4 maart 2024, door Maartje

Tips van de pro’s voor beginnende interieurfotografie met Nikon fotograaf Sarah de Gheselle

4 maart 2024, door Maartje

Tips van de pro’s voor beginnende interieurfotografie met Nikon fotograaf Sarah de Gheselle

By popular request (op het welbekende Instagramthat is: hoe schiet je de mooiste kiekjes van je favoriete interieurmerken of items? Daar gaat heel wat aan vooraf, denk aan de juiste camera, de beste technieken en de fijnste tips en tricks. Laten we nou wat pro's hebben geselecteerd, die dit als de beste kunnen. De Vlaamse Sarah de Gheselle (@sarahdegheselle) fotografeert met haar Nikon en gaat de hele wereld over: travel én interieur, en haar eigen vakantiehuis: Maison Botanique in De Panne, Belgie. Of ze tips heeft? Nou en of.

 

 

Sarah De Gheselle heeft een grote passie voor reizen en fotografie. Ze vindt niks leuker dan haar reisavonturen op een creatieve manier vastleggen. Dit doet ze in combinatie met interieurfotografie. Zo werden fotografie en social media haar uitlaatklep.

First things first: Hoe ben je zelf begonnen?
“Ik heb geen formele fotografieopleiding gevolgd. Het is allemaal gestart als hobby waar ik mezelf manueel heb leren fotograferen aan de hand van YouTube tutorials. Toen ik vaker de vraag kreeg van hotels en andere accommodaties om foto’s van hun interieur te nemen, ben ik mij meer gaan toeleggen op interieurfotografie. Ik volgde ondertussen een aantal cursussen, en las een hoop boeken over dit onderwerp waardoor ik veel bijleerde. Maar de uitspraak ‘al doende leer je’ is wat mij betreft van groot belang! Hoewel cursussen en boeken waardevol zijn, is het essentieel om vooral veel te experimenteren, te oefenen en om te ontdekken wat voor jou werkt”.

En welke camera schaffen we aan?
“Een van mijn eerste camera’s was de full-frame systeemcamera Nikon Z6 II. Dat is wel een camera in een hoger  prijssegment, maar als je professioneel aan de slag wilt gaan, zou ik toch aanraden te investeren in zo’n full-frame camera. Als je budget beperkt is, of je wilt niet meteen veel geld uitgeven, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar goede tweedehands opties. Veel online fotografiewinkels hebben een sectie voor tweedehands of refurbished camera’s.

Heb je advies dat je zelf graag gehad zou hebben toen je begon?

“Zeker! Begin sowieso met de basisprincipes van je camera goed te leren, inclusief alle instellingen zoals diafragma, sluitertijd en ISO. Begrijp hoe ze invloed hebben op je foto’s. Pas dan begint het fotograferen. Of nee, nog niet: voordat je begint met, zorg ervoor dat de ruimte opgeruimd en netjes is. Verwijder storende elementen die afleiden van het hoofdonderwerp. En: is het licht genoeg? Natuurlijk licht is vaak de beste keuze voor interieurfotografie. Leer jezelf hoe je het natuurlijke licht in een ruimte kunt benutten en gebruik eventueel aanvullende verlichting om schaduwen op te vullen. En besteed aandacht aan de compositie van je foto’s. Denk aan regels zoals de regel van derden en zorg ervoor dat je de belangrijkste elementen in de ruimte benadrukt. Experimenteer ook met verschillende perspectieven. Probeer foto’s te maken vanuit verschillende hoeken om de ruimte op interessante manieren vast te leggen. En let op de details in het interieur. Close-ups van decoratieve elementen, meubels of texturen kunnen de sfeer van de ruimte vastleggen. Tot slot: ontwikkel je eigen stijl in interieurfotografie. Kijk naar het werk van andere fotografen voor inspiratie, maar probeer uniek te zijn in je benadering. 

Om te groeien, en een groter bereik te krijgen, probeer je samen te werken met interieurontwerpers, makelaars of andere professionals in de branche. Zo bouw je een netwerk op, en dat zorgt weer voor meer mogelijkheden. Bouw een sterk portfolio met diverse projecten, ook vrij werk: dit kan potentiële klanten helpen je vaardigheden en stijl te beoordelen. Onderzoek de markt en identificeer je doelgroep. Begrijp wat ze zoeken in interieurfoto’s en pas je aanbod daarop aan. Tot slot: wees kritisch en leer van je fouten. Analyseer je werk en identificeer gebieden waar je kunt verbeteren. 

 

Welke lenzen gebruik je? 

“Ik geef de voorkeur aan lenzen van hetzelfde merk als mijn camera, dus ik gebruik uitsluitend Nikon Z-lenzen. Dit komt doordat ik eerder problemen heb ervaren met het combineren van een andere lens met mijn Nikon-body. Het is teleurstellend om veel geld uit te geven aan een lens die zelfs na kalibratie niet correct werkt met je camera. 

Bij interieurfotografie maak ik gebruik van de NIKKOR Z 14-24 mm f2.8 en de NIKKOR Z 24-70 mm f2.8. Ik kies altijd voor lichtsterke lenzen, vooral omdat je bij interieurfotografie vaak in minder goed verlichte ruimtes werkt. Dit is ook gunstig bij detailfoto’s, waarbij je echt die foto’s met een mooie bokeh-achtergrond kunt creëren”.

Post-productie is natuurlijk super belangrijk maar… Help? Waar te beginnen/ wat te weten?

“Begin altijd met echt goed naar je eigen beeld kijken: analyseer je foto’s. Wat zijn de problemen? Bijvoorbeeld kleurafwijkingen: is er te veel geel/blauw of te veel roze/groen? Dan weet je dat je de witbalans moet aanpassen. Probeer (leer) precies te kunnen aanduiden wat er mis is in je foto en waar de oorzaak van dit probleem ligt, zo kun je veel sneller tot een goede bewerking komen. Ik optimaliseer mijn interieurfoto’s met behulp van Lightroom en Photoshop. In Photoshop kun je inhoudelijke aanpassingen doen, zoals het wegwerken van ongewenste elementen, en vervolgens ga ik verder met de bewerking van het resultaat in Lightroom, waar ik de basisinstellingen nauwkeurig afstem. Ik gebruik mijn eigen Lightroom-presets, waarin ik mijn basisbewerkingen al heb ingesteld. Hoewel ik deze instellingen vaak nog aanpas, versnelt dit mijn workflow aanzienlijk.

Sommige dingen blijven altijd lastig, zoals tegenlicht en kleine ruimtes. Heb je tips?

In kleinere ruimtes, zoals een badkamer, maak ik gebruik van mijn 14-24 mm lens. Het is ook mogelijk om van hele kleine ruimtes een panoramafoto te creëren door meerdere foto’s te nemen en deze vervolgens in Photoshop aan elkaar te voegen. Echter, indien mogelijk, geef ik de voorkeur aan mijn 24-70 mm lens. Hoe breder je gaat (bijv. 14 mm), des te meer vervorming er optreedt, en ik vermijd liever het fish-eye effect. Met tegenlicht gebruik ik altijd een statief, vooral omdat er binnenshuis vaak beperkter natuurlijk licht is. Dit helpt om het risico op ruis te vermijden bij het gebruik van een te hoge ISO-waarde, waarbij een langzamere sluitertijd vereist is. Bovendien kun je met een statief dezelfde foto bij verschillende lichtsterktes vastleggen. Tijdens de nabewerking in Photoshop voeg ik deze foto’s samen en selecteer ik de beste elementen uit elke foto voor het optimale eindresultaat.

Oke, leren first zei je. Waar kan ik een workshop volgen?

“Ik heb de cursus van Muk Van Lil gevolgd, zeer geschikt voor beginners. Als je echter diepgaandere kennis wilt opdoen over het werken met flitslicht en het samenvoegen van foto’s in Photoshop, zou ik aanraden om te informeren bij gerenommeerde interieurfotografen die gespecialiseerde cursussen aanbieden. Zo heb ik een cursus gevolgd bij witfotografie, gericht op het gebruik van flitslicht in interieurfotografie. Daarnaast heb ik veel geleerd door YouTube. 

 

Check. Maar… We blijven de instagram-generatie: hoe kan het nu dat onze foto’s soms zo onscherp worden? 

Kies altijd voor het RAW-formaat bij het fotograferen. Dit type bestand behoudt alle gegevens die de camerasensor heeft vastgelegd, zonder compressie of verlies van kwaliteit. Hierdoor behoud je alle details en kleurinformatie, en dat geeft weer flexibiliteit tijdens het bewerkingsproces. Na het bewerken in Lightroom, exporteer ik de foto’s als JPEG-bestanden. Vervolgens maak ik gebruik van het programma JPEG Mini om de foto’s te verkleinen. Daarna sla ik ze op in de cloud zodat ik ze gemakkelijk op mijn smartphone kan downloaden wanneer ik ze wil delen op sociale media.