29 december 2014, door Maartje

Iets te vieren, Amsterdam

29 december 2014, door Maartje

Iets te vieren, Amsterdam

Barts Boekje - Waar is het feestje Amsterdam

RijksHet restaurant bij het Rijksmuseum (alleen dat al!) waar een van Hollands jongste (en knapste) chefs Joris Bijdendijk in de pannen roert. Je zit er hartstikke chic, je eet er stiklekker van een menu vol Hollandse ingrediënten verwerkt tot originele gerechten en - hallelujah - de bediening is al net zo heerlijk en helemaal van nu.

RijselOmdat 'iets te vieren' echt niet altijd dichtgeknepen billen hoeft te betekenen. Rijsel houdt op een precies goede manier het midden tussen 'een hapje doen' en 'fancy uiteten'. En dat mag eigenlijk iedere week wel gevierd worden.

IzakayaHet restaurant bij het Sir Albert hotel (een toptip voor een nacht in het Amsterdamse, de prijs-kwaliteit verhouding is on-Amsterdams goed) waar een goddelijke Japanse keuken wordt geserveerd. In de categorie zien en gezien worden en hoewel we daar eigenlijk niet zo van houden, hebben we nu eenmaal iets te vieren.

Hotel de Goudfazant: De route naar restaurant Hotel de Goudfazant is, zeker in de winter, best een onderneming dus je weet: al je dineergenoten hebben ongetwijfeld zin in een heerlijke avond uit. En het voltallige Hotel de Goudfazant staff gaan daar lekker in mee.

Foyer - Huh? Maar zij stoppen toch bijna? Ja, eind januari inderdaad maar de jongens achter het restaurant een beetje inschattende, duurt het niet lang voordat pop-up restaurant nummer 3 op-popt. En die kan niet minder zijn dan voorgangers Repere en Foyer. Vol verwachting klopt ons hart.

Gebr. HarteringBij Hartering eet je wat de pot schaft maar vergis je niet, dat betekent niet dat de Gebroeders Hartering allemansvrienden zijn; orgaanvlees en hele vissen schuiven met gemak voorbij tijdens het menu dat 6 of 8 gangen telt. Een kadootje voor foodies die van de head-to-toe-keuken houden. En die wijnen… die wíjnen.

Librijes ZusjeAlleen al de opwachting door de jongeman in een oud-Engelse cape, die de voordeur van het Waldorf Astoria Hotel voor je openhoudt en je behandelt of je de Koningin (of Victoria Beckham) bent, is de moeite waard. En dan heb je nog niet eens geproefd waarom Librijes Zusje binnen één jaar twee Michelinsterren kreeg toebedeeld. Moet je hier wel heel lang voor sparen? Wij ook. Ons advies: ga lunchen. Net zo lekker en scheelt stukken in de portemonnee.

Lion Noir: Niet in de minste plaats omdat het er beeldschoon is, je heerlijk zit bij het knapperende haardvuur (of op het terras op een zomerse dag) maar vooral omdat Lion Noir rijpt met de jaren en alleen maar beter wordt.

BAKDe jonge mannen die bovenop 'hun' zolder hun restaurant BAK runnen bewijzen dat bijzonder en feestelijk eten toch niet ingewikkeld, noch extreem duur hoeft te zijn. Ga maar eens proberen, je zult zien.

Le Restaurant - Favoriet van het eerste uur (zie ELLE's restaurant top 25 van 2014) en dat blijft het. Je moet wel even wat te vieren hebben, anders is het wel heel decadent, het avondvullende programma van Le Restaurant. Bijvoorbeeld die nieuwe Chloé's in de sale, prima reden dunkt ons.

Meer lezen doe je HIER