24 juli 2019, door Maartje

Het beste terras van Amsterdam

24 juli 2019, door Maartje

Het beste terras van Amsterdam

Oookeeee, het beste terras van Amsterdam, dat wordt een lastige om te benoemen, but we got your attention, right? Want wat nou echt het beste terras is, dat ligt natuurlijk helemaal aan je wensen, je terrastafelgenoten, het moment van de dag, of het eigenlijk net iets te hard waait en je beschut wil zitten, of je juist pal in de zon een plekje zoekt. Bovendien is het beste terras van Amsterdam dat terras waar op het moment dat je langs schuifelt een plekje in de zon is: bier en bitterballen hebben ze overal. Maar als we dan toch moeten kiezen, dan ploffen we deze zomer in elk geval een aantal keer neer bij deze adressen (in willekeurige volgorde):

Sjefietshe

Sjefietshe

Nog maar héél even en dan terug naar het nieuwe “normaal”. Eindelijk weer lekker restaurantje spelen mogen spelen, aldus Sjefietshe (en eigenlijk heel Nederlands horeca). Vinden we no problemo: dan spelen we aankomende maandag gewoon restaurantje met hen mee. Gelukkig hebben ze iets nieuws in het assortiment: het terras is te reserven. Ya bet dat we er maandag aanstaande languit gaan.

Enne no worries: ondertussen is er ook gewoon nog afhaal Sjefietshe al Paso (met een nieuw menu!!).

Sjefietshe

Vessel

Vessel

Een bijzonder moment, want Vessel opent de figuurlijke deuren naar het splinternieuwe, zojuist aangelegde Vessel Bay op 1 juni (right on time). Een zonovergoten en ontzettend groot terras aan het water. Een heerlijke lazy hangout waar genieten we een vaste dag van de week voor in gaan plannen. Let’s say sunday’s at Vessel? Vertoeven aan een riant terras, uitkijkend over het IJ. Welke gerechten er op de kaart komen is nog even spannen, maar met zo’n uitzicht als bijgerecht, is het hoe dan ook het terrassen seizoen geopend.

Vessel

Café Mads

Café Mads

Een verstopte parel waar (naar onze mening) te weinig lovends over rond gefluisterd wordt. Daarom roeptoeteren we zelfs dat het adres, helemaal in topje Amsterdam Noord, een uniek terras heeft. Uniek, omdat nog niet heel Amsterdam het ontdekt lijkt te hebben. En ook omdat het dat eigenlijk wel verdient. Je zit er héérlijk en de zon staat er precies aan de goede kant om nog láng niet naar huis te willen.

Voor werktijd hop je er lang voor je koffie (to go) en na werktijd strijk je neer op het zonnige terras voor een borrel.

Café Mads

Café de Tropen

Café de Tropen

Een groot terras, zon er op, wijntje op grijp afstand. Toe maar, we tekenen er voor. Wel het liefst op een fijn plekje als Café de Tropen. Het mag geen verrassing zijn dat we vooral uitkijken naar het giga-terras aan het Oosterpark (!), iets hoger gelegen dus met een je-van-het-uitzicht. En dan lekker de hele dag bijven plakken. Willen we!

Café De Tropen

Druis (+ Café Binnenvisser), West

Druis (+ Café Binnenvisser), West

Dat kleine lapje groen vlakbij De Hallen, pal naast Café Binnenvisser (ook daar een heerlijk terras. Pikken we hier even snel mee zoals we in door deze hele lijst extraatjes in de pot doen, let maar op)? Daar huist Druis, zij namen met stokje over van de Aussies achter Flora om de eenvoudige reden dat het adres eigenlijk een 24/7 restaurant verdient waar ook lunch geserveerd wordt. Dat deden de Flora mannen niet. En Druis wel. Olé. Dat is het tweede goede nieuws, naast die heerlijke locatie dus. Aanschuiven in het liefste park van Amsterdam onder een heerlijk zonnetje. Op het menu heerlijke bourgondische franse gerechten met klassieke wijnen en bieren. Ja hoor, count us in. Tot snel Druis!

Hetzelfde verstopte gevoel maar dan midden in het centrum: Dignita Hoftuin, een plek voor ontbijt, lunch of thee. Al is het meest bijzondere de locatie zelf: in een binnentuin verscholen tussen de Nieuwe herengracht en de Nieuwe Keizersgracht, naast de Hermitage. Plaatje.

Dok du Nord

Dok du Nord

Of we in de zon aan het water willen zitten súper centraal in Amsterdam? Tsja, daar spugen we niet op, maar we zijn vast en zeker de enige niet, wel? Dus als je al een stekkie weet, dan het zal het er wel gierend druk zijn, niet? Mis! Want het nieuwe restaurant Dok du Nord in Amsterdam Noord (op loopafstand van het CS – pontje over en je bent er) is pas nét open het het gros van de zonzoekers in Amsterdam hebben het fraaie plekkie nog helemaal niet gevonden. Ha! Uitwijkmogelijkheden zijn er trouwens te over, zo bewijst onze lijst met 18x de leukste en lekkerste bars van Amsterdam Noord.

Roxanne, West

Roxanne, West

Graceland is niet meer. Maar gelukkig namen niet de minsten de sleutel van het pand naar de Marktkantine over: de mensen achter o.a. Panace en Partisan hebben er huis gehouden en creëerden aan de Jan van Galenstraat hun nieuwe Roxanne. En kijk even hóe onherkenbaar de vroegere kantine van de marktkooplui is! Als je het doet, moet je het goed doen, en zo geschiede. Vind ik leuk. Geen Graceland-eske bedoeling meer te bekennen maar een fris wit betegeld lokaal en oude tl-bakken – een knipoog naar de kantine van de aangrenzende Centrale Markthallen.die de zaak ooit was – waar vanaf nu 2 dagen per week ge-terrast, ge-dinneert én gedanst mag worden. Alleen op vrijdag en op zaterdag, maar wel tot laat, dat is ook mooi. Vooral het terras is top: de afwezigheid van nabije ombouwen maakt dat je mega lang in de zon zit, de locatie zorgt dat het geen overbevolkte bedoeling wordt. Graag gedaan.

 

Meneer Nieges & Hanneke’s Boom, Centrum

Meneer Nieges & Hanneke’s Boom, Centrum

De een links van het centraal station, de ander rechtsom. We hebben het over Meneer Nieges en Hanneke’s Boom. Beiden zaken zijn van dezelfde eigenaren, beiden zijn een gemakkelijke inkopper wat betreft de terrasliefde maar hé… Het is natuurlijk wel zo, dat het heerlijke adressen tijdens zomerdagen zijn en ze weglaten omdat het te gemakkelijk zou zijn, is een gemiste kans. Want wie weet was je ze net even vergeten. Voor het betere maal ga je vooral naar Nieges, voor mensen kijken en een danspasje naar Hanneke’s Boom. Maar allebei hebben ze een onovertroffen terras aan de waterkant. Hipster- én opa en oma-proof. Forever love, voor allebei.

Hangar (+ Aambeeldstraat), Noord

Hangar (+ Aambeeldstraat), Noord

Hangar is sinds dag 1 de meest fotogenieke plek van Amsterdam, en dat is er met het stadsstrand van 2017 niet minder op geworden. Bovendien vind je er, met dank aan de afgelegenheid van het adres (mits er geen privéfuif is), altijd wel een plekje. Op het zand, op het terras, op de zitzakken aan de waterkant, overal is het feest. Wat een mooi ezelsbruggetje maakt naar de rest van de hood: hoewel het strand-stijlterras van Hangar absoluut de fraaiste is, eet je bij de buren van Hotel de Goudfazant nog net wat beter en op mooie dagen staan ook daar te tafels aan de waterkant. Een paar garagedeuren verder huizen de luitjes van F.C. Hyena waar je voor pizza en biowijn aan mag schuiven op de stevige tuintafels én, even het hoekje om, niet aan de waterkant, wel in de buurt: Coba voor good Mexican Vibes, binnen en buiten. Plus, en dan stop ik: de buren van Skatecafé zullen vast ook de boel naar buiten verkassen als de zon zich laat zien. Kortom: in Noord moet je (ook) rond de Aambeeldstraat wezen.

Hotel Buiten (+ Sloterplas)

Hotel Buiten (+ Sloterplas)

Afgelopen zomers gingen we al geregeld naar het strandje aan de Sloterplas voor some beachy vibes, dichtbij huis. Ofwel naar het Sloterstrand, zoals de zandstrook aan de noordkant van de plas tegenwoordig heet, om daar een paar uurtjes in een gratis gehuurde strandstoel te hangen (wij) of op een oplaasdonut te dobberen (het kroost). Dat we de weg naar Nieuw-West aan Zee ook dit jaar zeker weer weten te vinden, is mede te danken aan de komst van het heerlijke Hotel Buiten. Het café-restaurant (‘het is hier geen hotel’) is perfect voor de hele dag lummelen, huisgemaakte taart, heel ok flammkuchen, lokale biertjes en een stevige bio burger. Je mini kan kiezen uit verschillende sapjes die net even anders zijn dan de geijkte limo. Op mooie dagen gaat ook de kiosk open en scoor je hier een puntzak friet of een biologisch schepijsje. Oude zeecontainers vormen de basis, er is een enorme glazen pui (zo licht, en dat uitzicht!) en voor de bar zijn onder andere gekapte bomen uit het Vondelpark gebruikt. Ook voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. En op het dak, daar pak je naar ons idee een sublieme zonsondergang mee. Ons rondje Sloterplas vind je hier.

 

Proeflokaal 't Blauwe Theehuis

Proeflokaal 't Blauwe Theehuis

’t Blauwe Theehuis is al sinds eeuwen onze favoriet in het Vondelpark en dat is het – dank god – gebleven na de komst van de mannen van Brouwerij ’t Ij. Het wit-blauw gekleurde icoon uit het park is omgetoverd tot Proeflokaal en wat we daar vooral van merken is dat je langer op het terras kunt blijven plakken (letterlijk) en plaatpizza’s bij je speciaalbiertjes bestelt. Klinkt ons als een prima deal. Sterker nog, ineens weten we weer waarom we vanavond naar het Vondelpark moeten/willen/gaan.

Pension Homeland (+ Clubhouse), Centrum

Pension Homeland (+ Clubhouse), Centrum

Weinig zo fijn als je terugtrekken in de stad, helemaal als het je eigen stad betreft, iets wat bijzonder goed kan in Amsterdam, mits je weet waar je wezen moet. Bijvoorbeeld op het Marineterrein waar je ook het Duits-georiënteerde restaurant Scheepskameel vindt, net als het retropaleis dat restaurant en logeeradres Pension Homeland is. Een hotel met voordelige slaapkamers, een meer dan goede eterij en een dijk van een terras aan het water. Veelgeprezen door menig professioneel of zelfbenoemd foodie en toch is het er zelden druk. Lekker wel eerlijk gezegd. Nagenoeg alles – van de zeepdispensers tot de meubels, het verlaagde schrootjesplafond, het kantineservies en de ficus in de hoek – doet denken aan huizen van grootouders en oudtantes. Het restaurant zit in de vroegere Long Room en op het menu staan broodjes en salades, maar dan wel met geroosterde bloemkool, knapperige kikkererwten en een geitenmelkyoghurtdressing, Nederlandse oestersoep, kip van het spit en bierworst. Het restaurant heeft een eigen microbrouwerij; iedere zomer wordt er een klein bierfestival gehost.

De Belhamel + Van Zuylen, Jordaan

De Belhamel + Van Zuylen, Jordaan

Verrassing: de mooiste gracht van Amsterdam is de Brouwersgracht. Vind ik dan. En de mensen van Lonely Planet ook geloof ik. Daarom is het er in het weekend maar wat druk. Geeft niks, want we hebben altijd doordeweeks nog. En door de week mogen ons maar wat graag zetelen op de stoelen aan de waterkant van Restaurant Belhamel. Chique en gezellig tegelijk. Klassiek en heerlijk correct. En een uitzicht waar je U tegen zegt, op de mooiste gracht van Amsterdam namelijk.

Verkies je bier en bitterballen in de zon boven het verfijnde van de Belhamel? Dan is Van Zuylen je man. Studentencafestijl waar helemaal niks mis mee is. De jaloers kijkende fietsers die continue voorbij zoeven en die je ziet denken: ‘o, ja, die moet ik niet vergeten voor de volgende keer’, zijn een extraatje.

Vergulden Eenhoorn (+ Nomads), Oost

Vergulden Eenhoorn (+ Nomads), Oost

Een monumentaal picknickparadijs aan de Ringdijk (waar ook all-time favoriet La Vallande zit) in Amsterdam Oost waar je in de zonnige groene tuin heerlijk kunt genieten van een lunch tussen de fluitende vogels. Een ideale stek om (zeker ook met kids) even de chaos van de stad te ontvluchten. Restaurant-Plus-Slaapkamers (van die laatste zijn er vier). Of eigenlijk: buitenplaats-plus-restaurant-plus-slaapkamers. Want het is die grote buitenplaats in twee delen waar je wezen wil, de hele dag door. Aan de ene kant zijn er de picknicktafels waar een biertje en een borrelhap te scoren valt, dan volgt de ruime restaurant-boerderij met veel tafeltjes en een hanghoek met open haard (hoera voor de winter), en daarachter nog het eet-terras waar een meer uitgebreide lunch- en dinerkaart wordt gevoerd. De locatie? Die is afgelegen genoeg om nieuw te zijn voor de meeste Amsterdammers (en zeker voor de niet-Amsterdammers) en toch op een steenworp van de steeds leuker wordende Oostpoort.

Bolder @ Jacobsz en Marie @ Hotel l'europe

Bolder @ Jacobsz en Marie @ Hotel l'europe

We blijven nog heel even in Amsterdam Oost. Sterker nog: we blijven op de Ringdijk. Maar Restaurant Jacobsz en hun het privé terras dat ze Bolder doopten, verdient een eigen stuk tekst. Want Jacobsz is favoriet. Vanwege het eten, de wijnen, de professionaliteit, de sfeer, de looks en last maar zeer zeker niet least: de heerlijke staf die zijn pappenheimers kent en duidelijk lol in haar werk heeft. Daar mogen er meer van zijn in Amsterdam. Dito service vonden we trouwens bij het nieuwe Marie Amsterdam, in Hotel l’Europe. De hotelbrasserie én het topterras van deze gouwe ouwe ondergingen een metamorfose en het moet gezegd, wij waren blij verrast.

Hopp, Amsterdam Oost

Hopp, Amsterdam Oost

Feit: Amsterdam kent veel te weinig toffe dakterrassen. Ja, er is het dakterras met zwembad en waanzinnig uitzicht over Amsterdam van het W Hotel maar, hoewel groot fan van het hotel zelf, voelen we ons daar altijd zo uit de toon. Ongemakkelijk. Niet ok. Nee, veel liever zoeken we een too cool for school terras op, waar de zon altijd schijnt, mits-ie schijnt zeg maar. U snapt me wel. Van die soort is er Canvas op de 7e (jajajaja!) en tegenwoordig, ook in Oost, HOPP. Formally known as NEST. En Hopp is precies wat je hoopt van een dakterras: goed muziekje, maar niet te opvallend. Lekkere happen maar niks overdrevens. En eigenlijk alleen maar leuke mensen. Moet je wel even de ietwat suffe lobby door van Hotel Casa maar ach, die kun je hebben

Cantina @ Het Rijk van Keizer en Monsieur.dame

Cantina @ Het Rijk van Keizer en Monsieur.dame

Superverweg in Amsterdam West, midden tussen de weilanden, ligt landgoed het Rijk van de Keizer. Hier kun je trouwen, feesten, vergaderen en bovenal verdomd lekker eten. Op het menu een sterke lijst heerlijke en originele hapjes, zoals tapas, mezzes, amuses en pintxos. Verwacht bij Het Rijk verder seizoensgerechten van biologische ingrediënten die rechtstreeks vanuit de naastgelegen moes- en kruidentuin op je bord belanden, of afkomstig zijn van lokale (hele lokale, de buren bijvoorbeeld) leveranciers. Overdag is het deels overdekte terras aan het water absoluut de fikse fietstocht waard (maar Uber komt er ook, just saying). Bij De Cantina tref je namelijk hangmatten, grote zitkussens en lange tafels tussen de bomen. Oh en een doorgezaagde Mercedes die nu dienst doet als zitje. Groot glas gemberlimonade, een goed boek en een stuk huisgemaakte taart erbij: relaxter wordt het niet. Geregeld organiseert het Rijk van de Keizer evenementen – goed om in de smiezen te houden.

Minder ver weg in West en even zo leuk: Monsieur.dame. Net niet in het Rembrandtpark, daar. Terras? Ja natuurlijk. En hoe. Zoals dat alleen kan buiten de grenzen van Amsterdam centrum. Alles piekfijn in orde.

Happyhappyjoyjoy Oost, Oost

Happyhappyjoyjoy Oost, Oost

De eerste Happyhappyjoyjoy zat in Oud-West en daarmee werd de toon gezet. Maar eerlijk… We vinden de iets minder populaire (iets hoor, mag eigenlijk geen naam hebben) nog net wat leuker. Relaxer. Niet in de minste plaats vanwege het meer dan fantastische terras: groot, zonnig, afgeschermd (fijn voor wie met de mini-me op pad is) en met een plafond van gezellige rode lampionnen. En dan hebben we het nog niet eens over het all-year-long-vakantie-stijl menu gehad. Afijn, Happyhappyjoyjoy is een blijvertje (en dat weten de mensen van IQ Creative ook, de mensen die achter de succesformule zitten. Want misschien vinden we op dat Happyhappyjoyjoy uitbreiding krijgt? We keep you posted!)

George Marina, Zuid-Oost

George Marina, Zuid-Oost

Eerst was er Café George en Café George, George voor intimi, was al snel een razend populaire plek voor de Amsterdamse happy few. En als de Amsterdamse happy few enthousiast is, dan volgt al snel de rest. Zo geschiede en de ene na de andere George popte op. Allemaal in Amsterdam, en één aan zee, in Zandvoort. De waterkant bleek wel wat voor George, maar een locatie buiten de stadsgrenzen wat minder. Dus keerde de ploeg terug naar het vertrouwde Amsterdam en opende het waanzinnige George Marina, aan de stadhaven van het opbloeiende Amstelkwartier, niet ver van metrohalte Spaklerweg en tHuis aan de Amstel (ook een aanrader). George Marina heeft wat de andere leden van de George familie ook hebben: de ondefinieerbare coolness. Dit keer in een giga-versie met glas overal, een te gek terras voor als de zon echt schijnt en het luxe Marbella gevoel inside and out.

Pllek (+NDSM Werf), Noord

Pllek (+NDSM Werf), Noord

Nee, de aanwezigheid van Pllek in dit rijtje zal geen verrassing zijn. Kan ons niks bommen want Pllek is en blijft een keiharde favoriet: zelfs de rit op de pont naar de NDSM-werf is (als je hem niet elke dag hoeft te maken natuurlijk) een cadeau, zeker nu het uitzicht op de Houthavens steeds leuker wordt. Bij Pllek blijft de lunch onverminderd lekker, de bediening immer vriendelijk en de borrel, na een dag op het stadsstrand met je kop in de zon, de gezelligste. Hond, kind, opa, oma – iedereen mee. Houd bovendien de agenda van Pllek in de gaten: meer dan eens organiseert het adres de leukste evenementen zoals de open air bios. Liever iets meer alternatief? Het Noorderlicht is en blijft eveneens onovertroffen. Liever een tikkie commercieel? Dat is geen vies woord overigens, maar een plek voor iedereen. Hopla, op het terras van de IJkantine is je antwoord. En wil je biefstuk? Loetje aan het IJ is maar een paar honderd meter verderop!

Tolhuistuin (+ Eye + THT), Noord

Tolhuistuin (+ Eye + THT), Noord

Aaaah, de Tolhuistuin. De zomerliefde. O zo verstopt en o zo smullen is het er iedere zomer weer, vooral op de momenten dat je er – liefst logbij toeval – een charmant minifestivalletje meepikt, want die zijn nergens zo leuk en gezellig en knus als in de Tolhuistuin a.k.a. Verstopte Oase pal achter het Centraam Station. Even goed opletten of ze open zijn voor je gaat want anders kun je zomaar voor een dichte poort staan. Geeft overigens niks: als dat het geval is, dan schuif je gewoon aan op het terras van THT, wat ons betreft nog steeds vaste prik voor comfortabel, ongecompliceerd en (bijna) altijd plek. Overigens zijn er hier werkelijk nog nooit onvriendelijk geholpen, zelfs niet enigszins ongeïnteresseerd, best wel een unicum in Amsterdam. Wil je graag een iets meer upscale koffie, thee en/of taart, wandel dan over de promenade naar het Eye Museum, sowieso een must voor iedere Amsterdammer. Ook zonder museumkaartje ben je welkom op het terras.

Lokaal van de Stad,

Lokaal van de Stad,

Barts Boekje zou Barts Boekje niet zijn als we niet de jongste zaken van de stad zouden benoemen. En de mensen achter Gent aan de Schinkel (topterras ook!) en stadscafé Van Mechelen zouden de mensen achter die twee zaken iet zijn als ze niet een heerlijke nieuwe zouden leveren. Onderwerp van gesprek: Het Lokaal van de Stad, een Amsterdamse Nieuwe waarvan met name het terras lonkt: aan de kade van de Westlandgracht waar de zon lang, heel lang zijn gezicht laat zijn (als het een Teletubby zon was geweest). En verder gewoon weer die kroeg-kroeg, in een uiterst vriendelijke variant. Mocht je elders in Zuid zijn, dan mag je zoals gezegd nog altijd aanschuiven bij Gent aan de Schinkel, van dezelfde eigenaren.

Bam Boa (+ Weesperzijde), Oost

Bam Boa (+ Weesperzijde), Oost

Eigenlijk is de hele Weesperzijde dikke pret als de zon schijnt: niet voor niks zit de kade vól met Amsterdammers die zitten te picknicken met uitzicht op de voorbij varende bootjes over de Amstel. Je hebt er de Ysbreker, is leuk. Er is tegenwoordig Weesper, ook heel leuk. Hesp, natuurlijk. Maar het allerliefst zitten we bij Girassol. Maar het allerliefst zitten we bij Girassol. Of eigenlijk: zaten we bij Girassol. Verleden tijd, precies. Maar of dat erg is? Neeee, want op precies diezelfde plek kreeg alles een nieuw jasje. Nieuw menu, nieuw kaart, nieuwe naam: Bam Boa. Is leuk en daar heb je vast al eens over gehoord (en gezien want as told: knap jasje!). Mogen we zeggen dat we Bam Boa stiekem iets leuker vinden? Afijn, is zo en we moeten wel onze eerlijke Bart mening blijven delen. Maar goed, back to het terras. Want die is er. Same place, another lekker terras. En dat inclusief zon. Willen we nog meer? Wijn! En lekkers voor erbij, maar ook daarvoor zit je bij Bam Boa aan de juiste tafels. Op naar de Bam Boa!

Bar Kosta (+ Café Cook), West

Bar Kosta (+ Café Cook), West

Hé lekker, (eindelijk) weer zo’n café-restaurant-bar voor de hele dag en voor iedereen. Niet dat we er daar nog geen van hadden, maar we hebben er nooit genoeg van. Krijgen er nooit genoeg van. Bar Kosta is oprecht een goede vervanger van café Kostverloren en heeft misschien wel een van de gezelligste terrassen van Amsterdam. Dikke pluim voor de service én voor het eten. Precies waar je op een zomerdag, of beter nog: zomeravond, zin in hebt. Niet heel veel verder (10 minuten lopen, nog geen 5 minuten op de fiets) zit Café Cook. Daar een niksaandehand buurtcafé zoals het hoort, voorzien van een puik terras. *zuchtvanverlichting

Bar Kantoor (+ Westergasterrein), West

Bar Kantoor (+ Westergasterrein), West

In het (waanzinnige) monumentale pand tegen het Westerpark aan werd hard getimmerd aan een nieuw hotel van de Conscious Hotel groep. Fijn onderdeel van dat hotel is het nieuwe Bar Kantoor, én het Consious Café, allebei in het hotel en Bar Kantoor voorzien van een fraai terras, uitkijkend op een streepje park (daar waar de kids in het water spelen, zo leuk) en het iconische Westergasterrein. Op het menu bio-gerechten en veel gefermenteerde groentes vanuit de open keuken en, zelf geproefd, hele puike broodjes en clubs selectie (en, mocht het nog niet helemaal helder zijn: zoals bij alle vestigingen van de Conscious Hotel groep geldt, speelt duurzaamheid een hele belangrijke rol). En verder? Verder kun je op het terrein overal bijzonder goed terecht. Bij Brouwerij Troost bijvoorbeeld, of de wijnbar daar pal tegenover. Bij Pacific Park absoluut ook, net als bij De Bakkerswinkel (scones!) en Het Westergasterras.

Morgan & Mees (+ Razmataz), West

Morgan & Mees (+ Razmataz), West

Mocht het weer nu net een beetje swaswa zijn, of als het juist te warm is om pal in de zon te zitten: het terras van hotel-restaurant Morgan & Mees is je antwoord. Heerlijk overdekt zit je en de pracht van het hotel en het restaurant verrast iedere keer weer. Bovendien is het, in onze optiek, een van de beste adressen om af te spreken met mensen waar je niet al te veel mee afspreekt. Een zakelijk contact bijvoorbeeld. Of een eerste date. Waarom? Omdat het op save spelen is: het is onmogelijk om niet gecharmeerd te zijn van Morgan & Mees, wat je smaak ook is. En mocht het toch een beetje gaan miezeren is er hier geen paniek. Ook fijn. Over fijn gesproken: drie keer struikelen verderop zijn is Razmataz ook nog altijd zeer geliefd hier op Bart HQ. Sowieso omdat we het ongeveer de liefste horeca-lui van de stad vinden. Omdat het er ook nooit tegenvalt. Omdat het er zo lekker is. Omdat ze onze wijnsmaak precies begrijpen. Dat dus.

Mossel & Gin, West

Mossel & Gin, West

Als je niet van mosselen en cocktails houdt, hoef je niet perse naar Mossel & Gin, verstopt in het Westerpark. Hoewel er ook garnalenkroketten en krab op het menu staan, en hele prima witte wijnen ook nog eens. Daarbij zijn we een beetje op het bedienend personeel hier: immer goed gemutst en altijd een oplossing bedenkend voor ons niet-reservereders (zijn we niet zo van, we waaien liever aan). Als het ook maar even kan, creëren ze gewoon een plekje voor je onder het dak bladeren en gloeilampjes. Inclusief bakje water voor de uitgedroogde hond. Hartje. Al een heel aantal zomers op rij.

GlouGlou, Amsterdam Zuid

GlouGlou, Amsterdam Zuid

Eerst was er bar Glou Glou, een wijnbar op een plein in de schaduw (figuurlijk gesproken want stiekem is er ontzettend vaak zon) van de Oranjekerk in de Pijp met enkel en alleen vin naturel op het menu. Ongecompliceerd en meteen een hit (overigens is het een broodje aap dat je geen kater krijgt van natuurwijnen: alcohol blijft alcohol, ook al zit er geen of nauwelijks chemische rotzooi in de wijn – tried and tested. And proved). Een hit dus, maar geen onehitwonder: de mensen van de wijnbar gingen naar West en openden daar een tweede succesnummer, wijnbar met restaurant dit keer, Bar Centraal. Zowel qua naam als qua inrichting lijkt de zaak zich te hebben voorgenomen zoveel mogelijk onder de radar te blijven: aan de muren zwart moppenlinoleum, dertien in een dozijn kroegmeubilair en gedempte lampen. het eten overstijgt echter het alledaagse: eenvoudige, goed geprijsde kroeggerechten met namen als ‘aardappelen met bruine rijst’ blijken knetterverse, gebalanceerde borden met zomaar een paar van de lekkerste dingen die we in tijden aten. En dat in een onopvallende Amsterdamse kroeg op een hoek in Amsterdam-West. Al blijft het terras van Glou Glou de beste van de twee. Dat dus. Fan.

Café Thijssen (+ Noordermarkt), Jordaan

Café Thijssen (+ Noordermarkt), Jordaan

Mocht je ons zoeken, dan zitten we op de Lindengracht. Thuis, of bij de bijna-buren van Café Thijssen. Sinds we hier wonen namelijk een ongelooflijke favoriet vanwege het preciesgoedzijn zonder daar moeite voor te doen. Gewoon: een kroeg zoals een kroeg hoort te zijn. Binnen ietwat stinkend naar oud, verschraald bier maar dat geeft niets omdat er altijd wel iemand vriendelijk naar je lacht, zowel het personeel als een andere willekeurige kroeggenoot. En omdat de pubquiz zo’n hit is. En omdat er opvallend genoeg altijd wel een plekje is, behalve op zaterdag als het markt is dan. Maar zelfs dán kun je er terecht (lekker staan lummelen aan de bar bijvoorbeeld, ook feest). Mocht je nou echt verder willen kijken, wandel dan naar de Noordermarkt. Die is om de hoek. Daar is het op zaterdag nog veel drukker… Bij De Winkel staat meestal zelfs een rij en ook bij Finch, Noordwest en het nieuwe Libertine Petit Café is het dringen. Gezellig is het wel. Bij allemaal. Bovendien: een gewaarschuwd mens tent voor twee.

A Bar (Amstelhotel) & Hét terras van Hotel L'Europe, Centeum

A Bar (Amstelhotel) & Hét terras van Hotel L'Europe, Centeum

Dikke vette kans dat het me niet in dank afgenomen wordt dat deze twee super upscale hotels op één goed bedoelde hoop gegooid worden. Sorry! Maar feit is dat als we ons zelf een extraatje gunnen, we tussen deze twee kiezen. Goed bedoeld dus, want een glas champagne smaakt gewoon net wat internationaler, wereldser, chiquer als we hem drinken op óf het terras van het Amstel Hotel, uitkijkend over de bootjes van de Amstel (s m u l l e n), óf over dezelfde, misschien iets kleinere bootjes in de binnenstad. De service is bij beide om door een ringetje te halen. Bij beide drink je echte champagne (waar je bij beide nootjes bij krijgt – waarom doen ze dat eigenlijk niet overal?). En bij beide voelen we ons zo lekker even weg uit de stad, hoewel – ook allebei – de adressen gewoon hartje stad te vinden zijn. Knappe jongen die ons er weg krijgt. Bij beide. Mocht dat laatste nog niet helder zijn. Geloof je me niet? Hmmzz. Oke, dan heb ik misschien een lichte voorkeur voor A Bar. Mes op de keel.

De Plantage

De Plantage

De mooiste buurt van Amsterdam, vooral in het voor- en najaar, moet de Plantagebuurt in Oost zijn, met Artis als allerknapste middelpunt. Met de voordeur aan de Plantage Kerklaan en de kont pal in Artis opende Cafe Restaurant de Plantage. En dat is een beetje Zuid-Europa in Amsterdam. Groot en hoog is het binnen, met ijzeren zuilen in het bekende Artisgroen, veel marmer en designstoelen zoals bij Hotel de Nell in Parijs. De Plantage wordt bestiert door de eigenaren van Dauphine en café-restaurant Amsterdam die een samenwerking aan gingen met Natura Artis Magistra. Al vanaf dag één is de bediening, zowel binnen als op het terras, een beetje een pijnpunt… Vriendelijk. absoluut, maar potverdorie wat traag. Maar goed dat de zon schijnt als we er zitten. En het umfelt zo allemachtigprachtig is.

Waterkant + Bridges + Pulitzer

Waterkant + Bridges + Pulitzer

Oke, deze drie locaties hebben werkelijk waar geen bal met elkaar te maken, ware het niet dat ze zich in het centrum van Amsterdam bevinden en ik ‘slechts’ dertig adressen kan vermelden per post. Dus bundel ik ze gewoon. Waterkant kan en mag namelijk niet ontbreken – dan zou ik mezelf (let wel: ik gebruik deze lijst zelf het vaakst) tekort doen. Want waterkanten bij Waterkant is en blijft een gezellig (van oorsprong Surinaams,maar dat valt niet heel erg (meer) op) feest, al is het er op een mooie dag vaak wel té druk. U bent gewaarschuwd. Gezellig is het wel overigens. Nee, mocht je liever de rust op zoeken, fiets jezelf dan naar de prachtige binnentuin van Bridges, het restaurant van Sofitel The Grand. Hier mag je, net als bij Het Amstel en Hotel L’Europe, ook gewoon aanschuiven voor ‘alleen’ een glaasje. Fuck die redelijk hoge drempel: ze zijn heus blij om je te zien. Mocht je het toch lastig vinden, dan vind je in de binnentuin van Het Pulitzer een iets toegankelijker alternatief (al vind ik Bridges dus ook heel toegankelijk, er zijn alleen mensen die daar anders over denken, wat ik best begrijp). Afijn, een drietrap: Waterkant voor nonchalant lummelen in de drukte aan de waterkant, en twee prachtige binnentuinen voor rustigere zin. Graag gedaan.

tHuis aan de Amstel, Zuid-Oost (+ Lokaal Edel)

tHuis aan de Amstel, Zuid-Oost (+ Lokaal Edel)

Doe jezelf een plezier en fiets een keer om naar tHuis aan de Amstel. Verrassingshoreca en een ongeëvenaard stukje Amsterdam – onverwacht ook, voor wie nog ooit is geweest. Het Huis is namelijk echt een beetje een thuis, of een thuis zoals je dat graag gehad zou hebben. Groot fan zijn we, maar dat moet je zelf maar gaan zien.

We kúnnen Lokaal Edel toch ook niet onbenoemd laten. Kan niet. Het terras van Lokaal Edel is namelijk steengoed, al heel lang. Sinds kort stapten de mensen van Daalder erin en het menu is al helemaal anders en fijn. De service dito en het is een van de weinige adressen waar je, let op, een tafel op het terras kunt reserveren. O de verwennerij. Overigens kan dit ook bij mini terras van Café Amsterdam. O o o, en bij Stork in Noord! Stop de tijd.

Hittegolfplan? Een portie dakterrassen-galore in Amsterdam vind je hier.