1 maart 2023, door Jorien Thijs

Kindercafés en kindvriendelijke horeca in Amsterdam

1 maart 2023, door Jorien Thijs

Kindercafés en kindvriendelijke horeca in Amsterdam

Dat Amsterdam barst van de leuke horeca mag helder zijn en dat jullie kids dusdanig wel opgevoed zijn dat je ze overal mee naartoe kunt nemen, dat spreekt voor zich. Maar toch... Toch is het wel eens fijn als ze ietsje minder in het gareel hoeven te lopen. Als het personeel niet geërgerd opkijkt van een per-ongelukke-misschien-onnodige-gil. En er ook iets anders op het menu prijkt dan een bitterbal voor de mini. Precies daarom verzamelden wij de fijnste kindercafés en kindvriendelijke horeca in Amsterdam. Om allemaal af te gaan met je liefste kuiken(s):

Kindercafés: knus en kneuterig

Kindercafés: knus en kneuterig

Het moet gezegd, bij een kindercafé kom je echt alleen als je zelf in het bezit bent van minimaal één peuter. Hier verzamelen de jonge ouders uit de buurt dus als jij even moet afrekenen/kind twee verschonen/flesje opwarmen, dan is er altijd wel iemand die een oogje in het zeil kan houden. Deze kindercafés zijn een hit onder het  Amsterdamse kroost:

Het Paviljoen

Oke, deze is wel echt vooral een tip tijdens de zomermaanden: terwijl jij nog een latte bestelt, dobbert je waterratje vrolijk in één van de opblaasbadjes. En dat bovenop het dak van een café waar je ieder moment van de dag wel een plekje in de zon kunt bemachtigen. Middenin een speeltuin ligt Het Paviljoen, in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam West.

De VerbroederIJ

Aan de andere kant van de stad, in Amsterdam Noord, aan het IJ (maar niet echt aan het IJ: het kleine grut kan er niet pardoes in het water vallen) is de VerbroederIJ een groot feest voor het kleine spul, met mooi en met minder mooi weer. Er zijn ijsjes, tosti’s, een schaatsbaan, een speeltuin in een giga zandbak en wat niet meer.

De Kleine Parade

Hier wil je heen voor de kidsfuifen. Koekjes bakken in het Kinderatelier, freestylen met vriendjes (met DJ-tafel, heel vet) en voor koffie en het betere shopwerk ben je bij De Kleine Parade aan het juiste adres.

De Gibraltar

Op een relatief onbekende locatie aan de Haarlemmerweg vind je De Gibraltar: een sympathieke hangout mét speelgedeelte. Tikkeltje kneuterig, jazeker, maar vooral lekker no-nonsense en een plek waar iedereen welkom is.

Coffee Bru (meer voor de betere dosis koffie hieronder)
We blijven nog even in Amsterdam Oost want hier valt Coffee Bru ook ernstig in de smaak bij groot en bij klein: er is een rete-gezellig koffiehoekje voor kleine barista’s en een babyccino staat in no time op tafel.

Café lattes & kindercappuccino's

Café lattes & kindercappuccino's

Jonge ouders hebben cafeïne nodig. Op je papa- of mama-dag breekt het ook zo lekker de ochtend en het is handig als er een speelhoek is. Hier bestel je een (kinder)cappuccino:

House of Watt

Hier rijd je zonder problemen je buggy naar binnen, kun je je koter verschonen op de toiletten en staat een bak speelgoed waar je kleintje wel even zoet mee is.

Charley’s

How we love cafeetjes met huiskamersfeer. Als je er dan ook nog kunt werken én je uk kan zich er gerust een uur zelfstandig vermaken, dan blijven we graag plakken.

En vergeet de Bakkerswinkel in Westerpark niet: elke dag open en altijd feest!

Bluey’s coffee & kitchen 

BLUEY’s Coffee & Kitchen Amsterdam is precies dat heerlijke summer-all-year-long plekkie dat de buurt nodig had. Vorig jaar (2022) ging de zaak in vlammen op (de horror), maar we hopen er snel weer terecht te kunnen. Op het Zeeburgereiland openden vrienden Loeki en Timo hun Bluey’s, een overheersend zachtblauwe zaak (what’s in a name). Echt goede koffie moest er komen, net als eenvoudig maar kleurrijk en heerlijk eten. O, en het moest ook een plek zijn waar vooral de buurt graag wil komen. Oke, is goed. Want dat lukt wonderwel. O, en nog beter (voor met de grotere kids): pal naast de deur is een skatebaan. Kicken!

Coffeebar Mok

Sowieso is het een puik idee om met de koters naar Amsterdam Noord te gaan. Want: RUIMTE! Anders dan anders is Coffeebar Mok, een fraaie én flinke verzameling van tientallen tafels, vintage granny-style banken, hier en daar een hangstoel en een ook knappe, goed gevulde kinderhoek.

FC Hyena

Ook Noord. Ook veel kleur. Ook een puike kinderhoek. O, en een bios. Niet per se mee kidsfilms maar soms wel en dan ben je spekkoper.

Belcampo

Elke dag open en altijd goed. Dit café van de Openbare Bibliotheek in oude tramremise De Hallen is een favoriet onder freelancers én onder ouders met jonge kinderen.

Dignita in de Hoftuin

Er is een speelkeukentje en voldoende boekjes, auto’s en potloden om je kroost een tijdje bezig te houden. En hadden we al gezegd dat de carrot cake hier subliem is?

Public Space

Ook weer in Noord: Public Space oogt nogal sereen maar is echt leuk voor als je in de buurt bent. De zaak is wijd opgezet en er is meer dan genoeg lees-, speel-, en kruipruimte.

Coffee District

Hier wachten koffie en overheerlijke cinnamon buns op je en voor de kids is er naast een hoek met vertier (mooi houten speelgoed, hier echt geen plastic of met piepjes en van dat soort blegh-dingen) ook speciale mini-koffie te bestellen: opgeklopte melk mét gekleurde sprinkles.

 

Concerto Koffie & kids

Koffie en kleurpotloden. Op zoek naar originele kinderboeken of –cd’s? Hier slaag je sowieso.

@seven

Als de wentelteefjes of good old boterhammen met vruchtenhagel achter de kiezen zijn, wacht de speelhoek achterin.

Ijsland Smaakmakers

Junior vermaakt zich achterin de zaak met speelgoed en de boekjes. Het enige dat voor afleiding kan zorgen zijn de heerlijke pannenkoeken die steeds voorbij komen. In de zomer is er ijs, heel veel heerlijk ijs.

Laatste Kruimel

Mini stekje midden in de stad. Mini, ja, maar echt heel leuk voor een taartje eten tijdens een dagje hartje Amsterdam.

Bakers & Roasters Kadijkplein

De lekkerste pitstop in combinatie met Artis en of Nemo!

Bakkerij MAS

Niks fijner dan in de woonwijk een echt goed adres voor koffie en brood. Wel, Watergraafsmeer wordt op de wenken bediend. Midden in het fijne wijkje opende MAS.

Bakkerij Ex

Wat ze hier in Noord hebben? Simpel; écht goed brood, eieren, lekkere broodjes, zoetigheden (heerlijke krentenbol, bolus, ga zo maar door). Knap als je het bij een bestelling houdt.

Harvey

Bij koffie stek slash patisserie Harvey in Oost hebben ze een fijne speelhoek met een lekker keukentje en verantwoord speelgoed. Je zal ons wel geloven; je wilt niet meer weg!

 

Aan tafel!

Aan tafel!

Goede tafelmanieren of niet, bij genoeg plekken in Amsterdam schuif je ook met koters aan. Er zijn kinderstoelen, er staan gerechten op de kaart dat het kroost kan verdragen en als er iets omvalt is er niemand die daar moeilijk over doet. Ook als je hebt afgesproken met vrienden die geen kinderen hebben, dan zijn de volgende restaurants een aanrader:

Hotel Buiten

Het is buitenspelen 2.0 terwijl papa en mama binnen een biertje doen. En is het minder weer, dan is er binnen ook een kinderhoek. 

Sotto Pizza Kadijksplein

Sotto is het codewoord voor Amsterdamse pizza-galore. De nieuwe locatie aan het gezellige Kadijksplein, waar bijna geen auto’s komen, is een feest.

 

De Vergulden Eenhoorn

Een monumentaal picknickparadijs aan de Ringdijk waar je in de zonnige groene tuin heerlijk kunt genieten van een lunch tussen de fluitende vogels. Een ideale stek dus om (zeker ook met de kids!) even de chaos van de stad te ontvluchten

Rumbaba Oost

Nu denk je misschien.. Rumbaba? Staat dat niet voor een rumcafé. Ja, ook. Maar er zijn ook altijd stápels speelgoed en net zoveel boekjes. Ha!

Polder Amsterdam

Die nisjes, o de nisjes, die zijn zo gezellig. En dan het fantastische en ruime terras (!!) en een menukaart die betaalbaar, lekker en zonder fratsen is.

Good Measure

Voorheen was dit het verdomhoekje van de Oostelijke eilanden: het hoekje van de Panamakade en C. van Eesterenlaan. Een kebabzaak, een snackbar; niks bleef maar in staat te plakken en de buurt voor zich te winnen. Maar tegenwoordig niet meer, bij Good Measure eet je een lekker vette hap.

Hangar Noord

De tent omschrijven? De rauwe randjes van Amsterdam-Noord verweven met een verfijnde elegantie. Een groot en perfect terras aan het water (met een stadsstrand waarvan een deel afgezet is zodat de kleintjes niet meteen de kade af kunnen hollen).

Pacific

Kidsproof vanaf het begin: Pacific in Westerpark. Een favoriet, durven we wel te zeggen.

Café Amsterdam

Klassieker in West en onovertroffen als het aankomt op een familiediner. Er is namelijk niemand die het hier niet leuk kan vinden en het is zo ruim dat de kids hier kunnen en mogen rennen.

Sticky Fingers

Omdat het er zo lekker vrolijk pastelkleurig is en omdat ze er altijd wel wat lekkers kunnen scoren. En omdat het Vondelpark naast de deur is. Pure winst.

Buitenspelen en biertjes drinken

Buitenspelen en biertjes drinken

Sun is out and so are we. Als het ook maar een beetje droog is, moet het hele spul naar buiten. Even luchten. En wij hebben na een middag binnen Duplo’en ook wel behoefte aan een frisse neus. En een een biertje. Hier zit je heerlijk met je gezicht in de zon en kan je kind rondrennen:

De Huiskamer van Rembrandt

Het is een plek om te babbelen, een potje te schaken en een nieuwe hobby uit te proberen, met dank aan de beoogde workshops. En om een drankje te drinken met je snoet in de zon, pal aan het park waar – bonustip – ook een te gek leuke kinderboerderij is.

Boothuis

Een kleine fietstocht door de bossen en je vindt Boothuis. Gelegen naast een kanoverhuur (ook meteen een tip!) aan het water. Bij Boothuis zijn er zalige plekken buiten op het terras a.k.a. vlonder, maar ook heerlijke tafeltjes binnen. Zoals ze zelf zeggen; geen uitgedacht interieur plan maar gewoon stijlvol. Lampjes aan het plafond, fijne speelhoek, houten tafels en stoelen, easy does it.

Pompet

Bij Pompet kun je zowel overdag met het kroost, als ’s avonds met de borrelploeg terecht. Omdat het hele gebeuren in het park ligt, kunnen de jonkies lekker rondrazen.

Fruittuin van West

Midden op het terrein zit een caféetje waar je – uiteraard – verse appelsap en homemade vruchtentaart besteld, maar ook (bio) biertjes. Check vooraf even de website om te weten wat de oogst van die dag is.

Café JAAP

In de winter is het een aanrader, want een piekfijne schaatsbaan. Maar wat je vàst nog niet wist, is dat Café Jaap in Amsterdam Oost tijdens de zomermaanden een gigantisch terras heeft met zicht over een enorme speelweide.