22 december 2021, door Anna Sophie Wellink

De beste kerstrecepten van de chefs op een rij

22 december 2021, door Anna Sophie Wellink

De beste kerstrecepten van de chefs op een rij

Net zoals afgelopen jaar vieren wij dit jaar weer kerst thuis met loved ones (and the loved ones only). Klein en intiem. Niks mis mee, maar des te meer reden om uit te pakken met kerst (hallo privéfuif). Wie Bart een beetje volgt, heeft al veel 'kerst' voorbij zien komen. Van inspiratie hoe je anno 2021 kerst kunt vieren tot de beste kerstfilms. Naast de invulling, is de vulling van de buik (ha, leuk!) ook belangrijk tijdens de kerstperiode. Je kunt ervoor kiezen om lekkers af te halen, maar je kunt ook zelf kokkerellen. Hoe? Met de (aller)beste kerstrecepten van chefs. Zie hier: alle recepten - borrel, voor, hoofd, na - van chefs op een rij.

(zomaar een leuk idee: stop alle recepten in een grote pot en trek de komende week steeds een lootje: dát is wat jullie die dag (of de volgende, want boodschappen enzo) gaan eten)

Hunters Pie van Thomas Kooijman

Hunters Pie van Thomas Kooijman

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Al dat gestres met kerst omtrent het perfecte diner, de gekkigheid waaraan iedereen al maar denkt te moeten voldoen… Er wordt gestrooid met kaviaar, truffels, ganzenlevers, de beste wijnen en ga zo maar door. Klopt, lekker is dat ook heus wel, maar stiekem is het behoorlijk veel gedoe. En het doet ook altijd pijn in de portemonnee…

Nou, dan moet je dit recept er eens bij pakken! Is namelijk én leuk om te koken én niet al teveel gedoe. Ha! Elk half uur even kijken naar het stoofvlees, daarna weer lekker genieten van elkaar en de kerstsferen. Want mensen, na weer zo’n jaar moet je het jezelf met Kerst – of überhaupt – echt niet moeilijker maken dan hoognodig.

Klik hier voor het recept.

GEMARINEERDE YELLOW FIN TONIJN VAN MICHELINSTER CHEF DENNIS KUIPERS (*)

GEMARINEERDE YELLOW FIN TONIJN VAN MICHELINSTER CHEF DENNIS KUIPERS (*)

Bart ging op pad en trok aan de bel bij hotel The Dylan aan de Keizersgracht in Amsterdam. Daar haalden we het lekkerste Kerstrecept van Michelinster chef Dennis Kuipers(*) van restaurant Vinkeles op. Of het lastig is, zijn menu? Nee! Dat is namelijk ons verzoek aan de chef’s: lekker én idiot proofYou can thank us later. Leuk weetje: Chef Kuipers kreeg zijn eerste Michelinster toen dit recept op de kaart van restaurant Vinkeles werd gezet.

Dit recept is een heerlijk voorgerecht, of wat dacht je van eind van de middag, een goed begin naast je derde glas bubbels.

Lees hier hoe je het zelf kunt maken.

COQ AU VIN VAN STEFAN SCHUCHARD, RESTAURANT KIEN

COQ AU VIN VAN STEFAN SCHUCHARD, RESTAURANT KIEN

Kerst zonder food coma is toch net geen echte kerst, wel? Zo op en rond (en na) 25 december verwacht je nu eenmaal net wat meer van het diner. En niet alleen van het diner: maar eigenlijk is het de hele dag door feest. Eten en drinken. Als je dan drinkt, gun jezelf dan een van deze bubbels. De (magnum)bubbels van Bart. Drinken check? Op naar deel 2: le food. Al moet je het wel zelf nog even maken. Is leuk, écht waar (en daarna verdomd lekker, als het het goed doet).

Stefan Schuchard, de chef van Restaurant Kien, je weet wel, dat restaurant van de toppers in Amsterdam-West, deelt hier zijn ultieme Kerstrecept. Coq au vin it is. 

Lees hier hoe je zelf een coq au vin maakt.

Langoustine van Peter Gast, Graphite(*)

Langoustine van Peter Gast, Graphite(*)

Chef Peter pakt de boel gelijk uitgebreid aan met een koude en warme versie van de langoustine en toch best wel wat componenten. Maar mensen, you got this. Zoals het plaatje verklapt, zo maak je het gerecht op zoals Peter het doet. Succes en heeeel veel eetplezier!

Lees hier hoe je deze langoustine maakt.

Soufflé van vanille en kwark van Wilco Berends, De Nederlanden(*)

Soufflé van vanille en kwark van Wilco Berends, De Nederlanden(*)

De Nederlanden, een Michelin sterrenrestaurant mét verrukkelijke slaapkamers onder de rook van Amsterdam. Aan het roer staat sterrenchef Wilco Berends, vooral bekend van zijn signatuur oesterproeverij.

Naast het restaurant heeft De Nederlanden ook elf knappe ingerichte hotelkamers en een suite. Wilco’s vrouw Caroline heeft zich vooral bemoeid met de inrichting van de kamers en is een gastvrouw uit de boekjes. To the point: ook sterrenchef Wilco deelt met ons zijn favoriete Kerstrecept. Eentje om uit te printen en in te lijsten hoor: soufflé van vanille en kwark met bananenroomijs.

Lees hier hoe je dit zelf kunt maken.

Kerst volgens Sergio Herman

Kerst volgens Sergio Herman

De recepten van de lievelingsgerechten van sterrenchef Sergio Herman. Zijn lievelings, heeft ‘ie ons zelf verteld, en wel twee keer comfort food (hoera! Niks menselijk is Sergio vreemd). Beide recepten zijn afkomstig uit Sergio’s boek ‘Simple Food‘. Twee keer lekker: we hebben een receptuur voor visliefhebbers en er is er één voor carnivoren.

Lees hier meer.

DIT IS HET FAVORIETE KERSTRECEPT VAN TEAM WELGELEGEN, GROENLO

DIT IS HET FAVORIETE KERSTRECEPT VAN TEAM WELGELEGEN, GROENLO

Welgelegen? Groenlo? Binnenkort meer, maar eerst dit want we trokken er aan de bel en toen… Rolde dit om te smullen kerstrecept uit de Hoge Hoed uit het Oosten (van het land dus). Heerlijk voor tijdens de feestdagen, maar ook voor daarna één om te onthouden. Wat?

Bloemkoolcouscous met gesmoorde groente, mosterdzaad en aardappel-quinoa krokantje. Precies, geen vlees of vis deze kerst als het aan team Groenlo ligt: vega it is. 

Lees hier hoe je dit zelf kunt maken.

Wil je helemaal niet zelf koken tijdens de feestdagen? Kijk dan eens hier en bestel je kerstdiner voor thuis.