19 juli 2019, door Maartje

Amsterdam goes (even more) vegan! Deze nieuwe vegan zaakjes zijn net open of komen er snel aan

19 juli 2019, door Maartje

Amsterdam goes (even more) vegan! Deze nieuwe vegan zaakjes zijn net open of komen er snel aan

Lazen we nog niet eens zo lang geleden dat de ene na de andere vegan zaak over de kop ging, wat toch niet genoeg animo, lijkt dit (ondanks het recent sluiten van vegan klassieker De Bolhoed aan de Prinsengracht) verleden tijd: de ene na de andere vegan-zaak opent zijn deuren in Amsterdam. Driewerf hoera: deze zaken komen eraan, of hebben de deuren nét open gegooid.

Little Plant Pantery, Amsterdam West

Little Plant Pantery, Amsterdam West

Klein maar tegelijkertijd zo groots. We weten het allemaal maar zitten zo vast aan onze oude gewoontes – die ons oh zo easy in de supermarkt gepresenteerd worden – waarbij we heel veel plastic en ongezond voedsel consumeren. Als we de milieuvervuiling echt een halt willen toeroepen, zouden we over moeten stappen naar winkels zoals Little Plant Pantry Amsterdam.

Lees meer: Little Plant Pantery

Vegabond de Clerqstraat, Amsterdam West

Vegabond de Clerqstraat, Amsterdam West

Natúúrlijk kennen we ze al jaren van de fijne vegan eetwinkel op de Leliegracht. Waar we vaak genoeg zijn neergestreken voor een vegan ontbijtje, snack of lunch. Alleen of met iemand, je zit er altijd lekker rustig en er is sowieso een knus praatje met wie dan ook.

Een part II moest dus wel gebeuren. Op het kruispunt De Clercqstraat en Bilderdijkstraat opende Vegabond onlangs een deli. De lekkerste veganistische mini supermarkt, koffietentje met vegan taartjes, croissants en “worstenbroodjes” en deli voor de allerlekkerste eat-in of take-away plant based gerechten. Een duidelijke omfietser.

Lees meer: Vegabond de Clerqstraat, Amsterdam West

In Utrecht opende onlangs onze huidige vegan favoriet in het midden van het land: Vanplanten. Hier lees je er alles over.

Oliver Green, Amsterdam (oost)

Oliver Green, Amsterdam (oost)

Opwindend vegan nieuws: Stefan en Merel openen binnenkort, ook in Amsterdam, hun eigen Oliver Green aan de Eerste Oosterparkstraat 7. Zelf eten de twee al járen plantaardig, probleemloos bovendien, en misten, ondanks alle fraaie openingen, toch nog steeds hun favoriete gerechten in Amsterdam. Dus dan begin je zelf een zaak. Bijna open, stay tuned.

Pop-up: Plantbased Sushi Amsterdam (Noord)

Pop-up: Plantbased Sushi Amsterdam (Noord)

Gooi vier (!) fijne, never out of style (tijdloos is onze lievelings, en dat is het van velen, waardoor tijdloos dus ineens hip is… ofzo), zaken in de mix en je hebt een heet, niet te missen nieuwtje in ons eigen Amsterdam. Wat dan? Sushi (altijd goed voor groot en klein), vegan (ook voor flex-eters), Amsterdam Noord (rust, ruimte en creativiteit) en een pop-up (meemaken-bijzijn voordat het te laat is). Die mix heet Plant Based Sushi bij De Ruimte in Amsterdam Noord en wij zijn alvast onderweg.

En mocht je nou denken… Vegan sushi… Dan krijgen we vast weer zo’n saaie wortel- of komkommer-Maki, dan heb je het mis. Want er staan bij Plant Based Sushi zaken als ‘miso mushroom Futomaki met caramelised onion’ en ‘spicy mango Uramaki met groene pepers’ op de planning. Nom.

Lees meer (wanneer de volgende avond is bijvoorbeeld): Plant based Sushi Amsterdam

Mooshka Amsterdam

Mooshka Amsterdam

Het is nou niet zo dat we ontzettend warm lopen voor het groene koeienlogo van Mooshka Amsterdam… Maar dat doen we wel voor de heerlijke vegan burgers & co die de zaak al een tijdje serveert in de Amsterdamse Pijp. Een tweede locatie is coming soon, maar voor nu mag je nog even naar Hemonystraat 66.

Vleesch Noch Visch Amsterdam (oost)

Vleesch Noch Visch Amsterdam (oost)

Driewerfhoera en ook nog eens de handjes op elkaar want onze absolute long time vegan streetfood festival favoriet Vleesch noch Visch krijgt ein-de-lijk een écht restaurant in Amsterdam. Ja, de kiosk in de Staatsliedenbuurt was er al even en ja, daar zijn we kind aan huis (toegegeven, Deliveroo is er uit onze naam kind aan huis, kniesoor die er op let) maar nu mag Amsterdam Oost zich op gaan maken voor de beste pita’s van het land: Vleesch noch Visch goes Oost! De voormalige shoarmazaak aan het Dapperplein in Amsterdam Oost lijkt nu nog nergens naar. Oude rode stenen en binnen is nog niks van het fijn frisse mintgroene Vleesch noch Visch sfeertje te bekennen. Maar niet gevreesd: er wordt (achter de schermen) rete-hard gewerkt om de zaak zo snel – en zo goed – mogelijk up and running te krijgen. Mocht je nou denken; “Gaan de mensen van Vleesch noch Visch in die zaak aan het Dapperplein in Amsterdam Oost nu alleen pita’s serveren dan?”. Nee nee, er komt een keur aan verrassend vegan lekkers op de kaart. And now we wait.