4 mei 2022, door Maartje

De Amsterdamse stadsstranden van 2022

4 mei 2022, door Maartje

De Amsterdamse stadsstranden van 2022

Hallo zomer! Hallo einde middag borrel 7 dagen per week! Hallo Amsterdam. Oke, de strandtenten zijn weer open (pak voor het gemak dit favorietenlijstjes er nog maar even bij: de leukste strandtenten van Nederland), we hebben er zin in en tijd zullen we maken. Maar mocht je nou niet altijd álle tijd van de wereld hebben om naar de kust te rijden (gaat ook allemaal van de netto-borreltijd af natuurlijk), of geen auto tot je beschikking hebben (en geen zin in Zandvoort of, gruwel, de bus), dan zijn er altijd nog de stadse stadsstranden...

Tijd voor een update Komt-ie: de Amsterdamse stadsstranden van 2022.

Pllek

Pllek

Mogen we hier eerst even een welgemeende ‘duh’? Want Pllek is en blijft favoriet op dit stadsstranden in Amsterdam-onderwerp. Duh.

Een aantal containers in roodtinten maken Pllek in Amsterdam Noord. Binnen staat een ratjetoe aan banken, rechts domineert de grote bar en links het waan-zin-nig-e uitzicht op de binnenstad van Amsterdam. Een puike plek voor een stadsstrand zeg je? Juist. En zo geschiedde. Al is Pllek het hele jaar door, en al járen, je place to be. Op naar Pllek, Amsterdam Noord.

Stenen Hoofd, Amsterdam

Stenen Hoofd, Amsterdam

En we gaan nog even verder met de wijzigingen: ook op het Stenen Hoofd aan de Westerdoksdijk maakten de mensen achter Paaseiland plaats voor een nieuw volk dat in de kleine, sympathieke houten ‘keet’ trok. Die luitjes  (van Paaseiland dus) zitten tegenwoordig namelijk aan de Prinsengracht, in Café Kikkie (naar De Twee Prinsen); goed volk. Maar het Stenen Hoofd is en blijft een lekkere plek voor uitwaaien aan het water hartje Amsterdam! Bovendien is het een van de beste plekken voor hondenuitlaatplaats-meets-evenementenzone met het beste uitzicht (en altijd de meesye zonuren!).

De Japanner, IJburg

De Japanner, IJburg

Heel lang zat Haas & Popi niet op een van de weinige echte stadsstranden van Amsterdam voordat het baan maakte voor De Japanner.

Strandeiland noemen ze het, de zandvlakte aan het water van IJburg. In het paviljoen daar, op het witte zand, zaten al een aantal echt leuke horecazaken (Blijburg, Haas & Popi…), die toch iedere keer weer de deuren moeten sluiten (de reden hiervoor zal vast en zeker zijn dat het toch vooral een seizoensbestemming is). En hoewel we het oprecht jammer vinden dat Haas & Popi weg is, vinden we De Japanner op deze plek toch ook écht een hele goede zet: een bewezen concept waar in de stad zelden plek is. Goede kans dus dat je ons binnenkort aan de sake op IJburg treft!

Ach, en als we het dan toch over Japanse restaurants in Amsterdam hebben, pak dan deze lijst er ook meteen bij: 11 x favoriete Japanse restaurants in Amsterdam

Hotel Buiten, Sloterplas, Amsterdam

Hotel Buiten, Sloterplas, Amsterdam

Dit alles-behalve-een-hotel is dankzij crowdfunding tot stand gekomen en de uitbaters hebben het pand samen met een groep buurtbewoners ontworpen. Oude zeecontainers vormen de basis, er is een enorme glazen pui (zo licht, en dat uitzicht!) en voor de bar zijn onder andere gekapte bomen uit het Vondelpark gebruikt. Ook voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Buiten wordt een moestuin aangelegd en kunnen de kleintjes heerlijk spelen tussen de bomen. En op het dak, daar pak je naar ons idee in de zomer van 2018 een sublieme zonsondergang mee.

Locatie? Sloterplas Amsterdam. En dat is sowieso een heel erg goed idee op een mooie zomerdag.

HET CARRÉ TERRAS OP DE AMSTEL, WAAR JE NOOIT MEER WEG WIL

HET CARRÉ TERRAS OP DE AMSTEL, WAAR JE NOOIT MEER WEG WIL

Al twee jaar op rij werd er in de zomermaanden een terras OP de Amsterdamse Amstel gebouwd, en wel voor een van de meest bekende panden van de stad: theater Carré. En ook in 2022 komt-ie er weer aan hoor! Stadsstrandstijl uiteraard: aan de ene kant tafels om aan te schuiven, aan de andere kant strandstoelen en je voeten in het zand. En ja, dat is toch echt wel een van de allerleukste plekken om je middenindeweek-middagborrel te vieren. Afijn, het Carré Terras op de Amstel. Wat je noemt van een nood een deugd maken: er werd een ponton OP het water gemaakt waarop een enorm terras kwam. Daar zit je dus met een fantastisch uitzicht over de Amstel en in zon tot in de late avond. En dan (sort of, je zit toch op een ponton) dobberend de zomeravond(en) in. Hartje.

thuishaven Amsterdam

thuishaven Amsterdam

Is het een stadsstrand waar je te pas en te onpas heen kunt? Nee, dat niet. Maar wel vaak! De mensen achter tal van onze geliefde Amsterdamse festivallocaties zijn zo gek nog niet hoor… Zo pakten de luitjes van Thuishaven Amsterdam hun dijk van een locatie aan de rand van Amsterdam (west) aan en maakten er het grootste (gokken we) terras van Amsterdam van! De circustent die o zo kenmerkend is voor het terrein bleef, maar in plaats van dansen (en sjansen, hoewel dat nog wel gewoon kan en mag hoor), zit je er deze zomer aan een van de houten tafels als er geen festivals zijn (en het terrein open is).

Check even de agenda van Thuishaven Amsterdam om te zien wat er wanneer gehost wordt.

Lees meer

Gaasperplas

Gaasperplas

Je vergeet ‘m veel te snel maar de Gaasperplas is een van de weinige echte ‘stranden’ van de stad. En het is ook een van de weinige plekken waar je mag barbecuen aan het water! So bring your own en zomer-zwemmen maar!

 

The Grand Beach @ Hotel The Grand (komt weer terug!)

The Grand Beach @ Hotel The Grand (komt weer terug!)

Zo opende hotel The Grand, u weet wel, de klassieker in hartje Amsterdam, in het heetst van de strijd (met een kleine 30 graden op de teller was dat zowel letterlijk als figuurlijk het geval) The Grand Beach – een ‘stukje’ Côte Azur in Amsterdam. 

Dat ‘stukje’ Côte Azur zit ‘m in het feit dat de look en feel van het waterloze (kniesoor die er op let) stadsstrand geïnspireerd is op de Franse Rivièra. Beetje kijken en bekeken worden, warm zand onder de voetjes, witte regiseurstoeltjes – je kent het wel.

Op het momentvan schrijven nog niet open voor de zomer van 2022 maar ze komen terug hoor!

Hangar

Hangar

Waar het ook dit jaar – gelukkig – heerlijk hetzelfde blijft als voorgaande jaren (lees: voorgaande zomers) is het immer fijne Hangar. Een plaatje van een zaak, een puik en enorm terras (met strand inclusief gangmatten, mits het niet afgehuurd is voor een privéfeestje want dat kan dus ook en is regelmatig het geval), meestal hele aardige bediening en altijd goed van het ellenlang-eeuwigdurend-borrelen. Lees meer: Hangar

En nu we het er toch over hebben… De Aambeeldstraat én de achterburen zijn sowieso een heerlijke plek voor een mooie zomerdag. Restaurant Hotel de Goudfazant is en blijft een van de beste plekken van de stad (nog nooit tegen gevallen), met een beetje geluk ben je welkom op het terras van Taqueria CobaSkatecafé is er natuurlijk voor de cool crowd en we zagen dat er hard gewerkt wordt hier aan aan nieuwe soort-van stadsboerderij, pal tegenover de plek waar het pondje aankomt…

Pompet Amsterdam Noord

Pompet Amsterdam Noord

Geen stadsstrand, wel een verstopte, keiharde zomerfavoriet in Amsterdam Noord: Pompet. In het Noorderpark in Amsterdam zit het fijen etablisssement sinds vorige zomer: Café Pompet. Een stukje Frankrijk in Amsterdam. Je komt er niet alleen voor de leuke Franse kaart maar ook voor de jeu-de-boules-baan, om lekker in het park te hangen of ’s avonds bij het grote kampvuur, voor de live muziek die er vaak wordt gespeeld, of de brocantemarkt. Enthousiaste, leuke lui en een immer gezellige adres.

Op diezelfde fiets, maar dan iets stadser en stukken minder Frans is Druis in het kleine Bilderdijkpark ook een zogenoemde hidden gem. Lees meer

Strand Zuid

Strand Zuid

Verstopt achter de RAI maar geen Amsterdammer die Strand Zuid niet kent. Toch? Eerlijk is eerlijk: we vinden het er niet altijd even leuk, hoewel die mixed feelings vooral uit de tijd stammen dat Strand Zuid té druk, té hip en té zien en gezien worden was. De hitte slaat er niet meer uit het dak en daarmee is het adres, eerlijk is eerlijk, prompt enorm gestegen op onze ‘we like’ list. Ha!  Strandzuid

De Verbroederij (Noord)

De Verbroederij (Noord)

Aan de Johan van Hasseltweg 21, vlakbij Hanger & co, in Amsterdam Noord, waar de Pont aanmeert, opende na een hele poos eigenhandig klussen eindelijk De Verbroederij. Een lieve plek op het zand aan het water.