Nederland, Friesland13 oktober 2019, door Maartje

Hollands glorie in het hoge noorden: Discover the Dark in Friesland

Nederland, Friesland, 13 oktober 2019, door Maartje

Hollands glorie in het hoge noorden: Discover the Dark in Friesland

Wie Barts Boekje een beetje volgt, weet inmiddels dat we best wel smitten op Friesland zijn. Misschien zijn we aangestoken door onze eigen 'Friezin' Jorien, maar waarschijnlijk ligt het aan provincie zelf: in Friesland vinden we nog echte rust, ruimte en reinheid, iets waar onze stadse levens (met kids tegenwoordig) af en toe enorm om bedelen. En dan gaan we naar het noorden. Boeken we een van de prachtige hotels en AirBnB's die Friesland rijk is (lees hier al onze Friesland tips), pakken we de boot naar een van de eilanden en duiken we, alsnog want we kunnen het niet laten, altijd ook héél even Leeuwarden in (lees ook 25 x het leukste van Leeuwarden).

Discover the Dark - Friesland

Discover the Dark - Friesland

In het verlengde van onze Friese liefde, (her)ontdekten we onlangs het Lauwersmeer, in oktober 2016 door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park, een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. En ja, dat is leuk, heel leuk! Want: Is het je wel eens opgevallen dat echte duisternis zeldzaam is? Nederland telt slechts twee Dark Sky Parken, allebei in Friesland. Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Park De Boschplaat op Terschelling zijn door de International Dark Sky Association officieel benoemd als Dark Sky Park. Gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt waardoor je er ontelbaar veel sterren kunt zien! Des te meer reden om naar Friesland af te reizen. Met de trein natuurlijk, maar als je met de auto gaat, skip dan de file en rijd in het donker over de afsluitdijk. Die is namelijk prachtig verlicht. Een kunstwerk is het, en het draagt de titel Gates of Light. Om daarna (met vrienden of je eigen gezin – onvergetelijk in alle gevallen) ongestoord te gaan genieten van de sterrenhemel en de geluiden van de natuur waarvan je vergeten was dat ze bestonden. Bijzonder much en je hoort het alleen wanneer het écht stil is.

Kruip met zijn alleen om een kampvuur (zie foto hierboven) en luister tot laat naar de mooiste verhalen. Spot hertjes in de schemering en staar naar de maan te staren: op een heldere avond kun je de kraters tellen.

Of deze: met volle maan varen! Nationaal Park De Alde Feanen, ook wel Nationaal Park De Oude Venen, heeft uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie. Je kunt ‘s nachts op vaarexcursie en leren over de vele water- en roofvogels. Je vaart op een volledig elektrische boot zodat de dieren niet weggejaagd worden. Het gebied is het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa en kent een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis. Natuurlijk krijg je een natuurgids mee die verhalen te over heeft.

Hier lees je alle opties om het donker te ontdekken in Friesland: friesland.nl/discoverthedark (er zijn ook heel veel te leuke evenementen speciaal voor kinderen!)

Terschelling - met de landrover naar de duisternis

Terschelling - met de landrover naar de duisternis

Over die landrover gesproken… Pak de boot naar Terschelling waar je in een 4×4 ‘s avonds over het strand naar de Boschplaat, het officiële Dark Sky Park kunt en waar je onder begeleiding van een sterrenkundige gaan hemelstaren, genieten van de stilte en van je zintuigen die in het donker op scherp komen te staan. Een bezoek aan het Drenkelingenhuisje en Kaapsdune (hoog duin met sterrenkijker) mag natuurlijk niet ontbreken. Namen en rugnummer (en prijzen en locaties) lees je hier.

En als je er toch bent: 12 x het leukste van Terschelling

koffiebar Hert fan Frjentsjer, Franeker

koffiebar Hert fan Frjentsjer, Franeker

Vroeger was het onderwerp van gesprek een kleine kerk in het centrum van het Friese Franeker, daarna zat er jarenlang de kledingclub Bentex en toen zij vetrokken, stond het leeg. Een toplocatie maar een lastig pand om te vullen, zo bleek. Toen een kledingbank een onderkomen zocht, en onderneemster en eigenaresse Martine Feenstra van modewinkel Gewoon Mooi in de Dijkstraat in Franeker, pal naast de kerk, daar lucht van kreeg, bleek het een pracht van een optelsom: een sociaal plan én een gezellige koffiebar met lunchroom, daar kon Franeker er nog wel een van gebruiken! Feenstra sloopte het timmerwerk waarmee Bentex alle kerkelijke elementen, zoals boogramen, vakkundig had  weg getimmerd en bracht de nostalgische sfeer van vroeger terug. Prachtig, dat begrijp je.

Een heel aantal vrijwilligers (aaneengesloten onder de noemen Helpende Handen) starte al eerder een digitale kledingbank. Met Hert fan Frjentsjer is er eindelijk plek voor een fysieke kledingbank. Voor de ruimte met de ingezamelde kleding, die hersteld, gewassen en gestreken wordt, zit de koffiebar van Feenstra. Van woensdag tot zaterdag is de horecagelegenheid open, de andere dagen vullen zich vanzelf met andere initiatieven. Omdat er toch gestreken en gewassen moet worden, komt er een was- en strijkservice voor iedereen, een klussenbus en ruimte voor groepen die met elkaar willen koken en eten. Fan, dat zijn we.

PLANETARIUM FRANEKER

PLANETARIUM FRANEKER

Wie ‘ontdek het donker’ zegt, zegt natuurlijk ‘naar buiten’. De frisse lucht opsnuiven en later dan laat naar bed. Maar hé, we zijn wel in Nederland… Van een paar druppels zijn we niet bang, maar wat als het weer echt niet mee zit? Dan ga je natuurlijk alsnog sterren kijken! Maar dan ‘gewoon’ in het Planetarium. Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld! Wist je niet he? Is zo. En hoe cool is dat? Het nauwkeurig bewegende model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga en doet het nog steeds. Een belevenis op zich, nog los van de vele tentoonstellingen die er het hele jaar door gehouden worden.

WIN EEN WEEKEND bij Weidumerhout! (29 nov t/m 1 dec)

WIN EEN WEEKEND bij Weidumerhout! (29 nov t/m 1 dec)

Jongens, dit is een leuke! We mogen een heel weekend weg weggeven bij het prachtige Weidumerhout! Twee nachten in een heerlijke hut op het Friese plattend. Alles over Weidumerhout lees je hier, en om te winnen ga je als de wiedeweerga naar instagram.

Je maakt kans op het weekend weg door te reageren onder de Weidumerhout-post op de @Barts Boekje feedpost én door de Instagrampagina van Frieslandstyle te volgen. De prijs is geldig voor het weekend van 29 november 2019.

  • De winactie is voor twee personen (de winnaar en een plus one).
  • Inclusief is een diner bij kaarslicht (Weidumerhout heeft ook een Michelinester!), overnachting onder de sterrenhemel in een hotelroom-with-a-view en een ontbijtbuffet met Friese streekproducten.
  • Niet gewonnen of geen risico: je kunt het arrangement ook boeken via deze link,