Nederland, Amsterdam29 mei 2018, door Maartje

Zomerbars en stadsstranden, Nederland

Nederland, Amsterdam, 29 mei 2018, door Maartje

Zomerbars en stadsstranden, Nederland

Als de zon schijnt wil een mens naar buiten, wij ook. En hoe. Het strand lonkt maar de rest van het land kent heus ook volop adressen waar je wezen wil om je voeten omhoog te leggen, een fris wit biertje binnen handbereik. Leest u maar mee:

Aloha Rotterdam

Aloha Rotterdam

Aloha is, zo mogelijk, onze favoriete stek in Rotterdam. Vanbuiten was en is het betonnen blok aan de Maas waarin ooit tropisch zwemparadijs tropicana huisde spuuglelijk, maar binnen kreeg het gedeelte waar Aloha zit een flinke opknapbeurt. Het resultaat werd een bar-restaurant met een ongedwongen en creatieve sfeer, met dat ‘onuitlegbare’ dat het tot terugkeeradres maakt. De oude wildwaterbaan loopt nog steeds dwars door de zaak en waar die eindigde, is nu de wc. Daaromheen een mid-century decor met vintage klassiekers van retrobijzettafels, banken en een overdaad aan planten – vetplantjes op de tafels, sanseveria’s voor de ramen en bananenplanten overal. Borrelen doe je op de bodem van het binnenbad en hangen in strandstoelen mét panoramisch uitzicht over de Maas op het terras boven, waar ooit het buitenbad was. Het in vergelijking met de shabby-cools entourage ambitieuze menu kan bekoren. Bonuspunten? Ja. Aloha is zeven dagen per week én het hele jaar door geopend.

3 x Utrecht

3 x Utrecht

Volop leuks aan het water in en rond Utrecht!

Roost aan de Singel bijvoorbeeld, in 2017 voor het eerst open. Lees meer (en sla op in je favorieten): Roost aan de Singel

Of Strand Oog in Al, SOIA voor intimi, een begrip voor team Utrecht. Lees meer (en sla op in je favorieten): SOIA

Of toch Key West Beachhouse? Lees meer (en sla op in je favorieten): Key West Beachhouse

Het resultaat werd een bar-restaurant met een ongedwongen en creatieve sfeer, met dat ‘onuitlegbare’ dat het tot terugkeeradres maakt.

Amstelkwartier Amsterdam

Amstelkwartier Amsterdam

Ah. Het Amstelkwartier. Wat was je lang helemaal niet op de radar en wat begin je nu een feest te worden! On-Amsterdams onbekend en toch aan het water, inclusief haven(tje) met een verzameling aantrekkelijke boten (bootjes). ZO leuk. Het begon allemaal met tHuis aan de Amstel, misschien nog steeds wel de leukste van allemaal (lees meer en bewaar hier, beeld van tHuis aan de Amstel buiten via lauravanr).

Toen besloot George Marina precies hier hun giga paviljoen te gaan bouwen, voor het wufte volk, tikkie chiquer, minder creatief dan tHuis aan de Amstel en in zijn eigen categorie (bijna?) net zo leuk. Lees meer en bewaar hier.

Daarna kwam het (positieve) geweld dat het QO Hotel heet, met daarin Restaurant Persijn (Hollands glorie 2018 stijl in de keuken) en de rooftopbar van Juniper & Kin. Lees meer (en bewaar weer in je boekje) via de links: Juniper & Kin + Persijn

Het ALLERbeste terras van Amsterdam? Deze! Het beste terras van Amsterdam

En nu is ook l’Osteria Amsterdam een feit! Een strak gebouw met wederom een giga-terras en een (en dat is een verrassing want je verwacht het niet) een giga-zaak met geweldige Italiaanse gerechten en een plaatje van een decor. Die Italiaanse gerechten zijn wat je van een Italiaans begrip mag verwachten: om door een ringetje te halen. Pizza’s met een dunne, krokante bodem en sappige ingrediënten on top. Zachte Italiaanse witte wijnen, vriendelijke staf een een plaatje van een uitzicht over het water. More to come over l’Osteria, maar weet dat je er alvast heen mag nu de zon schijnt.

Het Koelhuis Zutphen

Het Koelhuis Zutphen

Zutphen, er zijn dagen dat we er niet komen. Wat best zonde is wanneer je bedenkt dat het Koelhuis een héle puike dagbestemming is als de zon schijnt. Het grote industriele pand staat vlakbij het station en tegenover het gebouw vind je een grote parking, al merk je daar eenmaal op het terras helemaal niks van: drankjes en happen die in een gestage stroom je kant op komen en hier en daar en verhitte bezoeker die de IJsel in springt. O, en vergeet het fantastische uitzicht op de ondergaande zon niet.

De Oerkap Haarlem

De Oerkap Haarlem

Haarlem ligt vlak bij de Noord-Hollandse kust, dat is een van de grootste voordelen en reden waarom half Amsterdam – ooit student, tegenwoordig gezin – naar het uit de kluiten gewassen dorp trekt. Er is nog ruimte, en dat onder de rook van onze hoofdstad. Twee adressen met ruimte én het perfecte zomergevoel zijn De Oerkap en Het Veerkwartier. De mensen achter beide adressen houden wel van een feestje en dus worden er met de regelmaat van de klok livemuzieksessies en andersoortige fuiven georganiseerd. Het grootste verschil? De Oerkap vind je midden in de stad, aan het Spaarne en alleen in de zomermaanden. Het sfeertje is dat van vriendelijke krakers. Of hippies, de echte, die van ruim veertig jaar geleden. Een opgespoten strandje met rechts een handel in tweedehands fietsen, links witgoed. Uit de boxen relaxte muziek afgewisseld met onvervalste rock’n-roll.

Het Veerkwartier Haarlem

Het Veerkwartier Haarlem

Buiten het Haarlemse centrum, tussen de Ikea en de PTT-toren, is Het Veerkwartier aan de Veerplas een van de leukste, lichtste plekken in de omgeving. De combinatie van oude containers, een houten hut en een kas, met een gigaterras en volop hang- en rouwdouwplekken voor het kleine grut, werd opgebouwd met materialen gevonden in de Waarderpolder. Duurzaam dus. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de planten water te geven, en zo gaan ze bij Het Veerkwartier nog even door. Op de kaart gerechten van lokale ingrediënten: ongecompliceerd, zonnig eten. Overigens ook een heerlijke plek om met het kroost heen te gaan.

In die categorie, niet aan het water, niet strand-stijl, wél een aanrader vooral in de zomer: Buitenplaats Plantage Vogelenzang

Stadsstrand De Kade Alkmaar

Stadsstrand De Kade Alkmaar

We blijven nog even in Noord-Holland want in Alkmaar is het immer gezellige Stadsstrand De Kade, hartje stad nota bene, ook je-van-het! Er zijn Spaanse avonden, kampvuursessies, er kan ge-dag-hapt worden, er was pas nog een Bollywood fuif (een Bollywoodfuif!!), Vinyl Friday vinden we ook leuk en Awesome Dad Day is coming, op vaderdag uiteraard (17 juni). Sympathiek ook is het bring-your-own-concept, waarbij je een barbecue kunt huren om zelf wat op te leggen. Kortom, bij Stadsstrand De Kade in Alkmaar is het lekker dwarrelen, zonnen, eten, drinken, gluren, dansen, lachen, kletsen en er is altijd wel wat te beleven of iemand om te spreken en t personeel is altijd goedgemutst en behulpzaam. Bam.

In die categorie, niet aan het water, niet strand-stijl, wél een aanrader vooral in de zomer: Buitenplaats Plantage Vogelenzang

Vinkeveen

Vinkeveen

Aaaah de Vinkeveense Plassen! Wat mogen we er graag een bootje huren en dágen lang ronddobberen. Slapen (en oke, ook de hele dag rondhangen, doen we het allerliefst bij het te leuke Zwier, de vrijhaven van Vinkeveen, en een rustoord net buiten Amsterdam. Leer meer: Zwier Vinkeveen

Mocht je het wat meer fancy willen, dan moet je binnenkort vooral aanhaken bij het nieuwe VinkiBeach, van de eigenaren van de Harbour Club. Lees meer: Vinkibeach

En we zouden bijna vergeten dat aanschuiven bij cafe-restaurant Bon, al bijna 90 jaar een begrip in de omgeving en toch o zo van nu. Koffiehuis en kroeg, relax- en loungeplek, een botenverhurend restaurant, verzamel- en vertrekplaats, de plek voor barbecues op het terras of een eiland, voor workshops en we fungeren als danszaal en ballroom voor jong en oud. Niet verder vertellen… 

Beachclub Puur Drimmelen

Beachclub Puur Drimmelen

Beachclub Puur in Drimmelen Oke… Je kunt Drimmelen niet echt een stad noemen, maar aan de kust ligt het ook niet en dus is Beachclub Puur in Drimmelen een geoorloofde toevoeging aan dit rijtje. Onder de rook van Breda is Drimmelen een gezellig dorp met een belangrijke trekpleister: rivier de Amer, grenzend aan Nationaal Park De Biesbosch. Wat je met die informatie moet? Niet veel, maar wel een bootje huren in de jachthaven van Drimmelen, picknickmand meenemen, een rondje varen in de Biesbosch en zie- daar, het ultieme terugtrekken. Voor een warm maal achteraf opteren we graag voor Beachclub Puur. Let wel: mits er geen festival, feest of andere partij op het programma staat. Als dat wel zo is, wees dan voor- bereid op kortgerokte blondines, jongemannen in te strakke T-shirts en decibellen die zelfs the Nanny (Fran, de schelle oppas uit de gelijknamige sitcom, een serie die eerder genoemde blondines en jongemannen vast en zeker niet zullen kennen) onverstaanbaar zouden maken. Geen fuif? Dan is Puur een strandtent uit de boekjes, een vakantieadres voor meerdere dagen zelf, met dank aan de naastgelegen en keiknusse (we zijn nog in Brabant) minicamping. Water overal en schoon is het er ook; een baantje trekken is een aanrader. Het zandstrand is opvallend wit, de service net zo opvallend vriendelijk, het menu ongecompliceerd (hallo bitter- ballen, ook dát is vakantie) en met een beetje geluk tref je er de mooiste zonsondergang van Brabant.

Een heerlijke plek om alvast wat sproeten te kweken, is Zandfoort aan de Eem in Amersfoort. Op dit supergezellige stadsstrand kun je aan houten picknickbanken genieten van een hapje en een drankje, of lui in je strandstoel hangen met de voeten in het zand.

Zandfoort aan de Eem Amersfoort

Zandfoort aan de Eem Amersfoort

Een heerlijke plek om alvast wat sproeten te kweken, is Zandfoort aan de Eem in Amersfoort. Op dit supergezellige stadsstrand kun je aan houten picknickbanken genieten van een hapje en een drankje, of lui in je strandstoel hangen met de voeten in het zand. De sfeer is laid back, niks-moet-alles-mag en dat maakt deze plek ideaal voor een borrel met vrienden en kinderen en hun vrienden. Het strand is één grote zandbak, met een waterpomp, een schommel en een glijbaan. Binnen is er een kleurhoek en een houten treinrails. Een leuke tip voor het avondeten is het wereldplateau, dat ook in kindervariant verkrijgbaar is. Dan krijg je verschillende gerechtjes uit het land dat je kiest – bijvoorbeeld Griekenland, China of Brazilië – voor een heus vakantiegevoel. Met voor toe een Boerderijsje.

GOUDasfalt en Rederij de Vrijheid, Gouda

GOUDasfalt en Rederij de Vrijheid, Gouda

Als de deuren potdicht zouden zijn, dan zou het kakelverse stadsstrand van Gouda, GOUDasfalt gedoopt, nog naar verf ruiken. Kakelvers is de nieuwe trots van Gouda en dat mag, want zoveel om mee te pronken had de stad nog niet. Iets nieuws om mee te pronken dan he, voordat ik op mijn vingers getikt wordt, want de binnenstad van Gouda, met zijn imposante stadhuis en de gezellige kroegen daaromheen, zijn natuurlijk immer gezellig en leuk. En een plaatje. Nu dat uit de wereld is: Goudasfalt. Een stadsstrand van 1700 m2 (jawel) met puik paviljoen (a een luttele 300 m2) met vrij uitzicht op de binnenstad van Gouda. Het paviljoen kreeg de naam Rederij de Vrijheid, naar de rederij van de initiatiefnemer. GOUDasfalt is namelijk een burgerinitiatief – leuk. 26 mei was het paviljoen voor het eerst open.

Stadsstrand Groningen bij DOT

Stadsstrand Groningen bij DOT

De eigenaren van DOT mogen in hun handjes wrijven: voor hun neus creeerde de gemeente Groningen in 2016 voor de eerste keer een heus stadsstrand, pal voor hun neus. Dikke pret natuurlijk want 1) die had Groningen nog niet en 2) het water is behoorlijk schoon dus de stedelingen die een frisse duik willen tijdens een warme dag, zitten hier opperbest. In 2017 werd de oppervlakte van het strand verdubbeld en ook dit jaar opende tijdens Koningsdag het strand weer op zijn fijne fikse formaat. Knap en leuk in het hoge Noorden, ook als het warm is.

beeld via @Wonenbij_Arie