4 juli 2019, door Barts Boekje

Nature is calling: 12 x logeren in de (Nederlandse) natuur

4 juli 2019, door Barts Boekje

Nature is calling: 12 x logeren in de (Nederlandse) natuur

Soms… Soms is het verlangen naar natuur en rust gewoon niet te stoppen. Dan wil je een kop koffie kunnen drinken in de ochtendzon terwijl je niets anders hoort dan vogels terwijl je de frisse lucht opsnuift, wil je een boeken lezen voor de openhaard en een glas wijn inschenken na een fikse boswandeling. You get the point. Waar? Niet zo moeilijk, hier bijvoorbeeld, óók, of juist, in de wintermaanden. Hoe dan ook: Nature is calling: 12 x logeren in de (Nederlandse) natuur

’t Witte Huis Buitenplaats de Horte, Dalfsen

’t Witte Huis Buitenplaats de Horte, Dalfsen

’t Witte Huis is precies dat, tegenwoordig dan, een klein wit huis middenin het bos. Al was het in de vorige eeuw nog de biljartkamer van de landheer van het naastgelegen landhuis. De nieuwe eigenaren bedachten – en daarvoor mogen we hen danken – dat het huisje een mooi buitenverblijf zou maken, voor henzelf én voor gasten. Romantisch en beeldschoon, dat is het. ’t Witte Huis Buitenplaats de Horte staat in de bossen van Overijssel en een en ander werd ingericht door By Mölle (google maar eens). En hoewel je door de inrichting de hele dag binnen zou willen zitten, met als hoogtepunt het wegkruipen onder zachter grijze bedlinnen, kun je niet anders dan de hort op. Letterlijk. De omgeving in (en meteen een treinkaartje boeken die kant op doe je hier). Heerlijk.

Poppenallee 33, 7722 KW Dalfsen

Nutchel Cabins Maaseik, België

Nutchel Cabins Maaseik, België

Even helemaal niets, maar dat dan wel op de aller-aantrekkelijkste manier mogelijk, kan tegenwoordig ion Belgisch Limburg waar de Nutchell Cabins openden. Slapen in boomhutten die het de houtje touwtje boomhut van weleer het schaamrood op de kaken geeft, zo mooi zijn deze versies op de ‘boomhut’. De mooiste hutten hebben meerdere slaapkamers en zijn met een loopbrug aan elkaar verbonden. Feest voor groot en klein. Ontbijten doe je in de gezamenlijke tipi-tent.

Nutchel Cabins Maaseik

"

Meer van dit, maar een WC-rol in je arm ook ok? Check dan ons lijstje met de aller-aller-aller-leukste campings in de buurt: de leukste campings dicht in de buurt

"

Omke Jan, Woudsend, Friesland

Omke Jan, Woudsend, Friesland

Uniek, dat is Omke Jan, op alle fronten. Ten eerste is het een adres zoals geen ander in de wijde Friese omgeving, ingericht door niemand minder dan Hollands trots op interieurgebied Piet Hein Eek. In een oude schuur aan het water van Woudsend creëerde hij een modern restaurant waar de charme van de boerenschuur die het ooit was, overeind bleef. Een grote roestvrijstalen open keuken achter in de zaak, daarvoor de eethoek waar de houten tafels en de rode gestoffeerde stoelen zich lenen voor een avond tafelen zoals bij je ouders aan de keukentafel en wie voor- of na wil borrelen, schaart zich op de stoere lage zitjes rond de massieve haard. Door de open deuren zie je af en toe een mastschip voorbij zeilen en wie niet naar huis wil, zorgt dat-ie vooraf een van de drie kamers boven het restaurant gescoord heeft. Of andersom: scoor sowieso een van die beeldschone, stoere, Piet Hein Eek-stijl kamers en kom de deur na het inchecken gewoon niet meer uit.

Kasteel Baexem, Limburg

Kasteel Baexem, Limburg

In dit 17e-eeuws Limburgs chateau, kun je met 16 personen slapen. En nog met meer als je het tuinhuis en de pipowagen bij huurt. Met de botanische tuin en zwemvijver is deze unieke plek ideaal voor een weekendje weg met je vriendengroep of familie (+ kids). Samen wandelen, bootje varen, appels plukken, lange avonden buiten zitten, een avondje in de hottub. Je krijgt spontaan zin in zo’n lang weekend Kasteen Baexem.

Kasteelweg 7, 6095 ND Baexem

SlaPen OP de Heide Stijbeek + Stalen BOSHuiS Oosterhout

SlaPen OP de Heide Stijbeek + Stalen BOSHuiS Oosterhout

Rust en ruimte in het Brabantse? Daar is genoeg van te vinden, maar deze twee logeeradressen lijken toch wel favoriet. Ten eerste Strijbeek, een klein dorp in de gemeente Alphen-Chaam net onder Breda, geboortegrond van ondergetekende. Hier slaap je bij Slapen op de Heide, Strijbeek op de heide, soort van, midden in het bos en zodoende gevoelsmatig mijlenver weg van werkelijk alles (hoewel dat meevalt: in Breda sta je binnen het kwartier, Antwerpen kost je 45 minuten). Je wordt welkom geheten met een glas wijn en mocht het weer minder zijn, dan knappert de open haard in het gezellige, moderne huisje. Er zijn twee opties: plof met een boek neer in de rieten stoel – zo een om in te wonen – of trek je laarzen aan en ga naar buiten. Alles even heerlijk. Beide scenario’s zijn ook in te zetten even verderop bij het Stalen Boshuis en het Betonnen Boshuis aan de rand van Oosterhout, eveneens onder de rook van Breda. Beide huizen, naast elkaar en omringd door zowel het bos als een golfbaan (met oprecht goed restaurant!) werden onder moderne architectuur gebouwd en door de eigenaresse meer dan smaakvol ingericht, hoewel het Stalen Boshuis de voorkeur heeft: het eivormige bad dat door de enorme glazen pui uitkijkt over het privéterrein en de stalen buitendouche zijn uniek.

GetaWaY deluxe, Lettele

GetaWaY deluxe, Lettele

Inmiddels zijn er meerdere cabinsvan Get-a-way de Luxe, maar wij waren bij de eerste in het mooie Lettele. Daar kom je via landwegen en uiteindelijk een zandpad bij een luxe houten prefab cabin van precies 42 vierkante meter in een weiland aan de rand van een bos. Al hoef je heus niet te denken dat het hier afzien is hoor, welnee: de cabin is van alle gemakken voorzien. Frisse crispy lakens, een groot bed, goede muziek, mooie materialen, kleuren perfect op elkaar afgestemd, goede apparatuur in de keuken, een foto van Jan Ros aan de muur (geen kattenpis), regendouche en geweldig (stoer) design. Het eerste wat je doet wanneer je binnenkomt is de houtkachel laten branden. En daarna mag de rest op zijn beloop. Buiten een hangmat, klimtouw, schommel en zitjes langs de rand van het bos. de cabin staat verhoogd op planken zodat je een goed uitzicht hebt op de omgeving en de luxe logeerhut is perfect voor vier personen (er zijn twee slaapkamers boven elkaar) én een hond, want die is van harte welkom hier. Niet te klein (geen kampeergevoel) en niet te groot (wel knus). Een tv is er niet: word je creatief van. Sinds begin 2018 is een tweede cabin, in Dalfsen. Misschien nog wel prachtiger. En nummer drie kwam aan het water in Rotterdam. En ze zijn nog lang niet klaar… Eentje om in de gaten te houden!

Slapen in het Bos, Apeldoorn

Slapen in het Bos, Apeldoorn

Op de Hoge Veluwe kun je slapen in een wonderschoon, zwartgeverfd huisje midden in het bos dat hoort bij de voormalige boswachterswoning. Een dromerig huisje van hout net buiten Apeldoorn. Op de website staat het al, en het is echt zo: als je aan komt rijden, mag je voor één keer het bordje met verboden in te rijden gewoon voorbij. Eenmaal binnen in het lichte, witge- lakte interieur, staat er hopelijk (het kan niet altijd feest zijn, maar het streven is er wel) een appeltaartje klaar. Kleedjes op de grond, houten details, een klein gewei aan de muur en, bonuspunten, een zwarte houtkachel. Hoewel die bonuspunten ook kunnen gaan naar het glazen dak in de living. Hierdoor kun je overdag tot over de toppen van de bomen kijken en ’s avonds onder- uitgezakt op de bank de sterrenhemel bewonderen. De keuken is compleet ingericht, mocht je daar behoefte aan hebben; er zijn meer dan genoeg potten en pannen om een heerlijk maal te koken, een goed idee na een tocht over de Veluwe. Het huisje is perfect voor twee en eventueel een paar mini’s. Honden zijn niet welkom, helaas. Wat dat kost? Vanaf 125 euro per nacht. Het ontbijt is inclusief, net als twee fietsen, fris beddengoed én een verzameling verse tijdschriften. Hadden we nog bonuspunten over?

"

En natuurlijk te allen tijde onze favoriet: Vrijhaven Zwier.

"

De Oude Zondagschool, Aalten

De Oude Zondagschool, Aalten

We blijven nog even in Gelderland want niet veel verderop kun je ook je intrek nemen in De Oude Zondagsschool, een oude, jawel, school mét een privébos waar jij en nog eens vijf anderen het ultieme terugtrekadres vinden. Privacy, ruimte, rust en comfort zijn de sleutelwoorden voor dit heerlijke vakantiehuis in de natuur.

Op de begane grond van de oude school is een ruime living met zithoek en een moderne open keuken: zittend aan de eettafel kijk je uit over de omringende weilanden en je eigen bos-voor-even. Beneden is ook nog de badkamer (er is zelfs een washok met wasmachine – heel handig). Boven zijn de twee slaapkamers waar vijf bedden van hotelkwaliteit staan. In het derde, kleine kamertje, staat een zesde bed. Je mag zelf voor je eten en drinken zorgen maar alles voor het eerste ontbijt en/of een drankje bij aankomst kan worden gezorgd.

Boshuis Friesche Duin + Boshuis Nij Hildenberg, Appelscha

Boshuis Friesche Duin + Boshuis Nij Hildenberg, Appelscha

De kans bestaat dat je Boshuis Nij Hildenberg kent, de ‘grote’ broer van dit heerlijke vakantiehuis op een uurtje van de stad Groningen. Het zwartgelakte boshuis oogt als een oude idylle midden in het bos, maar is in werkelijkheid hartstikke nieuw. En dus comfortabel. Het sfeertje? Scandinavisch industrieel, net als in Hildenberg eigenlijk. Sowieso mogen we graag naar het hoge Nederlandse noorden trekken om in de natuur te vertoeven. Wat veel mensen nog steeds niet weten, is dat Natuurhuisje.nl de allerbeste tip is voor wie dat ook wil (niet alleen in Groningen overigens). Dat klinkt misschien wat oubollig, en de foto’s op de website doen 9 van de 10 keer geen recht aan de huisjes zelf. Maar wie daar doorheen kijkt, vind de meest te gekke (betaalbare!) parels. Zoals het natuurhuisje in Harkstede, verscholen in de meest prachtige tuin op 12 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Je trekt je er met zijn tweeen terug (het huisje is niet geschikt voor het kroost!). Mocht je met meer zijn, of met kids, struin dan even verder op de site.

DESigN BOShuiS OuDEMiRDuM, Friesland

DESigN BOShuiS OuDEMiRDuM, Friesland

Deze kleine hut in het Friese Oudemirdum is een moderne variant van een klassiek Scandinavisch vakantiehuis. Midden in het bos staat het, vlak bij het IJsselmeer. het huisje is slechts 70m2 maar er zijn acht slaapplaatsen mét luxematrassen. De eigenaren, een Amsterdams architectenstel, zorgden voor vloerverwarming en knap weggewerkte kasten in hun minimalistische boshuis en via de schuifpui stap je de woonkamer binnen. Er is een trampoline voor de kids en entertainment voor de ouders: een Big Green Egg.

Stilleven, een Tiny House in Barchem

Stilleven, een Tiny House in Barchem

Ooo! En laten we vooral Airbnb niet vergeten, je reinste uitlaatklep voor uren struinen naar de mooiste landelijke logeeradressen (tip: doe dat op een verveelde avond en sla ze op voor als je echt wat boeken wilt). Zo vonden we in Gelderland in de kleine gemeente Barchem dit lieve Tiny House. Dit natuurhuisje ligt op een bijzondere plek aan de voet van de Lochemse Berg. Het huisje werd volledig met de hand gebouwd, alles gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen. De wanden zijn geïsoleerd met wol, de houtkachel stookt alleen droog hout afkomstig van omgevallen bomen uit het naburige bos, een oud wijnvat doet dienst als douchebak, een ingebouwde bedstede heeft een Hastens bedbodem en biologisch beddengoed en de hele inrichting bestaat uit unieke, duurzame producten verzameld door de verhuurster (werkzaam is als interieurstylist, en dat zie je). Het natuurhuisje ligt op het erf van de verhuurders, op 200 meter afstand van hun woonboerderij, naast een ongebruikte paardenschuur waarvan de veranda is omgetoverd in een zalige buiten eet/loungeplek voor de gasten. Hier boek je ‘m: AirBnB

"

Dat klinkt misschien wat oubollig, en de foto’s op de website doen 9 van de 10 keer geen recht aan de huisjes zelf. Maar wie daar doorheen kijkt, vind de meest te gekke (betaalbare!) parels.

"

BuITENPLAATs BEEKHuIZEN, GELDERLAND

BuITENPLAATs BEEKHuIZEN, GELDERLAND

Buitenplaats Beekhuizen ligt midden in Nationaal Park Veluwezoom. Sinds 2016 is de luxecamping een feit en vanaf dag één zijn de veertig lodgetenten en pods van de buitenplaats een regelrechte hit. Vooral de (Bush) Pods zijn geliefd: de houten huisjes naar klassiek Engels ontwerp in een moderne uitvoering zijn het hele jaar door heerlijk (boek tijdens koude dagen wel de Superior Pod, deze uitvoering heeft namelijk vloerverwarming), maar in de zomer nog het best: alle hutten zijn voorzien van een buitendouche; het is net Bali. Verder hebben alle pods bij aankomst een opgemaakt bed én razendsnel wifi. Daarvoor kwamen we niet, maar geef toe: het is toch wel erg fijn. Je kunt in de pods met vier man prima vertoeven (twee mensen op de slaapbank) en de BBQ staat fik-klaar voor de deur. Mocht dat nu vervelen, die barbecue, dan kun je ook een avond of wat naar het gezellige ‘pop-up’- restaurant WOODZ. Dat pop-up staat tussen aanhalingstekens: zo noemt de groep hun restaurant omdat WOODZ niet altijd open is, maar wel af en aan gedurende het hele jaar. Dicht? Geen paniek: in dat geval boek je gewoon de takeaway van stoofpot, pasta en/of soep, brood en groente die de koks aanbieden.

In de bonus: Atelier Gaasterland OUDEMIRDUM

In de bonus: Atelier Gaasterland OUDEMIRDUM

We komen er maar gelijk voor uit: Friesland staat al tijden ergens bovenaan in onze top-lievelings van Nederland. Iets met roots en de liefde voor beeldschone vergezichten. En voor puur, echt, fris en weids. Dat gezegd hebbende, introduceren wij u een pareltje in het hoge noorden: Atelier Gaasterland. Wil je heen, moet je naartoe, alles. Atelier Gaasterland in Oudemirdum is een terugtrekplek deluxe. Wél weg van vanalles, maar niet back to basic. Sterker nog, de inrichting van het verblijf ademt zoveel kleurrijk design dat je spontaan de boel thuis wilt omgooien. Waarover later meer. Laten we beginnen met de route er naartoe, want daar begint het ware ontspannen al. Gaasterland in het Zuid Westen van Friesland is namelijk bosrijker en glooiender dan we van het noorden gewend zijn en is gelijk de regio op haar mooist. Weilanden, de dijk langs het IJsselmeer, kliffen en hier en daar een verdwaalde boerderij. Rust.

Lees meer: Atelier Gaasterland