drijven. Voornamelijk dat ’t absoluut – gajebordmaaraflikken – exquise was maar wat dan? Off the top of my head: een mini taco, een soepje, vis, kazen (makkelijk te herkennen ook) en heel veel lekkere wijn. Volgens Haarlemkenners is Ratatouille het restaurant van het moment. Het puurste, allerbeste eten. Kan eigenlijk niet ontkent worden. Plus: Ratatouille heeft een lekker ruim buitenterras aan het water (met zon!).

Metzo
In het favoriete straatje, de Warmoesstraat, zitten veel fijne eettentjes. Voornamelijk voor een lange lunch maar ook in de avonduren zijn wij er graag te vinden. Tegenover Pieck zit Metzo. Metzo brengt ons dé carpaccio. Zijn we er ooit geweest zonder de carpaccio te bestellen? Wellicht een enkele keer toen we voor een menu gingen want man o man die carpaccio is niet te versmaden. Het terras is er gezellig plus zonnig (!) en de bediening vriendelijk.

Dijkers
Loop een paar huizen verder en daar is Dijkers. Dijkers ziet er uit als een klein restaurantje maar vergis je niet, binnen is het groot, wellicht niet balzaalgroot maar ruim zat. Dijkers heeft broodjes, salades, simpel doch voedzaam doch gezellig doch gewoon een keertje gaan hangen. Daar bij Dijkers.

indonesia

Bistrobar Indonesia
Ron (chef Ron Blaauw) never stops. Gelukkig maar want met dank aan deze niet te stoppen drang van Ron om knappe en smakelijke horeca-zaken te openen. Blaauw sloeg voor de nieuwe bistrobar de handen in een met mede-chef Agus Hermawan en samen turnden zij The Gin Sum Club (een pracht van een pand maar toch niet helemaal jevanhet vandaar dat de eigenaren de hulp van Blaauw en Hermawan inriepen) om tot Bistrobar Indonesia. Goed om te weten: de klassiekers van de kaart van Ron Gastrobar Indonesia Haarlem staan in elk geval ook op de kaart.

De Dessertbar
We hebben 'm al een keer licht gedropt, de desserbart, namelijk hier maar de Dessertbar verdient nog wel een plaatsje in deze update. Voor de hele dag desserts. De hele dag. Van 12 tot 12 dan. Uiteraard kan er ook geluncht en geborreld worden maar er kan dus ook op ieder tijdstip van de dag een Crepe Suzette besteld worden.

omepietje

Ome Pietje
We waren al talloze keren langs Restaurant Ome Pietje op het Spaarne in Haarlem gelopen en niets deed vermoeden dat je er onwijs kan eten. Het concept: no-nonsense. Zowel qua inrichting als het eten. "Verwacht geen Michelin-niveau bij Ome Pietje, het is hier gewoon, gezellig" werd ons al bij binnenkomst verteld. En zo is trouwens ook de naam Ome Pietje ontstaan. De eigenaar wilde dat het restaurant toegankelijk zou zijn, dat iedereen binnenstapt, net zoals bij je oom, Ome Pietje (als je close bent met je familie dan).

Brownies & DownieS
I
n de Schagchelstraat zit Brownies & DownieS. Het lieve concept waarbij mensen met een verstandelijke beperking een kans krijgen op de arbeidsmarkt. Brownies & DownieS is gevestigd in een prachtig monumentaal pand waar jarenlang het Leger des Heils huisde. Nu staan er buiten zitjes en kan je even binnen lopen voor een onwijs gezellig kopje koffie.

Van Beinum
Al sinds jaar en dag de stek voor een dagje terras. Doe daar een burger bij, flessie wijn of een biertje. Klaar is Kees. Vooral leuk zijn ook de spelavonden.

Foto's Fishbar Monk via Haarlem City Blog