6 januari 2020, door Nina van Hilst

WINTERZON IN EUROPA: DE EILANDEN VAN GUADELOUPE – DEEL 2: Grande-Terre

6 januari 2020, door Nina van Hilst

WINTERZON IN EUROPA: DE EILANDEN VAN GUADELOUPE – DEEL 2: Grande-Terre

De eilanden van Guadeloupe. Een heerlijke plek voor wat winterzon in Europa. Op wel wat uurtjes vliegen is dat. In het Caribisch gebied a.k.a. de Franse Antillen. Na het inleidende deel 1 is hier deel 2. Waar we meer vertellen wat er te doen en te zien is op het grootste eiland Grande-Terre.

Grande-Terre

Grande-Terre

Omdat je ergens moet beginnen, beginnen we op het eiland waar je per vliegtuig aankomt: Grande-Terre. Grande-Terre is het meest bewoonde eiland. Er zijn enkele kleine steden waar het grootste gedeelte van de mensen woont. En dan heb je nog de geluksvogels die lekker tussen de groene velden wonen. Rondom zijn er witte stranden, kliffen, heel veel palmbomen en prachtige blauwe ondiepe wateren. Of je van lekker lui of van wilde avonturen houdt, hier zit je goed.

Hoe vermakelijk Grande-Terre ook is, alleen op Grande-Terre blijven is zonde. Neem de boot naar een van de kleinere eilandjes. Ga die brug over naar Basse-Terre. Want juist die diversiteit van Guadeloupe is wat het zo te gek maakt. Maar goed, starten moet je toch. En Grande-Terre is een heerlijke first stop.

Wij maakten gebruik van een gids. Taina van Guadeloupe Explor neemt je mee langs de tradities en de mooiste plekken van de eilanden. Ze vertelt je over de historie, de cultuur en natuur. Ze spreekt Frans en Engels en heeft een fijn busje om je rond te touren.

Wat is er te doen?

Wat is er te doen?

Je kunt bijna beter zeggen ‘wat is er niet te doen?’.

Jaja, we sprongen van een berg. Aan een parachute welteverstaan vastgemaakt aan twee aardige Fransmannen. Deze mannen doen het parapente in de zomer in de Franse Alpen en in de wintermaanden verkassen ze het vogelvlucht-avontuur naar Guadeloupe. Mooie uitzichten, het gevoel dat je vliegt en een spannend gevoel in je buik. Moet je doen, als je durft natuurlijk.

Kayakken bij zonsondergang. We zullen niet alles verklappen maar het is niets anders dan magisch. We hadden de kayaktour met de ondergaande zon tussen de mangroves. Waar onze gids Pascal Proust ons alles vertelde over het leven in en de kwetsbaarheid van de mangrove.

Surfen kun je onder andere bij het strand van Le Helleux. Eerst wandelden we met een kleine hike naar het prachtige verlaten strand van Bois Jolan. Beide een aanrader.

We reden langs vele dorpjes, waaronder Morne-À-l’Eau waar het stoppen voor een bezoekje aan het kerkhof waard is.

In het Noorden van Grande-Terre zijn er nog de kliffen. En telt het eiland vele hiking routes. We komen nog terug met de beste tips voor deze routes.

Wat de meeste mensen overigens doen is op een van de vele heerlijke stranden neerstrijken en je laten aaien door het zachte zeewater. Het hele jaar is de temperatuur rond de 30 graden. Helemaal geen gek idee dus.

Pointe-a-Pitre

Pointe-a-Pitre

Een natuurliefhebber mag deze tip overslaan en lekker de stad uitblijven. Houd je wel van een beetje stadleven, dan is Pointe-a-Pitre een bezoekje waard.

De cultuur op Guadeloupe is gekenmerkt door de diversiteit in etniciteit. Invloeden van over heel de wereld zie je terug in de mensen en de folklore. Hieraan zit verbonden de herinnering aan het slavernij-verleden. Het museum Mémorial ACTe zet op indrukwekkende manier de herdenking aan dit verleden en wat we hiervan kunnen leren in het heden neer. Dat je geraakt naar buiten komt is zeker.
Op de rest van de eilanden vind je tevens de UNESCO Slave Route langs de vele belangrijke punten die herinneren aan deze slavernij periode. Rebellion spots, een slaven gevangenis, slaventrappen, suikerriet plantages en meer.

Zoals iedere stad heeft ook Pointe-a-Pitre enkele marktjes. Je loopt van de Saint Antoine Market met kruiden en huisgemaakte punch (rum), via de Rue St. John Perse met artesian kraampjes naar de Marché a la Darse met vers eten. Bij de laatste kunnen de marktdames wat agressief om geld vragen als je vriendelijk vraagt of je een foto mag maken. Een foto maken zonder te vragen en doen alsof je geen Frans spreekt is een aanrader.
Houd je van marktjes, ook in Saint Anne is dagelijks een markt en de avondmarkt op vrijdag bij de haven van Le Gosier.

Meer tourist kun je jezelf niet voelen. Maar leuk is het wel. Met een elektrische TukTuk Tour worden rondgereden langs de highlights van de stad. Pousse Pousse reed ons langs een oud fort, een verborgen strandje en de grot van Maria. En op verzoek langs de vele street-art in de stad.