Nederland, Limburg5 juli 2022, door Maartje

Wijntoeren, wijnproeven én wijnbadderen in een heus wijnbad in het prachtige Limburg

Nederland, Limburg, 5 juli 2022, door Maartje

Wijntoeren, wijnproeven én wijnbadderen in een heus wijnbad in het prachtige Limburg

Zeg je Nederlandse wijn, dan zeg je Limburg. Toch? Zeker als het aan de Limburgers zelf ligt: ze hebben er de allermooiste wijngaarden tussen het glooiende landschap en als de zon schijnt, dan is het het beste van Zuid-Frankrijk in eigen land. Wijnliefhebber aan de andere kant van de lijn? Dan zit je goed. Vergeet een wijnroute door Frankrijk of Italië; Limburg is the place to be. En niet alleen voor een route langs de mooiste wijngaarden of voor een uitgebreide proeverij. Nee, je hebt een écht wijn-uitje tegenwoordig optimaal bij Thermae 2000 in Valkenburg, waar je sinds kort een wijnbad - jawel, een wijnbad - kunt nemen. Om de rest van je minitrip (of vakantie) uitgerust van start te laten gaan. Wijntoeren, wijnproeven én wijnbadderen in een heus wijnbad in het prachtige Limburg doe je zo:

Wijnbad @ Thermae 2000

Wijnbad @ Thermae 2000

First things first: boek één of twee nachten bij het welbekende (en nog altijd naar ons weten de meest volledige, meest indrukwekkende spa van Nederland) Thermae 2000 in het Limburgse Valkenburg. Gedaan? Top. Zorg dan dat je de vino therapy reserveert (en daarbij heb je natuurlijk ook toegang tot de gigantische spa met al zijn sauna’s en zwembaden over verschillende niveaus in het glooiende landschap van Zuid-Nederland). Een uur lang in het buitenbad van je dromen. Dat zit zo: sinds april 2022 kun je je letterlijk onderdompelen in wijn, met een glas (hele goede) wijn (van Limburgse bodem) in de hand genieten van het beeldige heuvelland. Dat noemen we nu eens een unieke wellness beleving. Het idee is een plan van Wijndomein St. Martinus (ga daar ook heen! Echt een feest) en Thermae 2000.

 

Je begint je welness sessie onder de buitendouche met een hele goede, natuurlijke scrub (zelf waren we nog nooit zachter na een scrub, dikke tip om deze ook voor thuis te scoren, maar dat terzijde). En vervolgens duik (nouja, dat is sort of speak: je kunt er beter gewoon instappen) je in een houten buitentobbe die is gevuld met warm water en wijnpulp van de Monarch druif, die overblijft na het persen. Dat is niet alleen duurzaam (no waste), maar ook nog eens gezond! De wijnpulp van de blauwe druif bevat namelijk restanten van resveratrol, een krachtig antioxidant dat de huid beschermt tegen vervuiling en de negatieve gevolgen van UV-straling. Ha! Daarnaast werkt dat stofje huid-verstevigend en rimpel-verminderend. Niets anders dan een win-win. And we are in, u snapt. Nog heel even over St. Martinus: de wijngaard gebruikt de witte wijnpulp voor grappa’s en de rode pulp wordt verwerkt tot compost in de wijngaard, en nu dragen ze ook nog eens bij aan deze manier van ontspannen. Wat je overigens ook erg goed kunt doen bij St. Martinus zelf: een ontzettend leuke wijngaard voor een drankje, lunch of proeverij. Vergeet niet in de wijnshop de ‘Olivier’ mee te nemen naar huis. Echt een ontzettend lekkere wijn.

Aan tafel bij restaurant Pure

Aan tafel bij restaurant Pure

En nu je toch die één of twee nachten geboekt hebt bij het hotel van Thermae 2000 (dat valt aan te raden), weet dan dat je het (heus hele leuke) Valkenburg niet in hoeft voor een heerlijk maal. Nee joh: veel beter is het om de deur niet uit te gaan en te reserveren bij Restaurant Pure. De (vrouwelijke) chef hier, Reshma Simons, kookt er de heerlijkste gerechten met een Aziatische en Surinaamse twist. Die gerechten komen in vijf of zeven (drie of vier kan ook, maar dat zouden wij niet doen = gemiste kans much) gangen over tafel terwijl je uitkijkt over de Cauberg. Nogmaals: geen idee waarom je de deur uit zou gaan when life gives you Thermae 2000 in Valkenburg. Wij waren vooral onder de indruk van de Wortel Tarator, de Zeebaars en de heerlijke wijnen.

Up next: je wijn roadtrip door Limburg

Up next: je wijn roadtrip door Limburg

Een no-brainer is natuurlijk de Apostelhoeve. Ga! En verder mogen sowieso Wijndomein St. MartinusDolmein Holset en Wijngoed Thorn op je lijst. 

Lees ook: op wijnreis door Nederland en een guide voor het ultieme weekend weg in Zuid-Limburg

Van Valkenburg sta je in een wip en een scheet in Maastricht en ja, daar weten we ook waar je aanschuiven mag: De leukste restaurants in Maastricht (voor diner)

Tot slot: wist je dat we een heuse Limburg ambassadeur hebben? Bo is de naam en Bo deelt wekelijks de beste adressen in haar provincie: Barts best of Limburg

Maar eerst: op naar Thermae 2000